Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 17 augustus 2010

Wieringerwerf

Afgelopen donderdag verscheen er in het Schager Weekblad op internet (u weet wel, dankzij ‘De echo van je buurt’ en ‘Webregio.nl’) een mooi artikel over een nieuwe zorgboerderij in Noord-Holland. Wie het geschreven heeft staat er niet bij, alleen de fotocredit wordt vermeld: Henk Cornelissen. Het bijschrift bij de foto luidt:

‘De huidige bewoners van de George Morris zorgboerderij in Wieringerwerf: vooraan Christa en Alison, achter van links af Annemiek, Ceri en Emily.’

De tekst zelf is klinkklaar, daar hoef ik geen woord aan toe te voegen. Dus hier komt-ie, ‘George Morris zorgboerderij verwelkomt eerste bewoner’:

‘Aan de Oom Keesweg 23 te Wieringerwerf bevindt zich de George Morris zorgboerderij, een kleinschalige woonvoorziening voor kinderen met een verstandelijke beperking. Begin augustus ging het project van Ceri en Annemiek Sait van start. Naast hun eigen kinderen Emily (13) en Alison (11) heeft het paar nu ook de zorg op zich genomen voor Christa.

Annemiek: “In 1988 hebben wij elkaar ontmoet in Camphill gemeenschap The Sheiling School in Engeland. Hier hebben wij een aantal jaren gewoond en de heilpedagogische opleiding (nu SPW) gevolgd. Nadien heeft Ceri 15 jaar werkervaring opgedaan als groepsleider bij Midgard. Ikzelf ben ook tien jaar als groepsleidster bij Midgard in Tuitjenhorn actief geweest en beschik over vijf jaar administratieve en leidinggevende ervaring bij Queeste. In 2002 zijn wij een jaar huisouders geweest in The Sheiling School, een antroposofische leefgemeenschap voor kinderen met een verstandelijke beperking. Hier komt onze inspiratie vandaan om als gezin een zorgboerderij te starten. Wij hebben vanuit de ervaring van het samenleven gezien hoe de veiligheid van een gezin kinderen ondersteunt in wie ze zijn én hen stimuleert in hun ontwikkeling.”

George Morris

“George Morris was een van vijf jongeren met wie wij in Linden House in The Sheiling School woonden. Hij was een zeer warmhartige en enthousiaste jongeman van 17 jaar met een zware ontwikkelingsstoornis. Ondanks dat George een beperkt communicatief vermogen had, heeft hij zijn eigen volwaardige plaats binnen onze huisgemeenschap kunnen innemen. In die leefomgeving kreeg hij de kans zich te laten zien en zich te ontwikkelen. George is net na Pasen in 2003 plotseling overleden aan nierfalen. We hebben onze zorgboerderij uit respect naar hem vernoemd.”

Activiteiten

“Wij bieden een woonplek bij ons gezin voor vier kinderen met een verstandelijke beperking in de leeftijd van 4 tot 18 jaar”, vertelt Ceri. “Er is ook plaats voor een meervoudig gehandicapt kind. Voor kinderen die vrijgesteld zijn van leerplicht, bieden wij de mogelijkheid overdag bij ons activiteiten te ondernemen. Dit is niet verplicht, de dagactiviteit kan ook elders plaatsvinden. Wij gaan onder andere activiteiten ontwikkelen met green woodwork, tuinieren, dieren verzorgen, keukenactiviteiten en creatieve workshops. Binnen ons initiatief streven wij ernaar in harmonie met natuur en mens te leven. Vanuit de antroposofische wereldbeschouwing.”

Warme sfeer

Ceri en Annemiek zijn begin augustus gestart. De prachtige (woon)boerderij ligt anderhalve kilometer van Wieringerwerf af en op eenzelfde afstand bevinden zich het IJsselmeer en het Dijkgatsbos. Het pand heeft een warme, gezellige en karakteristieke sfeer, met ruime, lichte kamers en een mooie grote tuin voor alle activiteiten. Annemiek: “Christa is de eerste bewoonster die we mochten verwelkomen. We willen de komende maanden ons kleinschalig wooninitiatief met vier bewoners uitbreiden.”

Interesse?

Kinderen die in het bezit zijn van een Persoonsgebonden Budget (PGB) kunnen zich bij Annemiek en Ceri aanmelden. Zij kunnen helpen bij het aanvragen van een PGB. Bij het opzetten van de George Morris zorgboerderij is het paar gesteund door de Waldo Stichting, een organisatie die zich belangeloos inzet om kleine initiatieven ­– verbonden met mens en aarde – op weg te helpen. “Wij zijn onderdeel van een netwerk van initiatieven, verbonden aan deze stichting.” Ceri, Annemiek, Emily, Alison én Christa hopen jongeren te verwelkomen tussen de 4 en 21 jaar oud, waaronder een meervoudig gehandicapte bewoner. Zij staan ook open voor andere, passende vragen. Geïnteresseerden kunnen bellen naar 06-42917835.’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)