Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zaterdag 23 januari 2010

Chocola

Correspondent Erik Van Eycken meldt vandaag in het Belgische Nieuwsblad ‘Studente promoot chocolade op beurs. Virginie Hanssens laat publiek smullen van eindwerk’. Er is ook een foto van zijn hand bij, waar hij haar in beeld en woord portretteert: ‘Virginie Hanssens uit Keerbergen is weg van chocolade’.

Het is een mooi verhaal, én het speelt zich vandaag en morgen af. Dus dat wordt naar het zuiden snellen, om nog iets van die heerlijkheid te kunnen proeven:

‘Virginie Hanssens heeft er zes maanden hard aan gewerkt. Eindelijk is het klaar: haar project “Chocolade op het Spoor” wordt een tweedaagse beurs om van te snoepen.

Perron M in de Mechelse stationsbuurt vormt zaterdag en zondag het decor van een dertigtal chocolatiers uit binnen- en buitenland. “Ook al loop ik school aan de Steinerschool in Leuven, toch koos ik voor Mechelen”, zegt de achttienjarige studente uit Keerbergen die van het chocoladeproject haar eindwerk maakte.

“Mechelen is korter bij mijn thuisdorp. Vandaar de keuze. Eerst wilde ik graag de Nekkerhal afhuren, maar dat was iets te hoog gegrepen”, weet Virginie.

Het tweedaags evenement brengt een verzameling van alle mogelijk chocoladesmaken, bereid door professionele chocolatiers. “Aanvankelijk wilde ik een chocoladecreatie maken. Die idee leefde maar even omdat ik voelde dat er meer in zat. Het is mijn professionele droom om later grote evenementen te organiseren.”

De idee groeide uit tot een groot chocolade-evenement. “Ik wil met dit project vooral de chocolade promoten en mensen er op attent maken dat de ene chocolade de andere niet is. De smaken van merk tot merk verschillen enorm. Maar onze Belgische chocolade blijft de beste!” zegt ze resoluut.

De eerste trein

Gekoppeld aan de chocolade is er de verjaardag van de eerste trein die 175 jaar geleden tussen Brussel en Mechelen spoorde. “De eerste locomotief die op de lijn reed, wordt hier ook tentoongesteld”, vertelt ze. “Bovendien heeft de tentoonstelling plaats in de stationsbuurt, een logische keuze dus.”

De liefde voor chocolade is bij Virginie niet ver te zoeken. “Het werd met de paplepel ingegeven. Ook al beoefende ze het beroep nooit professioneel, mijn moeder is chocolatier. Het blijft haar grootste hobby. Als kind at ik veel chocolade. Dat veranderde intussen niet”, lacht ze.

De chocoladebeurs brengt ook enkele verrassingen. “Ryan Stevenson, een Australische chocolatier, stelt de praline voor die onlangs werd verkozen als beste van de wereld. Tevens vernam ik dat ColomaPlus, de vakschool in Mechelen die hier ook een standje heeft, een actie ten voordele van de slachtoffers in Haïti in petto heeft. En we krijgen een beroemde chocolatier uit Lyon op bezoek met een verrassing. Meer vertel ik er nog niet over.”

Bezoekers krijgen alvast de kans allerhande chocoladevariëteiten te proeven. “Het mocht geen statische beurs worden, de interactie is belangrijk”, zegt de Keerbergse. Inkomtickets voor de beurs kosten 11 euro.

www.chocolade-op-het-spoor.be

Het is eind januari, de Open Dagen van de vrijescholen komen er weer aan. Her en der worden ze al aangekondigd. De vrijeschool Raphaël in Almere heeft zelfs een heel nieuwe website:

‘Met trots presenteren wij de nieuwe website van onze school.

Nu nog in een startfase, maar we zullen deze website de komende tijd steeds verder uitbreiden, zodat ouders en belangstellenden alle informatie rondom onze school hier kunnen vinden.

Met deze toegangspoort voor nieuwe ouders laten wij zien wat een prachtige school wij hebben. De uitstraling van deze website past dan ook precies bij onze school.

Graag nodigen wij degene die nieuwsgierig zijn geworden naar ons onderwijs dan ook uit om langs te komen op een informatieavond of een kijkje te nemen in de kleuterklas. We hebben in februari 2010 een informatieavond en twee inloopochtenden.’

En inderdaad, alleen de link naar de ‘Informatiedagen’ werkt; de rest nog niet. – In Zwolle was de Open Dag vandaag al:

‘Op zaterdag 23 januari 2010 is iedereen welkom om op onze school een kijkje te komen nemen en de sfeer van de school te proeven. Aan de Bachlaan 8 in Zwolle-Noord staan de deuren vanaf 10.00 uur voor u open.

“Ruimte om te groeien”

Deze missie geeft in het kort weer waar wij op de Vrije School Michaël – kleuter- en lagere school aan willen werken.

De school is één van de ruim 90 vrije scholen in Nederland en ligt in de wijk Holtenbroek in Zwolle. Door nieuwbouw en renovatie die enkele jaren geleden heeft plaatsgevonden beschikken wij over een modern schoolgebouw. Ruim 200 kinderen komen elke dag naar onze school, vanuit heel Zwolle en omliggende gemeentes.

Programma Open dag

De dag wordt rond 10.30 uur geopend door schoolleider Pam Kranendonk. Vervolgens worden er aparte presentaties gegeven voor de lagere school en voor de kleuterschool

Jammer dat er nog altijd geen landelijke lijst op internet is waarop je kunt zien welke school een Open Dag houdt. Of wanneer de eindpresentaties zijn. Wat is daar op tegen? Wie houdt dat tegen?

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)