Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 19 november 2009

Klein

Vandaag wat kleiner nieuws. ‘Biebje voor peuters’ schreef de Provinciale Zeeuwse Courant vanochtend. Vanuit Middelburg werd bericht:

‘Bibliotheken zijn basisscholen niet vreemd, maar peuterspeelzalen wel. Daarom zijn de kindjes van peuterspeelzaal Madelief, die hoort bij de Vrije School in Middelburg, ook zo ingenomen met hun verrijdbare verzameling prentenboeken.

Op de foto leest juf Bonnie Jansen voor uit één van de nieuwe boeken. Tweehonderd in totaal heeft juf Margie er bijeen laten sponsoren. Een paar pedagogische, voor de ouders, maar vooral prentenboeken voor de kleintjes.

Nijntje staat er niet tussen. “Dat is een karikatuur”, vindt juf Margie. “En die prikkelen de fantasie van de kinderen niet. We hebben liever plaatjes waar ze bij kunnen wegdromen.” Zoals Kabouter Thijm en zijn rode, zoete bosaardbei. Een “puur” prentenboek, zonder tekst. “En één van de weinige échte peuterboeken. De meeste peuterboeken zijn toch gewoon kleuterboeken, waarbij de peuters hun aandacht niet vast kunnen houden. Het is geen knus moment. Met deze verzameling ondersteunen we ouders die nauwelijks iets kunnen vinden in de gewone bieb.” Zij mogen boeken gratis lenen.’

Nog meer Zeeuws nieuws, ‘Vrije school begint weer Speelgoedbank’, dit keer uit Terneuzen:

‘De Vrije School begint, na het succes van de voorgaande jaren, ook nu weer een “Speelgoedbank voor de Voedselbank”. Mensen die speelgoed over hebben, kunnen dit doordeweeks tussen 08.30 en 15.00 uur naar de Zonneschool aan de Händellaan in Terneuzen brengen.

Het ingezamelde speelgoed wordt op 2 december meegegeven met de voedselpakketten van de voedselbank. De inzamelingsactie duurt tot 1 december. Alle Zeeuws-Vlaamse kinderen kunnen meedoen.’

Dan Jitske Bokhoven van ‘Almere Vandaag’ met Biologische markt viert tienjarig bestaan op De Kemphaan’:

‘De biologische boerenmarkt in Almere viert haar jubileum. Al tien jaar lang gaan Almeerders naar de Kemphaan voor biologische producten. Volgens Anneke Hanewinkel, medewerkster van de broodkraam, bezoeken zo’n driehonderd mensen regelmatig de markt, die er elke zaterdag van 9.30 tot 13.00 uur staat. “Het bezoekersaantal groeit met de jaren. Ik schat dat zo’n vijftien procent van de Almeerders biologisch inkoopt.”’

De Kemphaan werd eind juli nog bezocht door culinair journalist Jeroen Thijssen van Trouw. Ik heb bericht hoe hij Landgoed Kraaybeek in Driebergen en boerderij Ter Linde in Zeeland beoordeelde. Maar de Kemphaan niet. Ik vond er geen eenduidige bd-vermelding in. Maar dat doet Jitske Bokhoven vandaag wel:

‘Hanewinkel ziet in supermarkten niet echt concurrentie. “Verser dan de producten van de biologische markt kan niet. Groenten worden 's ochtends nog geplukt. De producten zijn ook niet te vergelijken. Wij verkopen bijvoorbeeld biologisch dynamisch brood, deze broodvorm kennen ze in de winkel niet.”

De meest bezochte kramen zijn die van de ondernemers die er al tien jaar staan, zo zegt Hanewinkel. “Mensen komen speciaal voor de Italiaanse pasta’s, groenten en het vlees.” Dit vlees is afkomstig van Tineke van der Berg van de Stadsboerderij. In de tien jaar tijd is zij de markt steeds leuker gaan vinden. “In het begin was het noodzaak. Het vlees aan winkels verkopen was geen optie, daar verdiende je weinig mee. Wat begon met het meenemen van eigen klanten, is uitgegroeid tot een echte gezellige markt.” Zaterdag geldt een speciale jubileumactie. Voor vijf euro is een tas te koop met producten van alle ondernemers waarmee een soepmaaltijd kan worden bereid.’

Op 30 mei gaf ik op gezag van de Demeter Licentie Commissie in ‘Licenties’ nog een internationaal bezoek aan De Stadsboerderij in Almere weer. Meteen na De Zonnehoeve, die op 10 november ook in ‘Miscalleneous’ figureerde. Dus dat zit wel snor.

Als we nu toch met cadeautjes en zo bezig zijn, kan deze er ook nog wel bij. Bovendien zit er een bekend onderwerp bij, een bepaalde kalender, die juist eergisteren in ‘Gevieren’ ook al aan bod kwam. ‘Dit is het nieuws van deze week’ staat er boven:

‘Op zoek naar een cadeautje?

Bij Estafette kunt u de komende weken ook terecht voor leuke cadeautjes! Twee weken geleden schreven we al over de Odin Geschenkpakketten, vier verschillende pakketten met biologische en/of biologisch-dynamische inhoud. Verder hebben we bijvoorbeeld ook adoptiekip-cadeaubonnen, verzorgingsproducten van Weleda en Dr. Hauschka, mooie wijnen, pure bijenwaskaarsen of eerlijke chocolade. Vanaf volgende week, dus ook nog op tijd voor Sinterklaas, hebben we daarnaast ook een paar mooie kalenders waar u of iemand anders een jaar lang plezier van kunt hebben: de Sterren- en Planetenkalender 2010 en de Salamita-kalender 2010.

Vooraankondiging: een jaar lang plezier

Het voordeel van de winterperiode is, dat de nachten langer zijn en er dus (tenzij er bewolking is natuurlijk) meer tijd is om eens uitgebreid omhoog te kijken. Met de Sterren- en Planetenkalender 2010 kunt u op ontdekkingstocht langs de avondhemel. En het bijzondere is, dat door de draaiing van de aarde de sterrenhemel er geen nacht hetzelfde uitziet. Er is altijd iets nieuws te zien! Een tweede, heel speciale kalender is de Salamita-kalender 2010. Door de warme kleuren en de heerlijke groenten en fruit op de foto's waant u zich in Italiaanse sferen!

Demeter-bospeen van Agrilatina

Deze week kunnen we u versgeoogste Demeter-bospeen aanbieden, afkomstig van biologisch-dynamische boerderij Agrilatina in Sabaudia. Dit gemengde bedrijf van ca. 180 hectare ligt aan de Italiaanse westkust, zo’n 60 kilometer ten zuidoosten van Rome.

Omdat het weer in deze streek niet altijd makkelijk is, worden meer kwetsbare gewassen als salades, radijsjes en bosui in moderne kassen geteeld. Meer robuuste gewassen als wortels en zoete bataat worden buiten op de akkers geteeld. Met de mest van de eigen Fiorentina-vleeskoeien wordt al jaren compost gemaakt. Deze compost heeft samen met de afwisseling van teelten, het zaaien en onderspitten van groenbemesters en het gebruik van de bd-praparaten bijgedragen aan een enorme verbetering van de bodemvruchtbaarheid op het bedrijf. En dat proef je terug in de gewassen die van het land komen. Met name de salades van Agrilatina worden geroemd, maar het bedrijf biedt nog veel meer mooie producten. Zoals de bospeen. Ter inspiratie vindt u bij de “recepten” een lekker bospeenrecept met een Italiaans tintje.’

Hé, recepten, die zijn altijd handig. Bovendien krijgen die vandaag op AntroVista speciale vermelding. Wilfried Nauta laat daar namelijk weten, onder de titel ‘Al 157’:

‘Al meer dan drie jaar lang, 157 weken om precies te zijn, verzorgt voedingsdeskundige Ilse van den Bosch het “Recept van de Week” op AntroVista.

Iedere week verschijnt van haar hand een fijne pagina met informatie en een lekker en gezond recept.

Door de grote hoeveelheid recepten werd de indexpagina langzamerhand onoverzichtelijk. Maar dat is nu opgelost: alle recepten staan in een nieuwe database, die u kunt doorzoeken met namen van ingrediënten, op jaargetijde en op soort.

U kunt de recepten afdrukken (alleen de tekst komt op papier), en sinds vandaag ook versturen per e-mail.

Klik op de banner hiernaast voor het laatste recept, of op onderstaande link voor de nieuwe indexpagina met alle recepten: www.antrovista.com/voeding/recepten.

Smakelijk eten!’

Is het dan toeval dat vandaag (of een dezer dagen, dat kan ook) de website van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten werkzaam vanuit de Antroposofie (NVDA) online is gegaan? Denk het haast niet. Daar staat:

‘Zij hebben een opleiding HBO Voeding en Diëtetiek en zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Daarnaast hebben ze zich gespecialiseerd in de antroposofische geesteswetenschap, waardoor een eigentijdse spirituele benadering van gezondheid, ziekte en voeding wordt ontwikkeld.

De NVDA ondersteunt haar leden door middel van gezamenlijke studie, visitaties en intercollegiale toetsing. De NVDA is een erkend netwerk binnen de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

De NVDA is lid van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) en nemen deel aan het gezamenlijke overleg met de andere antroposofische beroepsverenigingen en aan de Interdisciplinaire Klachten en bemiddelingscommissie voor de antroposofische zorgaanbieders.

Bent u op zoek naar een antroposofisch werkende diëtiste?
Kijk dan bij de rubriek “wie zijn wij/diëtisten”.

Waar vind ik een antroposofisch werkend diëtist?
De meeste diëtisten zijn werkzaam binnen een therapeuticum of gezondheidscentrum. Sommigen hebben een zelfstandige vestiging. Namen en adressen zijn te vinden onder het kopje “wie zijn wij”.’

Verder wordt er op het logo ingegaan:

‘Ons logo is een kristallisatiebeeld, wat is dat?
Levenskrachtige voeding is te meten!!
Ons logo is een afbeelding van een ontkiemende graankorrel. Hoe zijn we hiertoe gekomen?

Graan is basisvoedsel en daarom erg belangrijk in de voeding. De afbeelding is een kristallisatiebeeld, dat wil zeggen dat het levenskrachtenveld van de graankorrel zichtbaar gemaakt is. Kristalbeelden kunnen o.a. worden beoordeeld op vitaliteit en structuur. De kristallisatiemethode is een beeldvormende methode die ons meer zegt over de kwaliteit van een levensmiddel en is een aanvulling op het onderzoek naar de inhoudsstoffen (bijv. vitamines en mineralen) wat je kwantiteit kunt noemen.’

Er is veel meer uitleg op de website te vinden. Mijn aandacht gaat nu vooral uit naar ‘Brochures en publicaties’:

warmte en voeding.pdf
Honing bezien vanuit de 4 elementen.pdf
Korte inleiding over de zintuigen vanuit antroposofisch gezichtspunt.pdf
Rabarber.pdf
Lever en gal.pdf
Brochure baby- en peutervoeding.pdf
Doe je het goed of doet het je goed.pdf
van appel tot mens.pdf
Voeding leren ontmoeten.pdf
interview Rya Ypma Smaakmakend.pdf

Verderop blijkt het maar om een heel kleine vereniging te gaan:

‘De leden van onze vereniging
Djoeke Snijder te Zutphen en Doetinchem
Judy van den Berg te Leiden
Martje Geels te Haarlem en Amsterdam
Annemarije de Jong te Zoetermeer, Delft, Den Haag
Carine de Nijs te Hoorn
Rya Ypma te Nijmegen
Marion Pluimes te Breda, Oosterhout en Tilburg
Rosalie van Katijk te Zeist
Annemieke Zijlstra te Amersfoort

Maar dan is het weer des te bewonderenswaardiger wat ze met elkaar allemaal presteren. Bijvoorbeeld ‘cursussen en lezingen’:

‘Voor diëtisten: 2 daagse oriëntatiecursus Voeding en Antroposofie

Voorjaar 2010 wordt de 2-daagse oriëntatiecursus Voeding en Antroposofie opnieuw aangeboden. Deze cursus is bedoeld voor diëtisten die kennis willen maken met antroposofische gezichtspunten wat betreft mensbeeld en voeding.

Hierbij wordt o.a. aandacht geschonken aan de betekenis van granen, de rol van de zintuigen, de driegelede plant, mens en levensprocessen, onderzoek en samenwerking. E.e.a. zowel theoretisch als praktisch, de lunches zijn een wezenlijk onderdeel van deze dagen.

Accreditatie wordt aangevraagd bij stADAP en is tot nu toe altijd toegekend.

De juiste data en inhoud zijn nog niet bekend maar mocht je op de hoogte gehouden willen worden stuur dan een mail naar dssnijder@hotmail.com.’

Als afsluiter dan nog dit; hoe kan het ook anders, onontbeerlijk in dit jaargetij: ‘Recepten’!

‘Wij verwijzen u graag naar de website van Odin voor een keur aan smakelijke recepten.

Verder qua kookboeken de boeken van Vreni de Jong “Gezond Lekker Eten”, kookboek voor volwaardige voeding, en “Wat eten we vandaag”, lekker en gezond eten met kinderen van twee tot zestien jaar (en net zo goed voor volwassenen te gebruiken).

www.odin.nl

2 opmerkingen:

barbara2 zei

auch eine vielzahl kurzer neuigkeiten geben einen langen post:-)

Michel Gastkemper zei

Entschuldigung... aber auch viele kleine Kommentaren von Dir geben zusammen schon hundert! Wusste Du nicht wahrscheinlich, Barbara, so viel schon. Danke schön!
Herzlich,
Michel

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)