Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 25 november 2009

Pergola

De nieuwe website van de bd-vereniging (Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding) ontwikkelt zich tot een volwaardige informatiebron. Dat zien we graag! Eerst was ik bang dat het bij statische informatie zou blijven (zie ook ‘Doe mee, steun de...!’ op 5 november).Maar het blijkt dat onder het item ‘Agenda’ wel degelijk recente ontwikkelingen te vinden zijn. Zo staat er over vanavond:

‘Woensdag, 25 november 2009
Ontmoeting beroepsleden-bestuur
20.00-22.00 uur, café De Brink, Brink 30, 7991 CH Dwingeloo
lees verder >>

Snel daarop geklikt, wat tot deze ‘Achtergrond’ leidt:

‘In de biologisch-dynamische landbouw word je als mens, als uitvoerder van je beroep, voortdurend aangesproken zelf een oordeel te vormen en zelf beslissingen te nemen. Je kunt werken vanuit recepten en methodes die hun effectiviteit hebben bewezen. Je kunt ook werken vanuit zelf ontwikkelde nieuwe inzichten. Daardoor ben je als boer of tuinder ook persoonlijk betrokken bij de ontwikkeling van de biologisch-dynamische landbouw.

Het bestuur van de vereniging komt graag in gesprek over de vraag welke rol we in dit verband voor de vereniging zien. Daartoe organiseren we drie regionale bijeenkomsten. Dit is de eerste. Begin 2010 zullen er nog twee volgen in andere regio’s. Naar aanleiding van deze gesprekken zullen we het beleid ten aanzien van deze centrale taak van de Vereniging bijstellen en ontwikkelen.

Op basis van de ervaringen met deze gesprekken zullen we verder werken aan vormen waarin deze uitwisselingen tussen bestuur en beroepsleden tot hun recht komen.

Programma
20.00-20.30 Ontvangst en kennismaking
20.30-20.45 Demeter, door verhalenvertelster Gerda Noordam
20.45-21.45 Inleiding door Albert de Vries en aansluitend gesprek over het thema
21.45-22.00 Afronding en vooruitblik

Aanmelding
Deze uitnodiging is op de eerste plaats gericht aan de beroepsleden in Drenthe en directe omstreken. Mensen die actief zijn in de biologisch-dynamische landbouw en die graag aan de avond deel willen nemen, zijn ook welkom. Aanmelding vooraf – per e-mail of telefonisch – stellen we op prijs. 0321 315937, info@bdvereniging.nl.’

Mooi, het is goed daarvan te weten. Het doet een beetje denken aan de regionale bijeenkomsten die de Vereniging van vrijescholen over het thema identiteit organiseerde. Voor vanavond staat ook nog iets anders aangekondigd:

‘Woensdag, 25 november 2009
Het land van Kok
documentaire van de filmmakers Karen Kuiper en Huib Schoonhoven gaat over de familie Kok en hun bedrijf in de periode 1995-2007. Ondertitel: de strijd van een biologische boer tegen gangbare regels.
20.00 uur Filmhuis Bussum. Adres: Brediusweg 1, 1400 BH Bussum. Telefoon: 035-6938694’

Die kennen we al, ik berichtte daar immers op 10 augustus in ‘Imago’ over. Maar nieuw is wel dat deze film nu ook direct bij Trouw is te bekijken. ‘Boerenleven’ op 16 november maakt melding van ‘De Kleine Oorlog van Boer Kok’:

‘VIDEO | Het verhaal van een kleine boer en zijn twee zonen. Met man en macht verzetten zij zich tegen de stad die hun land wil annexeren en tegen de kafkaëske landbouwbureaucratie. Trouw presenteert deze documentaire van Holland Doc 24 over de ups and downs van het boerenleven.’

Nu ik toch bezig ben de agenda van de bd-vereniging uit te spitten, kan ik meteen ook woensdag 9 december vermelden:

‘Pergoladag op Warmonderhof
10.00-16.00 uur, Wisentweg 12, Dronten
lees verder >>

Daar staat, en u kunt ter vergelijk ‘Begin’ op 14 oktober 2008 erbij nemen, dit:

‘De eerste pergola vorig jaar, met honderd deelnemers was een groot succes. Sindsdien zijn er weer pergolabedrijven bijgekomen of aan het opstarten.

Deze dag staat in het kader van uitwisseling en het delen van kennis en ervaringen. De dag begint om 10 uur en eindigt uiterlijk om 16.00 uur. De toegangsprijs is € 15,- pp. Dit is inclusief koffie, thee en een lekkere biologische lunch.

Opgave bij voorkeur per mail: tineke@oosterwaarde.nl of evt per telefoon 0570 593237. Vergeet niet het aantal personen te vermelden. Je krijgt dan een bevestiging en het definitieve programma toegestuurd.

Programma Pergola Praktijkdag (wijzigingen voorbehouden)
9 december 2009 10.00 uur-16.00 uur
Locatie: Hofzaal van Warmonderhof, Wisentweg 12 te Dronten
Dagvoorzitter Joke Bloksma
Toegang € 15,- pp.

10.00 Aanvang, koffie en thee
10.20 Welkom Joke Bloksma

10.30 Inleiding Tineke Bakker, de Oosterwaarde
De kracht van een nieuwe economie en de ontwikkeling van Pergola in het afgelopen jaar.
11.00 Ervaringen uit het buitenland:
Noorwegen: Jolien Perotti neemt ons mee bij het opstarten van een zelfoogstboerderij bij Oslo, inspirerende ervaringen van de eerste vier jaar.
Belgie: Tom Troonbeeckx, Het Open Veld te Leuven. Toms succesvolle start trekt meerdere boeren over de streep, CSA is volop in de belangstelling in Belgie. Tom brengt verslag uit.

12.15 Lunchpauze
13.15 Presentatie uit de praktijk
Wouter Kamphuis van tuinderij ’t Leeuweriksveld bij Emmen financierde zijn nieuwe locatie met leningen van klanten. ’t Leeuweriksveld levert wekelijks zo'n 300 groentepakketten.

13. 45 Themagroepen
Kies uit de volgende mogelijkheden:
a. thema financiën: Met Jolien Perotti
welk soort geld gebruik je voor welke functie? Wanneer zet je je wensen op de jaarbegroting, wanneer vraag je leningen of een subsidie? En voor welke functies is schenkgeld heel geschikt? Met vragen en ervaringen uit de praktijk van Jolien Perotti.
b. thema rechtsvorm: Met Tineke Bakker.
Welke rechtsvorm is geschikt bij welk initiatief? Hoe kom je tot een keuze? Met de ervaringen en vragen van diverse starters.
c. thema kerngroep en betrokkenheid
Hoe start je de samenwerking met klanten, bijvoorbeeld in een kerngroep. Wat zijn de taken, wie beslist? Hoe betrokken zijn je klanten, wat kun je verwachten. En: blijf je als boer nog wel ondernemer? Michel Smits van Pergolabedrijf de Aardvlo heeft meer dan 10 jaar samenwerkingservaring met klanten en gaat in op vragen van Tom Troonbeeckx en andere deelnemers. Met Maria van Boxtel, Land & Co.
d. thema van pakketbedrijf naar pergola
Maarten en Hermien van Liere van de Kraanvogel in Esbeek wilden al jaren de stap zetten van pakkettenbedrijf naar pergola-associatie. Dit voorjaar legden ze hun begroting op tafel bij de klanten. Bovendien gingen ze behalve groente ook zuivel en vlees aan hun pergoladeelnemers aanbieden. Razend spannend zo'n eerste keer. Wat gebeurde er? En hoe gaat het sindsdien? Maarten en Hermien brengen verslag uit. Met Joke Bloksma.

14.45 theepauze
15.15 Gezamenlijke afsluiting
feedback uit werkgroepen, brandende vragen, visies, gezichtspunten en vooruitblik.
16.00 Afsluiting’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)