Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 8 september 2008

Primeur

Zutphen heeft weer wat nieuws. En niet zomaar iets: een echte primeur. Zutphen had al de eerste woonwijk met antroposofische straatnamen: Goethesingel, Loverendale, Rudolf Steinerlaan, Ton Albertstraat, Dornachstraat, Waldorfstraat, Bernard Lievegoedstraat, Ita Wegmanhof. Samen met Den Haag en Zeist is Zutphen de stad met de hoogste antroposofen-dichtheid in Nederland. Dat levert bijvoorbeeld zes vrijescholen op en dat is ongekend in de wereld, op zo’n klein oppervlak. Sinds vandaag ligt er in diverse winkels en bij enkele therapeuten in Zutphen een nieuw zingevend tijdschrift: ‘Bewust Zijn magazine’. In een oplage van tweeduizend exemplaren, exclusief gericht op Zutphen en omgeving. Opvallend oranjerood.

Het omslag belooft onder meer: ‘Over Spiritualiteit in leven & opvoeding. Katern Kind, opvoeding & onderwijs, met o.a. Jan Alfrink en René Slot. De kunstenaar en de Kunst, met schilderes Helene Jansen.’ Jan Alfrink is leerkracht aan de vrijeschool, René Slot consultatief antroposofisch arts, en ook Helene Jansen is zonder twijfel geïnspireerd door de antroposofie.

In het kindkatern van circa acht pagina’s: ‘Opvoeding & onderwijs. Grenzen stellen, misschien wel het moeilijkste van de opvoeding. Anne Rijke, opvoedingsdeskundige van therapeuticum de Rozenhof: “Nee zeggen is heel gemakkelijk: NEE!”’

In het kunstkatern van circa zes pagina’s: ‘Helene Jansen van Bavel noemt zichzelf medewerkster bij het ontstaan van haar kunstwerken. Meditatie, open staan voor wat wil komen en concentratie zijn voor haar onlosmakelijk verbonden met het schilderen. Helene woont en werkt sinds 2008 in Zutphen’.

Een ontmoeting met Dick van den Dool. Hoofdgast Willem Glaudemans over het wonder van vergeving. Een speciaal Zutphenkatern van circa twaalf pagina’s. Het kwartaalblad verschijnt in september, december, maart en juni.

Initiatiefnemer is Onno van Lith. Op de website van de Stentor van afgelopen vrijdag vertelt hij aan Sido Scholten: ‘Dat is uniek, een zingevend blad gericht op één stad. Hier zitten 150 therapeuten, coaches, healers en alternatieve genezers en daarnaast nog zes vrije scholen. Het spirituele aanbod is groot, daar speel ik op in. (...) Het bewustzijn is wat wezens van elkaar onderscheidt, wat iets of iemand kan of juist niet. Maar het 'bewust zijn' is ook een rode draad in elk nummer. Het bewust bezig zijn met het nú leven. In oosterse culturen zijn ze daar veel meer mee bezig dan in het Westen. Hier denken we alleen maar aan de toekomst. In alle onderwerpen die aan bod komen in het blad, dus van opvoeden tot schilderen, staat dit “bewust zijn” centraal.’

2 opmerkingen:

Werner Tholen zei

Het is geweldig!
Jammer dat al die therapeuten, antroposofen en andere spiritualisten op een kluitje blijven zitten! Verspreiden jongens! Anders scoren we nooit een punt!

Michel Gastkemper zei

Dear Mr Tholen,
I’m very glad to meet you here! You are back again! (I already noticed you published recently in Nynade No. 5. And now you’re here.) That’s a long time ago... I’m happy that my writings please you. And to score a goal, you have to shoot; like Mr. Cruyff teached in his eternal wisdom from our beloved capital city.
Sincerely,
Michel Gastkemper

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)