Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 27 maart 2009

Web(g)host

Het meest opmerkelijke nieuwsfeit voor mij vandaag is het wegvallen van de website antroposofica.nl. ‘Wat?’, zult u zeggen, ‘hoe kan dat nou?’ Ja, dat weet ik ook niet. Ik constateer alleen het feit. Ga je namelijk daarheen, vind je alleen deze tekst van het ‘Domeinhuis, domeinregistratie webhosting’:

‘Deze domeinnaam is gereserveerd! ... .nl domeinnaam € 6,50 per jaar. 100 MB webruimte € 25,00 per jaar. www.domeinhuis.nl

Is 25 euro per jaar dan te veel om die website over de antroposofica op het internet te houden? Er stond heel veel informatie op, en een uitgebreide historie over deze zaak van de specifieke antroposofische geneesmiddelen.

Het vervelende is ook dat naar deze website heel vaak verwezen wordt. Om de belangrijkste te noemen:
De Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders
De Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen
Weleda
De Antroposofische Vereniging in Nederland

Die kunnen hun links nu beter aanpassen. – Over het aanpassen van verouderde teksten gesproken: ik vond bij de landelijke patiëntenvereniging Antroposana geen directe link naar deze website. Maar wel een tekst over antroposofische geneesmiddelen uit 2004-2005 (een goede tekst overigens). Onder het kopje ‘Verkrijgbaarheid en vergoeding’ staat er op het eind:

‘De meeste antroposofische geneesmiddelen zijn uitsluitend op doktersvoorschrift en dus via de apotheek verkrijgbaar. Via een aanvullende verzekering is vergoeding van (een deel van) de kosten mogelijk bij veel ziektekostenverzekeringen. De antroposofisch arts, antroposofische patiëntenverenigingen of het PPAG (zie hieronder) kunnen u hierover nader informeren.

Een toenemend aantal medicijnen komt tegenwoordig ook als zelfzorgmiddel op de markt. Deze middelen zijn zonder recept te koop in apotheek of drogisterij en horen thuis in de huisapotheek.

Hoewel de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht bij het samenstellen van de hier geboden informatie, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Antroposana houdt zich aanbevolen voor op- en aanmerkingen.’

Gelukkig is er inderdaad niet met ‘PPAG’ ondertekend, want dat is ondertussen wel heel lang geleden, maar met ‘Antroposana, Patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg’. En aangezien men zich aanbevolen houdt voor op- en aanmerkingen, hier nog een aantal: op de webpagina met ‘Adressen en links. Adressen en informatie’ vond ik nog meer verouderde gegevens. Zoals bij opleidingen de enigszins dolle vermeldingen van website en mail voor heilpedagogie en sociaaltherapie, en van de inmiddels opgeheven opleiding De Wervel, maar weer geen website van de Kunstzinnige therapie in Leiden. Ga eens bij de NVAZ kijken, die heeft een actuele opsomming van opleidingen. Ook bij ‘Psychiatrie’ en ‘Therapeutische leef- en werkgemeenschappen’ zit het niet snor. Wat is bijvoorbeeld de ‘Arta-Lievegoed Stichting’? De Lievegoed Zorggroep zul je bedoelen! En dan graag ook de webadressen goed. Gelukkig leidt www.artalievegoedgroep.nl meteen door naar het juiste adres. Maar alstublieft geen Federatie Antroposofische Gezondheidszorg, want die bestaat al lang niet meer: www.antropozorg.nl/site/instellingen/index.htm...

4 opmerkingen:

Adri zei

Hoi Michel,

Bij mij doet www.antroposofica het wel.
Of zouden ze hem nu snel hersteld hebben? Of werkten ze er aan?

Leuk overigens dat je direct het bericht van Peter Staal overnam!

Toch een opsteker voor de antroposische zorg, dacht ik.

Groet,

Adri

Anoniem zei

Hè, weer iets te snel gedrukt. "antroposofische" zorg.

Adri

Michel Gastkemper zei

Beste Adri,
Inderdaad, bij mij ook weer. Zou er soms onmiddellijk betaald zijn? Het is en blijft natuurlijk wel kredietcrisis...
Mag ik je bij deze meteen ook complimenteren met jouw eigen fotoweblog? Het is genot om elke dag even op bezoek te gaan.
Vooral die serie over Shakespeare vond ik heel mooi (ben er namelijk nooit geweest). Weet je trouwens dat Steiner Stratford-on-Avon bezocht in april 1922, om er een zesdaags festival over Shakespeare bij te wonen en daarbij voordrachten te houden?
Met hartelijke groet,
Michel

Adri zei

Hoi, Michel,

Nee dat wist ik niet. Ik weet wel dat Rudolf Steiner in 1902 in Berlijn een lezing over Shakespeare heeft gehouden. Zie:http://wn.rsarchive.org/Lectures/WilShk_index.html

Ik heb even overwogen om een link te maken, maar ik vond (helaas) in het verhaal niet echt iets bijzonders.

Gr.

Adri

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)