Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 14 januari 2010

Uitbuiten

Het is me een drukte van belang. Het ene bericht na het andere komt voorbij. Het is bijna niet bij te benen. Wat is dat toch? Wil iedereen zijn goede voornemens meteen ook in de daad omzetten of zo, en niet wachten op later in het jaar? Daar zit natuurlijk wat in.

Wat heb ik voor u? Eerst maar de Vereniging van vrijescholen. Die heeft maar liefst drie nieuwe berichten, gisteren geplaatst. De meest urgente is die ook meteen op de eerste pagina met actueel nieuws (eigenlijk wel rijkelijk laat aangekondigd, niet de datum maar het programma, want dit is al aanstaande dinsdag; maar wel met een mooi affiche, helaas een beetje klein afgebeeld) en vervolgens op een eigen pagina:

‘NIEUWJAAR CONFERENTIE 2010
19 januari 2010 van 13.00 tot 16.00 uur.

Voor genodigden, bestuursleden en schoolleiders van vrijescholen en kinderopvang, genodigden. Iedere deelnemer mag een introducé meenemen. Aanmelden is noodzakelijk i.v.m. catering en geschiedt per e-mail. Klik hier om u aan te melden.

Toekomstgericht leiding geven in vrijescholen en kinderopvang

Hoe kunnen we op een inspirerende manier toekomstgericht leiderschap ontwikkelen in Vrije Scholen in Nederland? Over deze vraag zal Adriaan Bekman een rede houden op onze Nieuwjaarsbijeenkomst.

De kerngedachte is dat er een wezenlijk onderscheid te maken valt tussen management en leiderschap. Management richt zich op het organiseren van de randvoorwaarden waarin gewerkt kan worden aan de doelstellingen van de school. Leiderschap richt zich op mensen en gaat over het vinden en realiseren van de volgende ontwikkelingsstap voor individu en gemeenschap. Voor management zijn veel systemen en technieken ontwikkeld, leiderschap daarentegen werkt op grond van persoonlijke leiderschapsvermogens van betrokken mensen. Meer informatie over Adriaan Bekman vindt u hier.

Kom en laat u inspireren voor het nieuwe jaar. We nodigen u van harte uit.

Het programma van de conferentie ziet er als volgt uit:
13.00 Welkom
13.10 Voordracht Adriaan Bekman
14.10 Gesprek met Adriaan Bekman
14.45 PAUZE

Voorafgaand aan de Nieuwjaarconferentie vindt het platform PO plaats. Aanvullend op de Nieuwjaarconferentie vindt het Platform VO plaats. Daarna vindt ook de ALV van de IVO-vereniging plaats.

De locatie van de Nieuwjaarconferentie zal zijn:
Plaats: Driebergen, Landgoed de Reehorst (gelegen naast NS station Driebergen-Zeist)
Zaal: Antropia Cultuur en Congrescentrum, IONA zaal’

Adriaan Bekman kennen we hier. Waar komt hij allemaal niet? Nu dus ook bij de Vereniging van vrijescholen (vergeet u niet op te geven – of als introducé meegenomen te worden). – We gaan meteen door naar de weblog, waar eerst een follow-up van een eerder bericht staat, met de titel ‘Podcast’:

‘De Vereniging heeft sinds vandaag een podcast-pagina. Hierop verschijnen allerlei geluidsopnamen van onze activiteiten. Deze kunt uw downloaden en op uw mp3speler of I-pod downloaden, om te luisteren in trein, auto of waar u maar wilt. U kunt zich via een RSS-feed abonneren, zodat u telkens

Klik hier om naar de podcast-pagina te gaan

(Per abuis is de naam van prof. dr. Gert Biesta verkeerd gespeld op de podcast site – deze fout is over enkele uren hersteld)’

Sorry dat de tekst niet goed doorloopt. Daar kan ik echter niets aan doen, want zo staat het daar nu eenmaal. En de fout die wel genoemd wordt is nu nog niet hersteld. – Nou ja, de intentie is goed, zullen we maar zeggen. Het andere bericht van gisteren is nog interessanter. Het heet ‘Artikel over vrijescholen in Volkskrant Banen Weekblad’:

‘In Volkskrant’s weekblad VK-Banen van 20 januari, nummer 186 staat een interessant artikel over vrijeschoolonderwijs. De afgelopen tijd zijn veel kanten van het vrijeschoolonderwijs belicht. In dit artikel oud leerlingen met succesvolle carrières die terugkijken op hun tijd op de vrijeschool.

Klik hier om naar Volkskrant Banen Weekblad te gaan...

Je moet flink bladeren en de bladzijde vergroten, voordat je het artikel werkelijk kunt lezen. Maar op pagina 18 en 19 staat dan toch ‘Niet zo goed in taal, maar altijd nieuwsgierig’ van Liza Titawano:

‘Niet alle oud-leerlingen van de Vrije School worden kunstenaar, docent handenarbeid of filosoof. Er komen ook piloten, geneeskundigen en adviseurs van de antroposofische school.

“Ik heb een uitdagende baan, maar ik zou meer tijd willen hebben voor mijn passies tekenen en schilderen. Een droom blijft een eigen atelier waarin ik mijn creativiteit de vrijheid kan geven.” Nucleair geneeskundige Simone Jap-A-Joe (35) heeft niet te klagen over haar carrière tot nu toe. Na het vlot afronden van haar studie geneeskunde werkte ze kort als arts-assistente hartchirurgie. Vervolgens ging zij in opleiding tot nucleair geneeskundige. Inmiddels werkt Jap-A-Joe drie jaar als specialist in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Ook al beleeft ze veel plezier aan dit werk, toch zou ze meer kunstzinnig bezig willen zijn.’

Daarna komt Reinout Boender (35), oud-leerling van de vrijeschool in Bergen en nu piloot bij Lufthansa, aan het woord. Behalve dat beiden positief zijn over wat ze op school hebben meegekregen, hebben beiden ook kritiek, vooral op feitelijk en exact gebied; dat wil zeggen, het gebrek daaraan. Als derde mag Tjalling Halbertsma (40), oud-leerling van de vrijeschool in Driebergen-Zeist, over zijn ervaringen vertellen. Hij vertegenwoordigt tegenwoordig (rare combinatie achter elkaar) de Nederlandse ambassade in Mongolië, vooral op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. – Een mooi artikel, met de verschillende voors en tegens.

Dan heb ik vandaag nog dit bericht over de BioVak 2010. Die staat ook al lang aangekondigd op de website van Demeter:

‘20 en 21 januari 2010
BioVak ’10

Volgend jaar zal al weer de derde BioVak plaatsvinden. Een vakbeurs voor landbouwers en toeleverende bedrijven met stands en veel inhoudelijke workshops. Een gelegenheid tot verdieping en ontmoeting. Je komt er veel biologische collega’s tegen. Dit jaar uitgebreid met een beurs voor natuurvoedingswinkeliers. Stichting Demeter zal er ook bij zijn. In een gezamenlijke stand met de BD-Vereniging, BD-Grondbeheer en Warmonderhof.

Plaats: Zwolle
Info: www.biovak.nl

Maar niet op die van de bd-vereniging. Biologica brengt echter vandaag dit persbericht naar buiten met de fraaie titel ‘Geen luie wortels maar Willie Wortels!’

‘Systeemdenker pur sang Lammerts van Bueren ontsluit visie op de BioVak.

Op 20 en 21 januari is de BioVak in Zwolle, de jaarlijkse vakbeurs voor boeren en tuinders die al werkzaam zijn in de biologische landbouw of die zich daarop willen oriënteren. Bij de opening zal o.a. professor Lammerts van Bueren haar visie uiteen zetten over kansen voor klassieke plantenveredeling en weerbare gewassen. Volgens Lammerts van Bueren wordt te snel naar gentechnologie gegrepen.

Professor Edith Lammerts van Bueren bekleedt een wereldunieke positie als hoogleraar Biologische Veredeling. Haar mening telt. In Nederland en vooral ook daarbuiten. Op de BioVak doet zij een uiterst relevante oproep om niet al te snel met sommige tovenaarsleerlingen uit de gentechnologie op stap te gaan, want de klassieke veredeling biedt nog ongekende kansen vanuit een ecologische blikrichting.

Zij pleit voor veredeling van gewassen vanuit systeemdenken. Bijvoorbeeld in de biologische landbouw gaat veredeling niet alleen over rassen: het begint bij een ‘veredelde bodem’ en bij bodemvruchtbaarheid. Zij geeft tijdens haar presentatie inspirerende antwoorden op de prangende vragen van biologisch EN conventioneel: Hoe maken we planten, dieren en uiteindelijk mensen veerkrachtiger? Zij zal verhalen over lui geworden wortels, verwende gewassen maar vooral over weerbare gewassen.

Naar verwachting zullen op 20 en 21 januari ruim tienduizend professionals uit de biologische en gangbare landbouw in Zwolle de BioVak bezoeken.

Naast Professor Edith Lammerts van Bueren zal er een keur aan invloedrijke en inspirerende sprekers praktisch relevante workshops geven. Professor Lammerts van Bueren spreekt tijdens de opening op woensdag 20 januari van 10.00 tot 12.45 uur en geeft een workshop/debat op donderdag 21 januari om 15.00 uur.

BioVak 2010 wordt georganiseerd door de Vakgroep Biologische Landbouw LTO/Biologica en ICEM.’

Gek is wel dat ik al tijden niets relevant (voor ons hier dan) heb gevonden op de website van het Louis Bolk Instituut. Ook niet over professor Lammerts van Bueren. Terwijl zij daar toch ook werkzaam is als niet onbelangrijk senior medewerker. Met, zoals Biologica schrijft,

‘een wereldunieke positie als hoogleraar Biologische Veredeling. Haar mening telt. In Nederland en vooral ook daarbuiten.’

Dat kun je toch uitbuiten, zou ik denken. Maar dat heb ik nog niet gezien. Misschien komt dat nog?

1 opmerking:

Anoniem zei

dag Michel,
en weet je wie er is genomineerd voor de innovatieprijs op de Biovakbeurs? De boeren van de Vijfsprong in Vorden. er zijn drie nominaties, dus iedereen op de Vijfsprong is reuze benieuwd of het wat gaat worden. zie ook onze website (www.urticadevijfsprong.nl) onder actueel.
dag!
Ed Taylor

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)