Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 18 augustus 2010

Christofoor

Uitgeverij Christofoor is op deze weblog al zó vaak langsgeweest (ter sprake geweest, bedoel ik daarmee, voor alle duidelijkheid). Nu is vandaag in dagblad Trouw, in de ‘Zomerserie Kleine uitgeverijen’ die verzorgd wordt door Joost van Velzen, als vierde aflevering ook een over Christofoor verschenen. Die is niet direct op de website geplaatst. Maar het mooie is dat onder ‘Zoeken’ dit vermeld staat:
‘Alle kranten van Trouw sinds 1992 zijn te vinden in ons digitale krantenarchief. Tot voor kort was het krantenarchief alleen voor abonnees van Trouw of na betaling in te zien. Vanaf nu stelt Trouw alle artikelen uit de krant die ouder zijn dan twee maanden gratis ter beschikking. U kunt zoeken in ons archief of de verschillende jaargangen doorbladeren.’
Dat maakt het een stuk makkelijker, zeker als zelfs van menig artikel dat ook jonger dan twee maanden is nu al een ‘Gratis preview’ ter beschikking wordt gesteld. Om niet al te eenzijdig bezig te zijn – en tevens het juiste perspectief te bieden – zal ik de eerste drie afleveringen eerst kort voorstellen. Het begon op 28 juli met ‘Speuren naar vergeten Spaanse juwelen’.
‘Hoe houdt de kleine uitgeverij zich staande in de boekensector? Het recept: specialisatie. In aflevering 1 van een serie: Uitgeverij Menken Kasander & Wigman. 
Een beetje uitgeverij zit aan een gracht in een oude stad, zo wil de beeldvorming. Wat dat betreft is Paul Menken al een heel eind. Zijn piepkleine uitgeverij is sinds een paar maanden gevestigd aan de fraaie Apothekersdijk te Leiden, op de begane grond van een klein grachtenpandje. “Hiervoor zat ik gewoon thuis op zolder.” 
Een hele vooruitgang dus, al is het niet Menkens doelstelling om uit te groeien tot een grote partij. “Natuurlijk is het leuk als bepaalde titels goed verkopen en we zijn trots dat er inmiddels 70 tot 80 titels zijn verschenen. Maar we zullen altijd klein blijven.”’
Een week later gevolgd door ‘Samen met de dichter aan de keukentafel’, over Uitgeverij De Contrabas:
‘Een keukentafel, een laptop en een Citybox, dat zijn ruwweg de benodigdheden voor uitgeverij De Contrabas. Huiskameruitgever Chrétien Breukers (1965) brengt vanuit zijn woning in de Utrechtse wijk Lombok uitsluitend poëzieboekjes uit, in oplages van 200 à 300 stuks per bundel. Dat zijn kleine aantallen, maar echt niet veel kleiner dan de poëzieoplages van de grote uitgeverijen, weet Breukers: “Het is gewoon een kleine markt.” 
Maar wel een markt waar een dwerg als De Contrabas succes kan hebben. Zo ging de C. Buddingh’-prijs, de trofee voor de beste nieuwe Nederlandstalige poëzie, dit jaar naar de Vlaamse dichteres Delphine Lecompte met haar bundel “De dieren in mij”.’
11 augustus bracht ‘Ontdekkingen uit Italiaanse bibliotheekjes’ met Kinderboekenuitgeverij Tutti:
‘“Omdat je in een andere omgeving verkeert, krijg je ook andere ideeën aangereikt”, zegt Irma van Welzen, oprichter van kinderboekenuitgeverij Tutti. Die andere omgeving is het dorpje Taino vlakbij het Lago Maggiore. Tutti is een Nederlandse uitgeverij, maar Van Welzen leidt het bedrijfje vanuit haar huis in Noord-Italië, waar ze al zo’n zes jaar woont. 
Haar uitgeversachtergrond – ze werkte bij Lemniscaat – en haar liefde voor jeugdliteratuur nam ze mee naar het land van Pinocchio en Geronimo Stilton. Van Welzen werd actief in het voorlees- en lees promotiecircuit en kwam zo allerlei leuke boeken tegen. “De Italiaanse jeugdliteratuur heeft meer een vertelcultuur dan de onze. Bovendien heeft elk piepklein dorp wel een bieb, die nog gratis is ook. Dat heeft al leuke ontdekkingen opgeleverd.”’
Zo komen we terecht bij vandaag, bij Uitgeverij Christofoor. Maar eerst even naar de website van dit bedrijf, waar al het nodige vermeld staat:
‘Christofoor is opgericht in 1975 en heeft zich sindsdien gevestigd als uitgever van spiritueel georiënteerde en kwalitatief hoogwaardige boeken. Sinds 2001 voert Christofoor de imprints Indigo en Vrij Geestesleven, en beslaan deze fondsen ruim 400 leverbare titels. Elk jaar brengen wij om en nabij 30 nieuwe boeken uit; eerste drukken en herdrukken, van zowel Nederlandse als buitenlandse auteurs. 
Christofoor heeft van oudsher een naam op het gebied van verhalen, sprookjes, sagen en legenden. Nog steeds vormen verhalen – al dan niet kleurrijk geïllustreerd – een groot deel van het fonds, evenals kinder- en prentenboeken. Andere pijlers van Christofoor zijn boeken omtrent religie, opvoeding en onderwijs, hobby en creativiteit en voeding. 
Indigo staat voor boeken waarin persoonlijke spirituele gezichtspunten en innerlijke ontwikkeling centraal staan en actuele levensvragen en maatschappelijke thema’s aan de orde komen. 
Vrij Geestesleven biedt als imprint plaats aan de klassieke antroposofische werken, alsmede aan door de antroposofie geïnspireerde uitgaven. 
Een belangrijk deel wordt gevormd door de serie Rudolf Steiner-Werken en Voordrachten, die in samenwerking met de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen uitgegeven wordt. Ook boeken met filosofische en kunst- en cultuurhistorische thema’s zijn ondergebracht bij Vrij Geestesleven. 
Al onze boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel.
U kunt onze uitgaven ook via deze website bestellen.
Bol.com zorgt dan voor de afhandeling.

Onder andere de volgende boekhandels hebben vrijwel ons hele fonds op voorraad:
Nieuwe Boekerij, Zeist
Boekerij Zutphen
De Haagse Boekerij
Zaailing Boeken, Amsterdam
De Toermalijn, Eindhoven
Jac. Baas, Driebergen
ABC Antroposofie
De titel van het artikel vandaag in Trouw is recht voor zijn raap: ‘Antroposofisch geïnspireerd’. Of toch niet helemaal recht voor zijn raap? Het begint namelijk zo:
‘“Christofoor vertelt het leven”. Deze nogal grootse belofte is het motto van de in Zeist gevestigde, op de antroposofische leer gestoelde uitgeverij. Zeist is het centrum van de antroposofie, de levensbeschouwing gebaseerd op het gedachtegoed van Rudolf Steiner.
Het is te kort door de bocht, zegt oprichter Tom Rosenberg, om de zuivere antroposofie de basis van het bedrijf te noemen: “Dogmatisch zijn we niet. Noem het eerder antroposofisch geïnspireerd. De eerste boeken die we uitbrachten stoelden op het christendom en opvoedkunde.”’
Ook in het vervolg wordt pionier Rosenberg aan het woord gelaten:
‘Christofoor werd in 1975 opgericht, maar het idee om boeken uit te geven had Rosenberg al elf jaar eerder. “Ik was in 1964 op kraamvisite en de ouders zeiden dat het net leek of de hemel even openging. Ze zeiden: ‘We zouden zo graag ons kindje elke dag een versje of spreuk voorlezen, maar waar vinden we die?’ Ze bedoelden een spreuk waar zij en hun kinderen iets aan hadden.”
Na hem komt Jenny Crum als redactrice in beeld:
‘“We schonen het fonds zo nu en dan op”, zegt redacteur Jenny Crum. “Bepaalde oude religieuze boeken zijn door de tijd ingehaald en verdwijnen. Maar het merendeel van onze titels is blijvend. Wij noemen ze wel eens ons ‘oud goud’.”
Het artikel is maar kort, net als de drie vorige afleveringen. Afgesloten wordt weer met Tom Rosenberg:
‘En er is de gedrevenheid van de mensen. Neem Rosenberg. Hij komt voor dit interview naar kantoor hoewel hij al elf jaar niet meer bij de uitgeverij werkt. Maar hij weet alles nog en vind nog altijd belangrijk waar Christofoor voor zegt te staan: Het leven vertellen.’
Wat Christofoor allemaal nog meer in huis heeft en in dit artikel niet aan bod komt, kunt u bijvoorbeeld op deze weblog tegenkomen, zoals ik in het begin al stelde.
.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)