Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 1 juli 2008

Esthetiek

Het is 1 juli vandaag. Twee maanden zijn volgemaakt. Tijd voor iets nieuws.

‘Wat mooi is, kan niet slecht zijn.’ Het lijkt mij dat de basis van deze uitspraak gevonden kan worden in de Duitse romantiek, bij Goethe bijvoorbeeld. Maar dat weet ik niet zeker.

Soms zeggen beelden meer dan woorden. Op dit weblog speelt het beeld geen enkele rol. Dat is bewust gedaan en zal voorlopig nog wel even blijven gelden. Meerdere redenen zijn hiervoor aan te voeren, maar die laat ik nu achterwege.

Een illustratie van de uitspraak is te vinden op de website van de Raphaëlstichting. Waarmee we de ethiek van de afgelopen dagen op dit weblog verlaten en overschakelen op de esthetiek. Ga naar deze webpagina en download de brochure Raphaëlstichting 2007 met als titel ‘Kunst’.

Overtuig uzelf of mooi tegelijk ook waar is, of u niets voorgespiegeld krijgt. Misschien beantwoordt het niet aan uw smaak en vindt u het niet mooi. Dat is ook nog mogelijk. Dan blijft de esthetiek een persoonlijke categorie. En dient dit slechts als spiegel waarin men zich van zijn eigen opvattingen en overtuigingen bewust kan worden.

Maar ik vermoed dat dit toch een schoolvoorbeeld is van wat in de antroposofische zorg mogelijk is aan te behalen resultaat. Kleurrijk is het in ieder geval. Een staalkaart aan individuele mogelijkheden ter ontplooiing.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)