Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 11 augustus 2010

Subsidie

Het is vandaag overal in het nieuws, dus misschien vertel ik u weinig nieuws. Maar omdat ik het er op 21 april in ‘Rapport’ voor het laatst over had, doe ik ook hier het verhaal over de Geert Groote School 2. U weet wel, de laatste vrije basisschool die nog als zeer zwak bij de Onderwijsinspectie te boek stond. Op 21 april meldde ik ook dat er per augustus 2010 een nieuwe schoolleider werd gezocht. Die vacature staat er trouwens nog steeds. Maar wat is nu het nieuws? Ik kan terecht bij De Telegraaf, bij de Amsterdamse nieuwszender AT5, bij WebRegio.nl en bij NRC Handelsblad. Eerst maar De Telegraaf, die meldde vanochtend ‘School moet subsidie terugbetalen’:

‘De Geert Grootte School ll uit Amsterdam moet ruim 60.000 euro subsidie aan de gemeente terugbetalen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders in de hoofdstad woensdag bekendgemaakt.

Vorig jaar al werd bekend dat de vrije school geen geld meer zou ontvangen dat is bedoeld voor het verbeteren van zwakke scholen. Reden hiervoor was dat het onderwijs onder de maat was en de school onvoldoende heeft gedaan om die situatie te verbeteren.

Volgens B en W heeft de onderwijsinspectie recentelijk aangegeven dat er een stijgende lijn valt waar te nemen bij de school. De gemeente vordert daarom niet het hele bedrag terug (179.000 euro), maar alleen het gedeelte dat niet rechtmatig is besteed en waarover geen accountantsverklaring is afgegeven.’

Het bericht van AT5 is vrijwel gelijk, net als bij WebRegio.nl. Derk Walters van het ‘Onderwijsblog’ op de website van NRC Handelsblad doet het zo, onder de noemer ‘Amsterdamse Vrije school moet subsidie terugbetalen’:

‘Dat het op de Geert Groote School locatie 2 in Amsterdam niet zo goed ging, was vorig jaar al duidelijk: opstappende bestuursleden, ouders in opstand, zeer zwakke onderwijsprestaties. Nu blijkt dat de gemeente Amsterdam de misstanden niet onbestraft laat. De school moet ruim 60.000 euro subsidie aan de gemeente terugbetalen. Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders in de hoofdstad vandaag bekendgemaakt.

Vorig jaar al werd bekend dat de Vrije school geen aanspraak meer zou kunnen maken op geld dat is bedoeld voor het verbeteren van zwakke scholen. Reden hiervoor was dat het onderwijs onder de maat was en de school onvoldoende heeft gedaan om die situatie te verbeteren.

Volgens B en W heeft de onderwijsinspectie recentelijk gemeld dat er een stijgende lijn valt waar te nemen bij de school. De gemeente vordert daarom niet het hele bedrag terug (179.000 euro), maar alleen het gedeelte dat niet rechtmatig is besteed en waarover geen accountantsverklaring is afgegeven.

De Geert Groote School is niet de enige school die subsidie moet terugbetalen. Dat overkwam de afgelopen jaren onder meer de Rotterdamse islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun.

Bij het terugvorderen van aan scholen verstrekte subsidies is het altijd de vraag of de school in kwestie daarbij is gebaat. Meestal gaat het om zwak presterende scholen. Terugvordering van het geld helpt zeker niet om de kwaliteit te verbeteren, zeggen critici.

Wat vindt u? Is het terugvorderen van subsidie van zwakke scholen een goed idee? Of vindt u dat het nog niet ver genoeg gaat?’

Nog weinig reacties tot nu toe: slechts drie, waarvan twee ‘trackbacks’ (een vermelding dat er elders op internet, bijvoorbeeld op een ander weblog, naar verwezen wordt). Maar ook vanuit de vrijeschoolbeweging of de Geert Groote School zelf geen teken van leven. Nu is de GGS 2 ook met vakantie; op 23 augustus wordt er door de leerkrachten weer begonnen, zo lees ik in de laatste nieuwsbrief, die van 7 juli (No. 41, week 27, 2010). Daar ook dit ‘Bericht van het bestuur’:

‘Aan alle medewerkers en ouders van de Geert Groote School,
Wij zijn al geruime tijd op zoek naar een vaste directeur voor de GGSII. We hebben met een aantal kandidaten gesproken – maar dat heeft nog niet geleid tot een aanstelling. Wij hebben daarom besloten om het contract met Bart Hurkxkens, die de school het afgelopen schooljaar zeer kundig heeft geleid, in principe met 1 jaar te verlengen.

Ondertussen zoeken wij door naar een geschikte kandidaat. Zodra we die gevonden hebben zullen we afspraken maken met Bart over de overdracht van zijn werkzaamheden. Wij willen iedereen, medewerkers, ouders en kinderen, heel hartelijk bedanken voor de enorme inzet het afgelopen schooljaar. We wensen u een goede vakantie.’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)