O nee? Meer dan genoeg! Regelmatig moet ik de moeilijke afweging maken waar ik nu weer voor zal kiezen. Vandaag is het net zo. Het nieuws vliegt me links en rechts om de oren. Wilt u weten wat dan? Okee, ik zal u eens van mijn zorgen deelgenoot maken. Daarbij moet ik wel bedenken dat het gaat om direct, kant-en-klaar nieuws dat voor het oplepelen ligt. Ik heb het nog niet over thema’s waar ik achterheen zou willen, die ik verder zou willen uitzoeken, om er vervolgens over te schrijven. Daarvan heb ik een heel verlanglijstje. Die zaken komen meestal dan pas aan bod, wanneer zich iets actueels aandient dat daarmee in verband staat. Op die wijze combineer ik het een met het ander.
Goed, dan nu eerst deze. Ik zou ze allemaal wel in de vorm van een paar korte nieuwsflitsen willen melden, maar daar ben ik niet zo goed in. Daarvoor is het mij allemaal te interessant. Van Paul Wormer is zijn nieuwe boek verschenen, ‘Vitaal werken, vitaal leven’. Op zijn eigen website staat:
‘Van de hand van Paul Wormer verschijnt in oktober bij Uitgeverij Spectrum het boek Vitaal werken, vitaal leven. Deze handzame vitaliteitgids behandelt alle relevante thema’s op het gebied van werk, privé en vitaliteit. De flyer geeft meer informatie over het boek.
Flyer_boek_vitaal_werken_vitaal_leven.pdf’
Maar de website van zijn uitgever (dat wil zeggen van de Standaard Uitgeverij, de overkoepelende organisatie) meldt een andere datum:
‘ISBN: 9789049103194
Door: Paul Wormer
Verschijningsdatum: 18/11/2009
Uitgegeven door: Het Spectrum
Paperback
Adviesprijs: € 17,95’
Feit is, zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen, dat het gisteren is verschenen. – Nu valt er over Paul Wormer wel iets meer te vertellen. En dit is een mooie aanleiding daarvoor. De flyer vermeldt:
‘Paul Wormer was tien jaar huisarts en stapte daarna over naar het bedrijfsleven. Hij werkt sinds een aantal jaren als zelfstandig consultant, trainer en vitaliteitscoach en adviseert grotere en kleinere organisaties, in binnen- en buitenland over werk en vitaliteit.’
Zijn eigen website vermeldt meer:
‘Paul Wormer Consultancy heeft bij verschillende bedrijven projecten uitgevoerd die door vergroting van de individuele- en teamperformance bijdroegen aan het bedrijfsresultaat. Omdat elk bedrijf weer anders is (bedrijven zijn net mensen) worden projecten steeds weer op maat gesneden. Bovendien werken algemene oplossingen en adviezen doorgaans niet.
– Weleda Duitsland heeft een begin gemaakt met een Integraal Gezondheid Management, op de niveaus van organisatie, afdeling en individu. Het plan omvat de bedrijfscultuur inzake gezondheid en vitaliteit, de financiering van de interventies, en de communicatie. Analyse van de belastingsfactoren, vitaliteitschecks, groepsinterventies en individuele vitaliteitscoaching maken deel uit van het aanbod. Het management ontvangt rapportages.
– Corus Staal NV wil dat zijn medewerkers gezond blijven, ook bij het zware ploegendienst-werk. Hier deden we onderzoek naar de kwaliteit van de slaap en andere herstelmomenten, als basis voor de performance. Kennismedewerkers hebben behoefte aan vaardigheden om ook onder stress overeind te blijven.
– Triodus Kinderopvang in Den Haag biedt haar veelal jonge pedagogisch medewerksters hulp hun Work Life Balance te verbeteren om het veeleisende werk beter te kunnen combineren met het veelal drukke bestaan als moeder van jonge kinderen. Voor oudere medewerksters is behoefte aan een leeftijdsbewust loopbaanbeleid (age-management).
– In de AGF (aardappelen, groente, fruit) sector waar de lange werkdagen buitengewoon hectisch zijn. Bij Eosta, internationaal handelsbedrijf in biologische en fair trade producten, willen de enthousiaste medewerkers gezond blijven en effectief blijven werken, en elkaar daarbij ook nog in hun effectiviteit ondersteunen.
– Solutions Addiction Treatment, een particuliere kliniek voor mensen met verslavingsproblemen, biedt hulp aan de cliënten bij hun genezing, maar wil daarnaast ook haar medewerkers een actief aanbod doen om vitaal te blijven (immers een vitale medewerker heeft een goede uitstraling naar cliënten). Ook de vraag wat nodig is voor een vitale kliniek wordt opgepakt.
– In het Gemeinschaftskrankenhaus Herdecke (Roergebied, 1200 medewerkers) voeren we een analyse naar de belastingfactoren bij de medewerkers door.’
Bijna nog interessanter zijn de onder de titel ‘Artikelen’ verzamelde teksten:
‘Van de hand van Paul Wormer verschijnen in de loop van 2009 vier columns in Weleda Berichten, het magazine van Weleda Nederland. De artikelen zijn hieronder te bekijken / downloaden.
200901_vitaal_op_je_eigen_spoor.jpg
200902_vitaliteit_in_beweging.jpg
200903_ontspanning_door_inspanning.jpg’
Een boek uit een heel andere hoek, dat onlangs verschenen moet zijn, want ik zie het alleen nog maar op de eigen website van Uitgeverij Kamerling vermeld staan, is dit:
‘LOGOS Jaarboek 2010
Redactie: Inge Delfin, Steven Dijkstra en Maurits In ’t Veld
Voor wie diepere vragen heeft over mens en wereld
– Inge Delfin, “Barack Obama. Voorvechter van een broederschapscultuur”
– Christine Gruwez, “Tegenwoordigheid is een daad. Otto Scharmer, Mahdi Yazdi en Rudolf Steiner”
– Wolf-Ulrich Klünker, “Vrij van het lichaam. Op zoek naar de ik-dimensie van het organisme”
– Samuel Jonas van der Sloot, “De glasvensters van het eerste Goetheanum. Het menselijk bewustzijn en de geestelijke wereld”
– Mario Domen, “‘Aan den zoom van wind en wereld’. Psychiatrie, antroposofie en verantwoordelijkheid”
– Jan Saal, “Samenwerken in de nieuwe tijd”
– Mieke Mosmuller, “Spiritualisering van het denken”
– Bart Keer, “De weg door het midden. Midden-Europese bronnen voor een spirituele cultuur”
– Frans Lutters, “9/11 en de missie van Abraham in de 21e eeuw”
– Maurits In ’t Veld, “Had Jezus Christus een filosofie?”
– Inge Delfin en Cees Leijenhorst, “Orifiël en de Verenigde Staten. De noodzaak van een verlossende benadering”
€ 19,-
230 bladzijden
ISBN 97894 90115 11 1’
Ik meld het maar; meer weet ik er op dit ogenblik nog niet van (ook de drie dingen die eronder vermeld worden, zie de link, maken me niet wijzer). Het ziet er interessant genoeg uit. Dat geldt ook de namen van verschillende auteurs. Kamerling is een beetje een tegendraadse uitgeverij, dus ik ben benieuwd wat die nu weer geleverd heeft.
Dan heb ik hier de nieuwe ‘Sterren- en planetenkalender 2010’ van Liesbeth Bisterbosch. Op 18 april had ik het in ‘De hemel’ nog over haar en haar werk. Ik citeerde toen onder meer:
‘De hemelkaarten, de verjaardagskalender, de inhoud van de teksten en de website (hemelkaarten, teksten) zijn auteursrechtelijk beschermd. Je mag voor eigen gebruik afdrukken maken van de afbeeldingen en de tekst.
Voor toestemming tot gebruik dat niet strikt persoonlijk is, bent U verplicht eerst contact op te nemen met de Stichting “Een Klaar Zicht”. Dat geldt ook voor ideële doeleinden zoals schoolkranten, rondbrieven, cursussen en niet-commerciële websites. Er zal altijd een duidelijke bronvermelding worden verlangd.
Wat niet toegestaan is:
– De tekst (gedeeltelijk) overnemen in een andere publicatie.
– Hemelkaarten en andere afbeeldingen gebruiken voor drukwerk of een website.
– Hemelkaarten publiceren, verkopen of ruilen.
– De lay-out overnemen in een andere publicatie.’
Maar ja, als ik een beetje reclame voor haar werk wil maken (en dat wil ik graag), zal ik toch even het een en ander van haar website moeten tonen. Zo meldt zij onder ‘Sterren- en Planetenkalender 2010’:
‘De nieuwe kalender geeft extra aandacht aan de dierenriem. Voor elk sterrenbeeld van de dierenriem is een unieke kaart gemaakt. De Ram, de Stier, de Tweelingen en vooral de Leeuw zien er bij het opkomen heel anders eruit dan bij het ondergaan! Zegswijzen zoals “Ik ben een Ram”, “We leven in het Vissentijdperk” worden toegelicht. De mensen die zich afvragen wat de samenhangen en de verschillen zijn tussen de dierenriemtekens en de sterrenbeelden aan de hemel komen in 2010 aan hun trekken.
Dankzij de twaalf nieuwe Dierenriemkaarten is een originele kijk mogelijk. De planeten, die opvallende heldere lichten aan de hemel, bevinden zich altijd in een sterrenbeeld van de dierenriem. In 2010 krijgen de Vissen en de Maagd extra aandacht. De heldere planeet Jupiter bevindt zich het grootste deel van het jaar in het sterrenbeeld de Vissen, de gelige planeet Saturnus bevindt zich steeds bij de sterren van het hoofd en de borst van de Maagd. Jupiter staat van april 2010 tot april 2011 ongeveer tegenover Saturnus. Deze planeten komen drie keer in oppositie met elkaar (23 mei, 16 augustus en 11 maart 2011).
De Sterren- en Planetenkalender 2010 heeft 28 pagina’s. De kalender is op milieuvriendelijk papier in full colour gedrukt. De kalender is verpakt in een kartonnen doos met een uitnodigende kleurrijke sticker. De doos is praktisch bij vervoer en ideaal voor een geschenk.
De prijs is Euro 19,50 ( inclusief 19% BTW).
Binnenshuis zijn de kaarten een sieraad aan de wand, uitnodigend om het hele jaar door steeds opnieuw naar de hemel te kijken. Buiten in het donker heb je maar een zwak (rood) lampje nodig om de sterrenbeelden te herkennen.
Sinds 1996 verschijnt de Sterren- en Planetenkalender voor de mensen die graag naar de sterrenhemel en de planeten kijken. Deze waarnemingsgids is een initiatief van Liesbeth Bisterbosch en de Stichting “Een Klaar Zicht”. De Stichting bevordert het waarnemen van de natuurschoonheid aan de nachtelijke hemel en het spannende bewegingssamenspel van de planeten.’
De website vermeldt nog een heleboel meer, zoals ‘De drie hemelkaarten’:
‘De maandkaarten van de Sterren- en Planetenkalender 2010 tonen de posities van de sterrenbeelden, de maan en de planeten zoals ze in Nederland boven de horizon verschijnen.’
‘De kalenderkaart van januari 2010. De drie hemelkaarten tonen de stand van de sterrenbeelden en de planeten in de nacht van 15 op 16 januari tijdens de avondschemering, te middernacht en tijdens de ochtendschemering. Samen tonen ze de gang van de sterren en planeten van oost naar west.’
Of ‘De twaalf sterrenbeelden van de Dierenriem’:
‘Vooral de beginnende sterrenkijkers zullen de twaalf nieuwe Dierenriemkaarten met plezier bekijken. Je ziet dat het sterrenbeeld bij zijn opkomst er anders eruit ziet dan hoog aan de hemel en bij het dalen. Deze twaalf kaarten zijn een grote hulp bij het leren herkennen van de sterrenbeelden.’
En wat dacht u van ‘De Dierenriemkaart “Tweelingen”’?
‘De Tweelingen schijnt in januari de hele nacht. Tijdens de avondschemering verschijnen Castor en Pollux in het noordoosten in een liggende houding.
In de loop van de avond stijgen ze hoger en hoger. Te middernacht staan ze zo hoog als de zon in de langste tijd van het jaar.’
Dan hebben we nog ‘Saturnus en Jupiter, drievoudige oppositie’. Zo boeiend, dat ik die tekst in zijn geheel laat volgen:
‘De planeten, die opvallende heldere lichten aan de hemel, bevinden zich altijd in een sterrenbeeld van de Dierenriem. In 2010 krijgen de Vissen en de Maagd extra aandacht. De heldere planeet Jupiter bevindt zich het grootste deel van het jaar in het sterrenbeeld de Vissen, de gelige planeet Saturnus verschijnt steeds bij de sterren van het hoofd en de borst van de Maagd. Gezien vanuit onze positie staan de Vissen en de Maagd tegenover elkaar. Wanneer de één opkomt, gaat de ander onder.
Saturnus schijnt in maart de hele nacht. Hij gaat samen met de sterren van het hoofd van de Maagd op en onder. Saturnus staat op 22 maart 2010 precies tegenover de zon (oppositie). Jupiter schijnt in september de hele nacht. Hij beweegt samen met de sterren van de rechter Vis (de westelijke Vis) van oost naar west. Jupiter staat op 21 september 2010 in oppositie met de zon.
Jupiter staat van april 2010 tot april 2011 ongeveer tegenover Saturnus. Deze planeten komen drie keer in oppositie met elkaar (23 mei, 16 augustus en 11 maart 2011). In 2010 is er een zogenaamde drievoudige oppositie van Jupiter en Saturnus.’
Als vierde en laatste onderwerp van vandaag, de nieuwe website van ‘Stichting Heemhuys’:
‘Heemhuys is een landelijke franchiseorganisatie voor kleinschalige kinderopvang. Onze activiteit is het bieden van een integraal concept waarin het pedagogisch beleid en ouderbeleid als ook de organisatie van het maatschappelijk ondernemerschap wordt vormgegeven vanuit de antroposofische visie.
Wij bieden kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar een pedagogisch rijk leefklimaat. Onze ondernemingen functioneren volgens een hoge standaard en onze ondernemers zijn creatief ingesteld.
Onder het kopje Heemhuysen vindt u de specifieke lokale informatie die u zoekt wanneer u zich oriënteert op dagopvang of buitenschoolse opvang. Heemhuys biedt formele kinderopvang en voldoet ruim aan de wettelijke eisen.’
Dat is dus duidelijk wat anders dan ik eerder op 18 september meldde over de kinderopvang in het Haagse, onder de overkoepelende benaming ‘Dak’:
‘Maar nergens wordt er expliciet bij gezegd dat het antroposofisch zou zijn. Het lijkt er echter bar veel op. Alleen bij het gedeelte over Lisa Dak zelf gebeurt dit wel’
(de laatste link heb ik net stiekem vernieuwd, die is nu niet meer van 18, maar van 28 september en doet meteen kort verslag van de opening), maar dat had waarschijnlijk meer met vrijeschool Wonnebald aldaar te maken. – De website van Heemhuys is erg goed en duidelijk; er staat ook veel informatie op.
‘Met een nieuw fris gezicht presenteren wij u onze diensten op een site, die overzichtelijker is dan voorheen. Zo vindt u nog makkelijker uitgebreide informatie over onze kinderopvang en over het zelf ondernemen en realiseren van een Heemhuys.
Vanaf nu is er speciaal voor onze ondernemers en de Centrale Oudercommissie een afgesloten gedeelte, waar men alleen met behulp van naam en wachtwoord toegang heeft.
De nieuwe website is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking met STiP die tevens de ontwerper is van onze huisstijl.’
Ik zou graag ook een afsteker maken naar deze ‘Stip’, die heeft immers ook een belangrijk aandeel in de Sterren- en planetenkalender van Liesbeth Bisterbosch. Maar die verleiding weersta ik vandaag maar; later misschien een keer. – Interessant is verder deze oproep:
‘Wie wil ondernemen in een Heemhuys? In Rotterdam Noord, Amsterdam en Utrecht zijn ouders naarstig op zoek naar Heemhuysen!
Onderneem een Heemhuys in Appelscha!
In een prachtig buitengebied van Appelscha in Noord Nederland ligt OlmenEs. Een gemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Een Heemhuys wordt daar zeer gewenst.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Heemhuys.’
En dan dit, onder de kop ‘Lovend inspectierapport!’:
‘De kwaliteit van de kinderopvang wordt niet alleen door onszelf maar ook door de GGD-inspecteur beoordeeld. Heemhuys is in staat gebleken om aan alle voorwaarden van de 90 inspectiedomeinen te voldoen. Wij zijn fier op dit rapport!
In week 49 wordt het inspectierapport openbaar gemaakt en kunt u het vinden in de bibliotheek.’
Maar er is nog veel meer. U kunt er rustig rondkijken. Wellicht kom ik daar in een later stadium nog eens op terug. Voor nu, voor vandaag dus, vind ik deze vier berichten wel even weer genoeg...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten