Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 27 juli 2008

Felle strijd

Hier is geen fotobijschrifjt meer bij nodig, dunkt me: de Erasmusbrug vorige week zondag om vijf voor acht s ochtends.

Sinds gistermiddag, tot diep in de nacht, maar ook vanochtend vroeg al, wordt er felle strijd gevoerd voor complementaire geneeswijzen op de website van De Journalist (vanaf de reactie van 26 juli 2008, 14:05 aldaar). Ik heb hier al verschillende keren gewag van gemaakt (donderdag nog voor het laatst). De huidige felheid is echter ongekend; maar naar mijn smaak is de discussie nog altijd zinvol. Er wordt naar beide zijden fel om zich heen geslagen; en waar gehakt wordt, vallen spaanders. Soms wordt er, nadat er flink gas is gegeven, ook weer wat gas teruggenomen, en dat geeft enige lucht.

Er heeft zich een kankerpatiënt gemeld die bijzonder slechte ervaringen heeft met mensen uit een bepaalde alternatieve behandelhoek. Het probleem was dat zij er sterk van weerhouden werd, na in de alternatieve sector om raad gevraagd te hebben, ook een reguliere behandeling te ondergaan. Vanwege deze ervaringen is zij een paar weken geleden lid geworden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (wegens ‘de treurigmakende discussies over de geniale therapie van de al even geniale Tullio Simononci met natriumbicarbonaat als geneesmiddel tegen kanker’. En: ‘Over Robert Gorter zal ik het maar helemaal niet hebben’). Nu eist zij dat de alternatieve sector zelf opruiming houdt en schoon schip maakt: de rotte appels moeten eruit.

Vanochtend vroeg kreeg zij bovendien morele, maar niet zachtzinnige ondersteuning van een medestandster. Waarop Engelbert Valstar wel heel hard van leer trok tegen beiden, in respectievelijk de reactie van 27 juli, 08:10 en 08:11. Hij had zich al eerder zeer stijdbaar betoond. Nu vroeg hij zich zelfs af of de eerstgenoemde niet een neppatiënt was, door de Vereniging tegen de Kwakzalverij in de strijd geworpen. Nu net is er een uitgebreide en persoonlijke reactie van haar hierop verschenen, de honderdste al intussen, waaruit blijkt dit dit helaas echt niet het geval kan zijn.

Ondertussen wordt ook in de zijlijn van dit gevecht op het scherpst van de snede nog een aantal hete hangijzers inzake complementaire behandelwijzen besproken. Hierbij worden de discussiepunten op een zinvolle manier gewikt, gewogen en verworpen, dan wel aangenomen. En dat is verhelderend. Maar je moet er inderdaad tegen kunnen.

In de reactie van 24 juli, 18:06 was het al begonnen: daar werd gemeld dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij het presteerde om een recente foto van Karadzic op haar website te plaatsen, in zijn vermomming als alternatief genezer, met bijpassende tekst die natuurlijk niets heel liet van alternatieve behandelwijzen. Nog erger: die (oorlogs)misdadig zouden zijn. Geen wonder dat hierna fel gereageerd werd. Ook op de website van Iocob werd hier zeer verontwaardigd gewag van gemaakt; weliswaar naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf, echter van dezelfde strekking. Nu is zelfs ook daar een discussie ontbrand (wat gewoonlijk bij Iocob niet of maar heel weinig voorkomt), waarbij gedeeltelijk dezelfde discussianten als bij De Journalist in de reacties zijn terug te vinden.

Verdere items in de discussie op de website van De Journalist zelf zijn: de reden dat het forum op de website van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF, oftewel Kankerfonds) werd gesloten, de keuzevrijheid van patiënten voor regulier en/of complementair, alsmede het respecteren hiervan door de andere sector, de wetenschappelijke bewijsvoering van complementair, de onbewezenheid van vele reguliere behandelwijzen, kwakzalverij in de reguliere sector, de gekmakende overvloed aan alternatieve kankertherapieën, de onwetenschappelijkheid en vooringenomenheid van de leden van Vereniging tegen de Kwakzalverij. Reden genoeg om de discussie op de voet te blijven volgen.

Update om 14.11 uur: blijkbaar zijn er maximaal maar honderd commentaren mogelijk, want nu zijn er al elf commentaren bijgekomen, waarvan de laatste echter nog steeds nr. 100 draagt. Aan de onderkant verdwijnen er dus commentaren. Voor de vindbaarheid geef ik daarom nu datum en tijd in plaats van de nummers. De links blijven gewoon geldig, want die gaan rechtstreeks naar de desbetreffende commentaren zelf.

Update 31 juli: vanochtend vroeg is nu al het tweehonderdste commentaar geplaatst bij het bewuste opinieartikel op de website van De Journalist. Het gaat maar door, men weet van geen ophouden. Dat betekent dat de eerste honderd niet meer te lezen zijn en dus ook niet waar ik in bovenstaand bericht op duidde.

2 opmerkingen:

barbara zei

also das mit den kommentaren habe ich nicht verstanden, an der unterkante sind nur das archiv udn die verlinkten blogs. warum du das alles ganz unten versammelst, wo man es eigentlich nicht entdeckt, ist mir auchs chleierhaft.

Michel Gastkemper zei

Liebe Barbara,
Entschuldiging, aber Sie haben offenbar nicht verstanden, dass meiner Bemerkung über dem Maximum von 100 Kommentaren den Website von der Zeitschrift De Journalist galten, wonach die Links im Text verweisen. Die genannte Streit spielt sich nämlich dort ab und ich figuriere hier nur als Berichterstatter.
Und warum Archiv und verlinkten Blogs ganz unten stehen, dass ist dem Blogmodell zu verdanken, den ich anfangs gewählt habe. Ich suchte vor allem einen schönen typographischen Modell, weil ich ausgehe vom geschriebene Wort, und nicht von Bilder. Die andere Modelle von Blogspot gefielen mir nicht, wo man an die Seite Näheres findet. Aber jetzt, wo ich schon so viele Texte verfasst und versammelt habe, wird die Unübersichtlichkeit ein bisschen ein Problem. Ich sinne noch nach wie ich das auf einfache Weise beheben kann.
Gute Reise nach dem Insel! Herzlich, Michel Gastkemper

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)