‘Prinses Maxima speechte bij de Triodos Bank ter ere van de oprichting van de Global Alliance for Banking on Values, een samenwerking van “andere” banken. Banken die in derde wereldlanden mikrokredieten verstrekken, bijvoorbeeld, een geliefd onderwerp van Maxima.
Deze duurzame banken doen het, ondanks de kredietcrisis, goed. Zij stellen dat nu de tijd rijp is om dit model van duurzame ontwikkeling onder de aandacht te brengen van een breed internationaal publiek. De Global Alliance is daar een uitstekend platform voor.
De hele toespraak – in het Engels – is te hier te lezen.’
De belangrijkste gegevens erover staan in een persbericht van Triodos Bank, onder de titel ‘Twaalf toonaangevende duurzame banken sluiten pact in Zeist’:
Twaalf internationale toonaangevende en succesvolle duurzame banken richten deze week in Zeist de Global Alliance for Banking on Values op. Verenigd in de Global Alliance willen de banken een bijdrage leveren aan de noodzakelijke verandering van het financieel economische systeem. Zij willen hun jarenlange ervaring met verantwoord en duurzaam bankieren delen met anderen. Op die manier willen zij actief bijdragen aan de nu zo noodzakelijke vernieuwing van de financiële sector.
De oprichting van de Global Alliance vond plaats op het hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden en Achim Steiner, directeur-generaal van het VN-milieuprogramma (UNEP) en onder-secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
Dat het bankmodel van deze duurzame banken werkt, blijkt uit het feit dat ze alle, zonder uitzondering, een solide groei tonen. Ondanks de financiële crisis. Zij stellen dat nu de tijd rijp is om dit model van duurzame ontwikkeling onder de aandacht te brengen van een breed internationaal publiek. De Global Alliance is daar een uitstekend platform voor.
De twaalf hebben elkaar gevonden omdat zij winst niet zien als het ultieme doel, maar als middel om tot een menswaardige samenleving en een leefbare planeet te komen. Als opinieleiders binnen de bankenwereld willen zij het debat aangaan met regeringsleiders wereldwijd om te komen tot een acceptabel alternatief voor het huidige systeem. Zo willen zij het pad effenen voor andere banken die hun model willen overnemen.
Prinses Máxima, voormalig bankier en voormalig lid van de Adviesgroep Inclusive Financial Sectors van de Verenigde Naties (VN), sprak de aanwezige politici, academici en topbestuurders uit het internationale en Nederlandse bankwezen toe over het belang van een toegankelijke, transparante en duurzame financiële sector.
Achim Steiner legde de verbinding tussen de klimaat-, voedsel- en de kredietcrisis. Hij wees de toehoorders op de unieke kans die er nu is om het financiële systeem zo in te richten dat rekening wordt gehouden met de effecten op het klimaat. Volgens beiden is de oprichting van de Global Alliance meer nodig dan ooit.
De twaalf betrokken banken zijn: Shore Bank (VS), BRAC Bank (Bangladesh), GLS Bank (Duitsland), K-REP Bank (Kenia), Merkur Bank (Denemarken), Mibanco (Peru), Banca Popolare Etica (Italië), Banex (Nicaragua), ABS (Zwitserland), NewResource Bank (VS), Xac-Bank (Mongolië) en Triodos Bank (Nederland).’
Dit gegeven, met Prinses Máxima voorop natuurlijk, was voor een groot aantal nieuwsmedia een goede reden om er aandacht aan te besteden. Zo gaf Han Koch van Trouw gisteren een verslag onder de titel ‘Terug naar sparen en lenen’:
‘Het model van bankieren dat de gisteren opgerichte alliantie van sociale bankiers voorstaat, kan volgens prinses Máxima wel eens als voorbeeld gaan dienen voor de totale financiële sector. (...)
Sociaal bankieren zit stevig in de lift. Neemt niet weg dat de twaalf banken die gisteren op het hoofdkantoor van de Triodos Bank in Zeist de Global Alliance for banking on values hebben opgericht kleine spelers zijn. Bij de twaalf banken – waaronder de oprichters Triodos Bank (Zeist), ShoreBank (VS) en BracBank (Bangladesh) – is 10 miljard dollar gestald. Daarmee bedienen de banken 7 miljoen mensen in alle uithoeken van de wereld.’
Het verslag van Roel Janssen gisteren in NRC Handelsblad had als titel: ‘Máxima: crisis is gevolg van verwaarlozing’.
‘“We beginnen nu pas in te zien wat de werkelijke reikwijdte is van wat zich de afgelopen maanden heeft voorgedaan”, zei de prinses. (...)
Peter Blom, bestuursvoorzitter van Triodos Bank, zei dat het samenwerkingsverband van de maatschappelijke banken bedoeld is om een alternatief te bieden voor het bankmodel dat in diskrediet is geraakt. “Sociaal bankieren is niet alleen een idealistisch alternatief, het is ook een gezond bedrijfsmodel”, zei Blom.
Triodos hoopt door de samenwerking met de elf andere banken uit Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika een grotere maatschappelijke invloed te kunnen uitoefenen dan elke bank afzonderlijk en een voorbeeld van succesvol bankieren te kunnen geven.’
Maar hier bleef het natuurlijk niet bij. In een artikel in Trouw gisteren, ‘Crises dwingen tot andere aanpak’, kwam hetzelfde nieuws ook ter sprake, maar slechts zijdelings. Want hier ging het om het ‘Appèl van Antwerpen’ dat oproept tot duurzaamheid en sociale samenleving:
‘Het roer moet om in de economie en in ons consumptiepatroon. Er is durf nodig om te kiezen voor duurzaamheid, solidariteit en vrede. Aldus het appèl van dertig prominenten. (...)
Onder anderen oud-minister Jan Pronk, voormalig bewindvoerder van de Wereldbank Herman Wijffels en directeur Farah Karimi van OxfamNovib onderschrijven het “Appèl van Antwerpen” dat het Platform Duurzame en Solidaire Economie vanmiddag naar buiten brengt. Daarin roepen ze op tot een fundamentele bezinning op de huidige economische, ecologische en sociale crises.’
Lees je de reacties bij dit artikel, dan slaat de scepsis je tegemoet, tot bittere afwijzing toe. Nee, neem dan de royalty-watchers en fansites van het Koninklijk Huis, die zijn tenminste enthousiast. Al was het alleen maar over dat traditionele onderwerp, de kleding die Máxima bij de gelegenheid droeg.
9 opmerkingen:
Goed nieuwsartikel waarop ik wel even wil reageren. Kan er gelijk iets van mijn hart. Ten eerste de foto: Rotterdam bouwput/Manhattan aan de Maas. Soms moet ik zuchten bij al die 'onaffe architectonische monsters' die je hier altijd opnieuw weer omringen. Ja, ook op Zuid! Verder zul je mij nooit horen zeggen dat Rotterdam de spiritueelste stad van Nederland is, of dat in Rotterdam een cultuur bestaat waarin de leegte geëerd wordt; ik weet wel wat hier in esoterische zin mee bedoeld wordt (en Rotterdam heeft ook iets met leegte en innerlijke ruimte), maar één en ander is me al te exclusief op Rotterdam gericht. Naar mijn vaste overtuiging is Rotterdam zeker wel één van de steden in Nederland waarin op intensieve en uitgesproken wijze een bewustzijnsziele cultuur ontwikkeld wordt.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), nog altijd heb ik daar de nodige reserves bij, maar ben wel open minded. Dus stof ter overweging... neem ik niet voor zoete koek aan! Volgende week heb ik, denk ik, voldoende tijd om weer contact op te nemen met Jac Hielema voor verdere gedachtewisseling over een mogelijke relatie tussen mvo en sociale driegeleding; zal dan ook contact opnemen met Bart Jan Krouwel voor een eerste uitwisseling met hem daarover; nadat ik op het Discussieplein AViN de topic Interview met Jan Bart Krouwel - Antroposofie en sociale driegeleding in de 21e eeuw had opgestart en hem daarop attendeerde,reageerde hij sportief met een e-mailtje terug met vermelding van contactgegevens. Kijk, dan ben je voor mij een vent.
De scepsis bij het commentaar bij het artikel 'Crises dwingen tot andere aanpak' vind ik zo gek niet. Het is niet altijd goud wat blinkt, ook niet als kennelijk iets mede uit 'eigen' gelederen komt en succesvol lijkt. Laat mvo of welke naam dat beestje ook gegeven wordt, de komende jaren ook maar eens zien of het daadwerkelijk iets doet of kan doen aan een stilzwijgende status quo die al decennia lang sociale structuren hier in Nederland beheerst; actoren: partijpolitiek, belangengroeperingen, (academisch) elitarisme enzovoort. Onderhands wordt er heel wat geregeld, bedisseld, verdonkermaand en verdraaid. En werkelijk: de schone schijn regeert hierbij. Zou hier nog veel meer over kunnen zeggen, concreter kunnen worden, maar dat voert nu te ver.
Wat Maxima betreft: aantrekkelijke dame (haast ongeacht de kleding die ze aantrekt) spontaan en sociaal bevlogen.
Tenslotte nog iets over de systeemcrisis, nu weer even op wereldschaal, de afgelopen dagen werd daar op een weblogpagina van de Volkskrant op een goede manier aandacht aan besteed, lees ook de commentaren op het stuk aldaar: Zelfs de grootste Wall Street-firma's wisten van Madoff.
Nog even Lievegoed aan het woord op de webpagina die via de hierboven aangeven snelkoppeling opgeroepen kan worden:
Lievegoed (bladzijde 19):
"De mens die zelf wil onderzoeken, zegt niet: O, daar is niets, nee: (Faust:) 'In deinem Nichts,' in jouw niets, Mefistofeles, daar hoop ik het 'All' te vinden.
Daar gaat de hoop een rol spelen. Met de ontwikkeling van de bewustzijnsziel gaat gepaard de ontwikkeling van de hoop: 'In deinem Nichts hoffe ich das All zu finden.'
De kracht van waaruit de bewustzijnsziel kan worden ontwikkeld is onder andere het element van het durven leven met de hoop."
Wat mij betreft (dus) ook het element van het durven leven met de (wan)hoop, want ook het niets, hoe illusior ook, mag en moet ervaren worden.
Muziek. Bekend is de verie van Jennifer Warnes, hier die van Leonard Cohen: First we take Manhattan
...versie...
Ik ben kort als altijd: Maxima is geweldig! Rotterdam trouwens ook, ben er geboren en getogen.
Zoals je waarschijnlijk al zult weten: ik ook René. Ben geboren en getogen in de Afrikaanderwijk en woon daar nog steeds; recht tegenover de Erasmusbrug aan de Rijnhaven. Hier een foto (herken je nog iets?): Wonen aan de Rijnhaven. Woon recht in midden boven de poort van het witte wooncomplex, De Slinger geheten (rechts van de foto). Hier een foto vanuit de lucht, de weg naar boven voert direct naar de Erasmusbrug, waarop ik vanuit mijn woonkamer een vrij uitzicht heb.
Ja prachtig Rob die foto's. Ik ben dol op die stad. Rotterdammer ben je voor het leven, ook als je gaat verhuizen. Ik ben geboren en getogen in de Nolensstraat, wijk Blijdorp, achter het Centraal Station. Later heb ik nog in Kralingen gewoond en toen ik ging om redenen van werk steeds verder van deze heerlijke stad wonen.
Mooi dat je zo van Rotterdam houdt. John is de naam, schrijffoutje, maakt niet uit. "Rotterdammer ben je voor het leven", die uitspraak kan ik me heel goed indenken. Ben innmiddels vijftig en woon nog altijd in dezelfde buurt in Rotterdam. Zou wel eens mijn vleugels willen uitslaan; er is zoveel meer dan alleen die stad en ik hou eigenlijk zoveel van de natuur. Iets wat ik vaak niet besef, omdat ik zo'n stadsmens geworden ben. Maar goed, alles of veel heeft zijn (diepere) zin.
We gaan alweer naar de lente toe, daarom een verwijzing naar dit korte gedicht: Delta
Sorry van de verkeerde naam. Ik weet dat je John heet. Toen ik dit bericht invoerde deed ik dat tussen emails door aan een collega en je raadt het al ... die heet Rob.
Een reactie posten