Dit is een speciale brug, alleen voor voetgangers, over de Seine.
Weer een paar mooie berichten van het biologisch-dynamisch front. De Vitatas Wetenswaardigheden meldden vrijdag 24 september over ‘Biologische voeding en gezondheid’:
‘Nieuw consumentenonderzoek van het LEI (Universiteit Wageningen) bevestigt wat officieel niet gezegd of geschreven mag worden: biologisch is gezonder dan gangbare voeding. Omdat er geen echte definitie is van gezonde voeding, mag biologische voeding officieel niet claimen dat het gezonder is. De consument noemt echter het gezondheidsvoordeel van biologisch de belangrijkste aankoopreden. De onderbouwing door deze consument is verbluffend doeltreffend en eenvoudig: omdat biologische voeding natuurlijk geteeld wordt is het gezond. Bij plantaardige producten (aardappelen, groenten en fruit) heeft men het vooral over geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, chemische stoffen of kunstmest, de betere bodemkwaliteit, de natuurlijke groei, de aanwezigheid van meer vitaminen, geen manipulatie, oudere rassen en meer buitenlucht. Bij dierlijke producten (vlees en zuivel) heeft men het vooral over het betere leven van het dier dankzij meer vrijheid, zorg en aandacht, natuurlijke voeding, minder stress en geen of minder gebruik van hormonen, antibiotica en geneesmiddelen. Allemaal waar en dus gezond, zo luidt de conclusie van de consument. Geen speld tussen te krijgen.
Heel opvallend is dat de klant van biologische voeding het gezondheidsvoordeel van versproducten hoger inschat dan van bewerkte producten (alle houdbare producten in zak, pot, fles etc.). Voor u als Proef Vitatas-klant gaat dit wellicht ook op: hoe verser, des te gezonder, is de redenering, en zodra er bereiding plaatsvindt wordt er van alles toegevoegd, waardoor het gezondheidsvoordeel afneemt. Er is uiteraard niets beter dan vers, maar de gezondheidsvoordelen van biologische verwerkte producten worden door de consument nog altijd zwaar onderschat. De biologische wetgeving heeft ook strenge regels ten aanzien van de verwerking: slechts een zeer beperkt aantal toevoegingen (E-nummers) is toegestaan en dan nog voornamelijk natuurlijke toevoegingen. Zo is een van de meest gebruikte chemische E-nummers in gangbare voeding, de smaakversterker MSG (E 621) niet toegestaan. Ook de verwerkingstechnieken zijn wettelijk vastgelegd. Bovendien wordt biologische voeding zo min mogelijk bewerkt, bijvoorbeeld volkoren producten, koudgeperste oliën, vers geperste sappen en 100% vruchtenjams. Officieel mag ook dat niet gezonder genoemd worden, maar wie zich er echt in verdiept weet wel beter.’
Het mooie is, dat dit afgelopen vrijdag werd gevolgd door het bericht ‘Schaamrood’:
‘De medewerkers van Zonnatura zijn op het matje geroepen door het GroentenFruit Bureau en het Productschap Tuinbouw. Een vrolijke stem die een biologische aardbei vertolkt, beweert in een recente radiocommercial voor Zonnatura-sap dat gangbare aardbeien het schaamrood op hun kaken hebben omdat deze bespoten zijn. Daarmee zou Zonnatura volgens hen de indruk wekken dat niet-biologisch geteelde aardbeien slecht zijn en zou het spotje angstgevoelens opwekken bij consumenten. Zij overwegen namens de sector een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie.
Ook de Voedsel en Waren Autoriteit vindt het onterecht om te beweren dat bespoten aardbeien minder gezond zijn. Er worden alleen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt die worden toegelaten na een strenge beoordelingprocedure en waarbij de veiligheid uitgebreid wordt getest. Bovendien zijn er wettelijke gebruiksvoorschriften en gelden er wettelijke normen voor de resten van middelen die maximaal op de aardbeien mogen achterblijven. Volgens deze normen is het eten van bespoten aardbeien niet schadelijk voor de gezondheid; producten die voldoen aan de wettelijke normen zouden voedselveilig zijn. Om het helemaal dicht te timmeren is bij het vaststellen van de normen rekening gehouden met een langdurige en hoge consumptie van aardbeien.
De weet wat je eet gifmeter van Milieudefensie en de Stichting Natuur en Milieu laat er geen gras over groeien: de aardbei bezet daar een zesde plaats in de top 10 van fruit waar het gaat om de gebruikte hoeveelheid bestrijdingsmiddelen. Volgens de organisaties komt jaarlijks ruim 200.000 ton landbouwgif in het Europese milieu terecht. Vooral over de gevolgen voor mens en dier van chemicaliën, zoals insecticiden die gebruikt worden om biologische regelsystemen zoals het zenuwstelsel en het voortplantingsysteem te beschadigen, maken beide organisaties zich zorgen. De Europese Unie heeft grenzen gesteld aan de hoeveelheid landbouwgif die aangetroffen mag worden op ons eten. Maar houden deze grenzen rekening met effecten op langere termijn en de gelijktijdige blootstelling aan meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk?
Wij gaan ervan uit dat biologisch fruit alleen al door wat er niet in zit gezonder is. We willen Zonnatura complimenteren met deze radiospot die volgens ons terecht de indruk wekt dat biologische aardbeien gezond zijn.
We werken zelf overigens ook met biologische aardbeien. De oogst van afgelopen zomer heeft geresulteerd in een mooie wintervoorraad voor het aardbeienbeleg welke we onder de naam Healthy Planet op de markt hebben gebracht. Inmiddels is dit fruitbeleg al in meerdere biologische speciaalzaken te vinden. De aardbeien waren prachtig en dat is goed te proeven. Ze zijn rijp geplukt, waardoor de smaak volledig tot zijn recht komt. Het beleg is ook verkrijgbaar in de smaken abrikozen, blauwe bessen, bosvruchten, frambozen-bessen en kersen. Licht gezoet met agavesiroop. Bovendien zeer aantrekkelijk geprijsd. Een aanrader!
Groente en fruit zijn lekker en gezond. Vooral als het de tijd krijgt om te groeien en het geen gif bevat. Daar staat biologisch voor. En dat mag best gezegd worden.Gifmeter Milieudefensie & Natuur en Milieu: www.weetwatjeeet.nl’
Dit is eigenlijk een soort advertorial op internet. Daarin kun je inderdaad meer zeggen dan wat gevestigde belangen goedkeuren. – Mooi is ook het Odinieuws van afgelopen vrijdag, met als titel ‘Odin-abonnementen: topsport!’ Daarin staat te lezen:
Hier is geen woord Spaans bij; het spreekt helemaal voor zichzelf!‘Van boer tot bordElke week is het een komen en gaan van vrachtwagens vol met groenten en fruit bij het distributiecentrum van Odin in Geldermalsen. Een behoorlijke groep mensen is bezig met het samenstellen, inkopen en inpakken van de Odin-abonnementen. Dan hebben we het nog niet eens over de boeren en boerinnen die aan het begin van deze keten staan. Odin fungeert slechts als doorgeefluik van alle biologische en biologisch-dynamische producten van het land naar uw koelkast.
Spaanse komkommers...?Odin-collega Roel Izaaks heeft de samenstelling van de Odin-tassen op zijn bord liggen. Hij is wel wat gewend, maar dit jaar zijn alle seizoenen “van slag” en dat heeft zijn weerslag op het vullen van de pakketten. Het komt elk jaar wel voor dat een seizoen een slechte periode met zich meebrengt. Denkt u dan aan een lange vorstperiode of een paar hele natte weken in het voorjaar. Met deze praktijk is prima te leven, want dat wordt later in het jaar wel “gecompenseerd” door een aantal meevallers. Dit jaar zijn alle seizoenen van slag en daarmee is de samenstelling van de abonnementen des te ingewikkelder. Om een concreet voorbeeld te noemen: deze zomer was het aanbod van Hollandse komkommers te mager om alle Odin-tassen mee te vullen. Wij denken of weten wel zeker dat u als Odin-abonnee in de zomer graag komkommers eet. Om toch aan deze behoefte te voldoen zijn wij daarom uitgeweken naar Spanje waar wel voldoende aanbod van biologische komkommers was.
“Last-minute”Nog een ander voorbeeld: Odin maakt teeltafspraken met telers. De boeren en boerinnen zaaien en oogsten speciaal voor de Odin-abonnementen. Roel houdt contact met hen om goed in te kunnen schatten wanneer, bijvoorbeeld, de spitskool goed genoeg is om te oogsten en in te pakken in de Odin-tassen. Dit jaar is het al vaker gebeurd dat de boer op het laatste moment belde om te melden dat de groente toch nog niet klaar was voor de oogst. Onverwachte zware regenval of lage temperaturen waren hier de oorzaak van. Voor de boer lastig (kan op dat moment niet leveren), voor Roel lastig (moet heel snel naar een alternatief zoeken) en voor u (soms) lastig als het alternatief een groente werd die u juist niet zo lekker vindt of al wat vaker in uw tas had. Dit soort praktijksituaties horen bij het werk en dat maakt het uitdagend. Alleen is het dit jaar ongekend en dat maakt het samenstellen van de tassen vergelijkbaar met topsport. Nu is Roel Izaaks een fanatiek sporter maar dit jaar lijkt het een ultra-marathon met stevige heuvels in het parcours die gelopen moet worden...
Tot slotAl met al is het vullen van de tassen elke week weer een uitdaging waar veel mensenwerk aan te pas komt. Met onze telers, andere toeleveranciers en medewerkers van Odin doen we ons uiterste best om elke week weer een goede tas bij u af te leveren. Echter, afspraken maken met de weergoden lukt ons niet. En vanaf Odin tot uw koelkast is het nog een hele reis, dus er kan altijd iets mis gaan. Bent u eens wat minder tevreden of heeft u vragen over keuzes die wij maken? Wij horen het graag! Dat geeft ons namelijk de gelegenheid om te onderzoeken waar de kink in de kabel zit en het houdt ons scherp en alert.’
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten