‘Bij een bedrijfsongeval in een slagerij in Groenlo is dinsdagavond een dode gevallen. In het pand is de centrale slagerij gevestigd van de slagersketen De Groene Weg.
Het ongeval is vermoedelijk veroorzaakt door een machine die gas heeft gelekt. Het gas bedwelmde vier medewerkers. Een 60-jarige vrouw uit Lichtenvoorde overleed ter plaatse, de drie anderen werden naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een 41-jarige vrouw uit Groenlo, een 23-jarige vrouw uit Almelo en een 35-jarige man uit Hengelo (O).
De vrouwen mogen naar verwachting binnenkort naar huis. De man verkeert buiten direct levensgevaar, maar moet voorlopig wel in het ziekenhuis blijven. Twee andere medewerkers kregen later ademhalingsmoeilijkheden, mogelijk doordat ze emotioneel werden. De vrouw die om het leven kwam, werkte al jaren bij het bedrijf.
De Arbeidsinspectie onderzoekt de zaak. Het bedrijf laat bovendien een extern onderzoek uitvoeren.’
De Groene Weg kwam hier onder andere ter sprake op 23 augustus in ‘Lift’ en op 7 september 2009 in ‘Groenpassage’. – Dan nu de eerste aankondiging. Die gaat over een conferentie die morgen al begint:
‘Stichting Mens en Muziek heet u van harte welkom op de najaarsconferentie van 28 t/m 30 oktober 2010 in Scorlewald, Schoorl. Deze tweejaarlijkse conferentie, voor musici, muziektherapeuten, muziekpedagogen en belangstellenden zet zich dit keer uiteen met het overkoepelende thema “Chaos, Vorm en Vrijheid” in de uitvoerende, pedagogische en therapeutische muze.
Het streven naar vrijheid kunnen we zien als een weg waarvan vorm en chaos de bermen of wegwijzers zijn, maar ook de valkuilen. We kunnen het ook anders noemen: kunst tussen lust en perfectie, of (naar Friedrich Schiller): spel tussen materie en vorm, creativiteit tussen idee en wil. Het jonge kind, dat opgaat in zijn fantasiespel, kunnen we zien als een oerbeeld voor de hier bedoelde vrijheid.
De werkgroepleiders en deelnemers zullen zeker geïnspireerd worden door dit thema. De conferentie biedt een goede selectie uit alles wat er op het gebied van nieuwe muziek, muzikale kunst, muziekpedagogische/therapeutische kunst en antroposofie gaande is. De conferentie is nadrukkelijk open voor alle “gezindten” en wij kijken uit naar vele interessante ontmoetingen en uitwisselingen.
Naast muziekpedagogen en -therapeuten worden met name onderwijzers en leraren die méér met muziek willen uitgenodigd, alsmede professionals die zich willen verdiepen of heroriënteren aan de hand van één van de uitdagende werkgroepthema’s.’
Jammer is wel dat de deelnemers hier nog altijd geacht worden ‘zich uiteen te zetten’ met het overkoepelende thema... Men leest daar in Schoorl deze weblog blijkbaar niet, want op 8 december 2008 in ‘Muziek’ viel ik al over precies hetzelfde euvel. Judith van der Bend kapittelde in haar column in Motief deze maand nog die vreselijke germanismen waar antroposofen mee behept zijn. Dit is een van de ergste en naar het zich laat aanzien onuitroeibaar. – De volgende aankondiging kwam ik gisteren tegen op de website van ‘UnityFM’ (dat een lokale radiozender op internet en op de kabel zal zijn, en zelfs een tv-afdeling heeft), ‘ATL breidt zorgcentrum en eerstelijns zorgverlening uit’:
‘Het ATL is een samenwerkingsverband op antroposofische grondslag waarin huisartsen en therapeuten uit verschillende vakgebieden eerstelijns gezondheidszorg bieden. Na een grondige verbouwing en uitbreiding van het ATL op de Rijn en Schiekade 13a, opent locoburgemeester Roos van Gelderen op 30 oktober dit pand.
Op 30 oktober houdt het ATL een open dag waarop bezoekers kunnen kennismaken met de diverse therapieën die het Therapeuticum biedt. Het Antroposofisch Therapeuticum Leiden biedt onderdak aan drie huisartsen, twee huisartsen in opleiding, twaalf therapeuten, drie assistentes een praktijkverpleegkundige en een praktijkmanager.Kijk voor meer informatie over het Antroposofisch Therapeuticum Leiden op www.atl-leiden.nl.’
Volgen we die link, komen we uit bij:
‘Het Antroposofisch Therapeuticum Leiden is een samenwerkingsverband waarin huisartsen en therapeuten uit verschillende vakgebieden werkzaam zijn op het gebied van de eerstelijns gezondheidszorg. De gezondheidszorg die het ATL biedt omvat de reguliere eerstelijns gezondheidszorg aangevuld met inzichten vanuit de antroposofie.
De therapievormen binnen het ATL zijn: kunstzinnige therapie (voor volwassenen en kinderen), euritmietherapie, spraaktherapie, ritmische massage en uitwendige therapie. Dit zijn originele antroposofische therapieën die geen equivalenten kennen in het reguliere circuit. Daarnaast is er (natuurvoedings-)diëtetiek, (antroposofische)psychotherapie, osteopathie en fysiotherapie.
Momenteel zijn er ongeveer 4630 patiënten ingeschreven bij het ATL die voornamelijk afkomstig zijn uit Leiden, maar ook gedeeltelijk uit Oegstgeest, Leiderdorp en Voorschoten. Daarnaast bezoeken consultatieve patiënten onze praktijk als zij geïnteresseerd zijn in aanvullende antroposofische inzichten.
Binnen het ATL werken artsen en therapeuten samen en stemmen de therapieën op de individuele patiënt af. Er werken binnen het ATL 3 huisartsen, 2 artsen in opleiding, 12 therapeuten, 3 assistentes een praktijkverpleegkundige en 1 praktijkmanager. lees verder’
Volgen we ook die laatste link, krijgen we dit voorgeschoteld:
‘De medewerkers zijn zowel regulier als antroposofisch geschoold. Naast de huisartsenzorg, en diverse therapieën is er binnen het ATL een kinderspreekuur voor kinderen van 0 tot 4 jaar.
Het ATL heeft een klachtenreglement en is lid van de federatie antroposofische gezondheidszorg. Het ATL is gevestigd in twee panden: het sfeervolle pand van oudsher aan de Rijn en Schiekade 16 en het dependance op nr 13A.’
Dat is wel hoogst curieus: Het ATL ‘is lid van de federatie antroposofische gezondheidszorg’, staat er. Wat krijgen we nu, leven ze daar in Leiden nog in 2006? Het is nu vier jaar geleden dat de Federatie Antroposofische Gezondheidszorg en het Heilpedagogisch Verbond fuseerden tot de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ). Terwijl ze juist wel zo’n mooie aankondiging van hun ‘Open Dag’ hebben:
‘Zaterdag 30 oktober vindt de Open Dag van het ATL plaats. Aanleiding hiervoor is de officiële, feestelijke opening van ons tweede pand op Rijn en Schiekade 13a. In onze beide panden zijn diverse presentaties en activiteiten georganiseerd waardoor u een goed beeld kunt krijgen van de huisartsenzorg en therapieën die wij aanbieden. Het uitgebreide programma van de Open Dag vindt u door te klikken op onderstaande link(s).
Maar dan is er nog een andere Leidse aankondiging, maar nu van Hogeschool Leiden. Ook deze trof ik gisteren aan op de website van ‘UnityFM’ (die zijn daar goed bezig), getiteld ‘Symposium: Preventief en curatief gezondheid bevorderen’:
‘Mensen zijn meer dan ooit bezig met het actief beïnvloeden van hun gezondheid. Maar wat is gezondheid eigenlijk? Hoe blijven we zo lang mogelijk gezond? En als we ziek worden, hoe kunnen we dan onze eigen gezondheid verbeteren? Deze vragen staan centraal op het derde symposium van het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg dat 12 november 2010 op Hogeschool Leiden plaatsvindt.
In de gezondheidszorg is vooral veel bereikt met een professioneel ontwikkelde ziektebestrijdende benadering (bijvoorbeeld medicijnen en operatietechnieken). Wereldwijd groeit de interesse voor een gezondheidsbevorderende benadering. Daarom staan op 12 november de volgende vragen centraal: Kunnen we gezondheidskrachten inzetten om preventief en curatief te werken in aanvulling op een meer ziektebestrijdende aanpak? Leidt een gezondheid bevorderende aanpak tot reductie van kosten in de gezondheidszorg? Wat is de bijdrage van de antroposofische gezondheidszorg aan de opkomst van de gezondheid bevorderende benadering in de gezondheidszorg?
ProgrammaNaast workshops en de presentatie van twee nieuwe publicaties, zijn er (inter)nationale lezingen van o.a. drs. Erik Baars (arts-epidemioloog en lector Antroposofische Gezondheidszorg aan Hogeschool Leiden), prof. dr. Peter Kooreman (hoogleraar Gezondheidseconomie aan de Universiteit van Tilburg), prof. dr. Bengt Lindström (hoogleraar Health Promotion en onderzoeksdirecteur Folkhälsan Research Centre in Finland en voorzitter van de IUHPE Global Working Group on Salutogenesis), prof. dr. Max Moser (hoogleraar Fysiologie aan de Universiteit van Graz in Oostenrijk). Professor Annette Weisskircher (“Hochschulprofessor” Eurythmietherapie van Alanus Hogeschool in Alfter, Duitsland) sluit de dag af.
InschrijvenHet symposium van 12 november 2010 vindt plaats op Hogeschool Leiden aan de Zernikedreef 11. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Bij diverse beroepsverenigingen is accreditatie aangevraagd voor deelname aan dit symposium, maar het symposium is ook toegankelijk voor overige geïnteresseerden binnen of buiten de gezondheidszorg. Inschrijven is mogelijk tot 29 oktober via www.hsleiden.nl/lectoraten/antroposofische-gezondheidszorg/symposium. Hier vindt u ook meer informatie over het programma.’
Een mooi programma, aan te raden! En u kunt zich nog nét opgeven.
.
2 opmerkingen:
Tja je kunt zo uit het leven gegrepen worden. Tragisch ongeluk in Groenlo. Vreselijke germanismen waarmee antroposofen behept zijn? Nooit bij stilgestaan. Maar veelvuldig lezen en intensief doorwerken van Steiners werken in het Duits zou dat inderdaad met zich mee kunnen brengen. Daar maakt Judith van der Bend een punt.
Dag John,
Ik heb hier nog een mooie: het is ‘aan de tijd’. Brr. Of wat vind je van ‘aardeleven’? Het gaat natuurlijk om een mensenleven, en niet om een leven van de aarde.
Een reactie posten