Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zaterdag 28 augustus 2010

Biogold

Het Odinieuws van gisteren had ‘Demeter-aardappels van eigen bodem’:

‘De komende weken heeft Odin voor u in de aanbieding: nieuwe oogst aardappels van eigen bodem met Demeter-keurmerk! De aardappels zijn verpakt per 2 kilo. Leo en Mieke de Visser leveren voor deze aanbieding aardappels van het ras Biogold. Deze smaakvolle, bijna ronde aardappel met een gladde huid is een kruimig kokende aardappel en speciaal ontwikkeld voor de biologische en biologisch-dynamische landbouw.

Aardappelziekte

Ruim 30 jaar geleden zijn Leo en Mieke hun bedrijf opgestart. Destijds begonnen vanuit idealen en stevige principes: voor een gezonde manier van land bewerken en tegen het gebruik van gif en kunstmest.

Leo en Mieke zijn gevestigd met het gemengde bedrijf in Ritthem, het westelijke puntje van het eiland Walcheren. Dit deel van Nederland heeft de afgelopen weken de meeste zonuren van het land gehad. Met dit droge weer, aldus Leo, is het niet moeilijk om met aardappels te werken! Op zijn tijd hebben ze een Hollandse bui wel nodig, dat zeker. Maar droogte voorkomt dat de Phytophthora infestans ofwel de aardappelziekte kans ziet toe te slaan. Deze beruchte aardappelziekte, die het beste gedijt in vochtige aarde of een vochtige plant, heeft bij de Biogold aardappel nog minder kans zich te ontwikkelen door het staande loof. Misschien denkt u nu van “?????”, maar het nut van staand loof is eenvoudig uit te leggen: staand loof droogt na een regenbui sneller op en omdat het loof niet op de aarde ligt, droogt de aarde ook sneller. Door het sneller drogen van de plant en de aarde is de kans op de aardappelziekte ook weer kleiner. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen en dat is nog belangrijker voor de biologische en biologisch-dynamische landbouw, aangezien daar geen bestrijdingsmiddelen bij worden gebruikt.

Werken met trekpaarden

12 Hectare beslaat het bedrijf. Een “klein” bedrijf in vergelijking met vele andere landbouwbedrijven maar, aldus Leo, groot genoeg voor ons. Naast de smaakvolle aardappels leveren Leo en Mieke ook pompoen, groene kool, pastinaak en knolselderij aan Odin. Deze producten worden voor 80% bemest met “de productie” van het eigen vee: paarden, koeien en kippen. De rest van de benodigde biologische mest kopen zij elders.

Een bijzonder punt waar het bedrijf zich mee onderscheidt, is het werken met trekpaarden, maar liefst 6 van deze stevige dieren zijn “in dienst”. Het poten van de aardappels gebeurt met de trekker, maar alle overige werkzaamheden rondom de aardappels gebeurt met de paarden: de grond bewerken, het ploegen, mesten, het vrijhouden van onkruid etc. Naar de overtuiging van Leo en Mieke past het werken met paarden bij de biologische en bd-landbouw. De grond wordt niet voortdurend in verdrukking gebracht door zware werktuigen. Juist het werken met de paarden komt de vitaliteit en kwaliteit van de grond ten goede.

Gaat u komende tijd nog naar het “zonovergoten eiland” Walcheren? Op vrijdag kunt u terecht in de boerderijwinkel van Leo en Mieke. De winkel is open van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 17.30 uur en te vinden aan de Zandweg 54A in Ritthem.’

Vorige week had het Odinieuws ook een mooie bijdrage, over de Open-doe-dag op Warmonderhof’, over twee weken, op zaterdag 12 september van 11.00 tot 16.00 uur:

‘Op zaterdag 12 september a.s. bent u van harte welkom op de jaarlijkse open-doe-dag van de vier biologisch-dynamische bedrijven van de Warmonderhof Opleiding in Dronten. Een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen op deze vier mooie bedrijven, maar ook om de sfeer van deze bijzondere opleiding voor biologisch-dynamische land- en tuinbouw goed te ervaren. Warmonderhof is namelijk niet zomaar een opleiding. Bij Warmonderhof is alles te vinden. Door de opleiding van jonge mensen tot bd-boer, is het noodzakelijk dat de studenten ervaring opdoen met alles wat er op een modern bd-landbouwbedrijf aan de orde is. Dat is nogal veel, omdat een volwaardig bd-bedrijf een gemengd bedrijf voert. Op de open-doe-dag kunt u daarmee kennismaken. Akkerbouw, tuinbouw, veeteelt en fruitteelt vormen een samenhangend geheel van het bedrijfsorganisme. Toch is het niet zoals het vroeger was, maar meer zoals het later worden moet. Moderne landbouw, die juist als geen andere landbouwmethode in staat is om de wereld te voeden.

Koeien aaien en trekker rijden

De open-doe-dag biedt voor elk wat wils. U kunt ronddwalen op het bedrijf, dat in totaal 85ha groot is, maar u kunt ook een kijkje nemen in het nieuwe schoolgebouw, in de kas of in de koeienstal. U kunt koeien aaien en met kalveren stoeien. Maar ook pompoenen en wortelen oogsten, meerijden op de paardenkar of zelf rijden op de trekker. U kunt een rondrit maken over het bedrijf, aardappelen, groente en fruit kopen voor thuis en luisteren naar muziek. Maar uiteraard kunt u de goede smaak van de producten ook proeven. En misschien vindt u het wel leuk om met mensen in gesprek te komen over de bd-landbouw of over de mogelijkheden die de opleiding te bieden heeft.

Bent u nieuwsgierig geworden en heeft u zin om te gaan? Via www.warmonderhof.com vindt u meer informatie over de dag, de opleiding en de route om er te komen. Zaterdag 12 september van 11.00-16.00 uur, Wisentweg 12, 8251PC Dronten. Zet het alvast in uw agenda!’

Er is in het Odinieuws een mooie foto bijgevoegd, die ook via de link is te zien. Dan volgt nog een aankondiging van weer een week later:

‘Wie wordt de Held van de Smaak 2010?

Van 19 tot en 26 september is het weer de Week van de Smaak. Elk jaar wordt er dan ook een Held van de Smaak gekozen. Dat is iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakt voor de ontwikkeling of het behoud van lekkere, ambachtelijke, natuurzuivere en streekgebonden producten. Een voorloper op zijn of haar vakgebied, een pionier in de sector. Vaak treden de helden op de voorgrond, maar even zo vaak werken ze achter de schermen aan mooie en smaakvolle producten; bij voorkeur seizoensgebonden en in ieder geval verantwoord geproduceerd. Dit jaar gaat het bij de nationale smaakheldenverkiezing om fruittelers of fruitverwerkers. In juni zijn de provinciale winaars gekozen die doorgaan naar de landelijke finale. Onder hen onder andere Wil Sturkenboom van de Warmonderhofboomgaard in Dronten. Op www.weekvandesmaak.nl vindt u meer informatie over hem en de andere 11 interessante provinciale Helden. Op de site kunt u bovendien tot 15 september uw stem uitbrengen op uw eigen favoriet voor de publieksprijs 2010.’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)