Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 2 december 2011

Bonussen


Na gisteren, in ‘Live debat’, kunnen we uiteraard nog wel even doorgaan. Want de Zonnehuizen zijn voorlopig nog niet uit het nieuws. Het zal vandaag wel weer in stukjes en beetjes gaan, met updates indien nodig, want de journalistiek heeft hiermee een mooi en opvallend onderwerp in handen. Een kwartier geleden kwamen opnieuw Merijn Rengers en John Schoorl met nieuws, dit keer openend op de homepage van de Volkskrant, in ‘Ex-top zorggroep weigert bonussen terug te storten’:
‘De voormalige bestuurder en de toezichthouders die verantwoordelijk zijn voor de financiële chaos bij zorginstelling Zonnehuizen weigeren hun bonussen of afvloeiingsregeling terug te storten.

Dit zegt Charles Laurey, interim-manager bij de antroposofische organisatie voor hulpverlening aan jeugd en volwassenen. Deze week vroeg Zonnehuizen uitstel van betaling aan. Omdat de voormalige top de extra beloningen uit het verleden niet wil afstaan, gaat de ggz-instelling juridische stappen tegen de oud-bestuurder Frans Broekhuizen en de voormalige toezichthouders ondernemen.

“Ik moet personeel hier onder belabberde voorwaarden wegsturen”, zegt Laurey. “Ik kan het die mensen niet uitleggen dat er voor de voormalige top wel goede regelingen waren, terwijl onder hun verantwoordelijkheid de zaak is ontspoord. We hebben in eerste instantie een moreel beroep op ze gedaan om geld terug te storten. Maar het antwoord was: nee, dat doen we niet.”

Gunstige regeling

Broekhuizen, die dit voorjaar opstapte bij Zonnehuizen, kwam een zeer gunstige afvloeiingsregeling overeen met de inmiddels opgestapte toezichthouders. Laurey zegt de regeling niet te kennen, maar wel 'een zeer substantieel deel' daarvan te hebben teruggevraagd.

Uit het gisteren met grote vertraging gepubliceerde jaarverslag van Zonnehuizen blijkt dat de voormalige mede-bestuurder van Broekhuizen, Yvon ten Brummelhuis, een afkoopsom van ruim een kwart miljoen euro heeft meegekregen. Ten Brummelhuis moest in de herfst van 2009 aftreden, maar haar vertrekregeling was tot nu toe niet bekend.

Woede

Bij Zonnehuizen heerst eveneens woede over de extra uitkering van 54 duizend euro die drie leden van de voormalige raad van toezicht in 2009 zichzelf toekenden. Zij kregen dat jaar 18 duizend euro per persoon, boven op hun normale gage, vanwege hun “inzet voor het herinrichtingsproces voor de raad van bestuur” – oftewel het ontslag van Ten Brummelhuis.

Laurey heeft aangekondigd aangifte te doen tegen oud-bestuursleden van de zorginstelling, zodat die eventueel strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Ook loopt er een grootschalig onderzoek naar het financiële wanbeheer. Zonnehuizen maakte in 2010 18,3 miljoen euro verlies, blijkt uit de recente jaarrekening.

Zonnehuizen is een antroposofische zorginstelling, vooral voor kinderen met ontwikkelingsproblemen en psychiatrische stoornissen. Er wonen 800 mensen met geestelijke gezondheidsklachten, en er werken 1.300 personen.’

Update 21.20 uur:

Mijn verwachting is niet uitgekomen. Er zijn hier wel veel berichten over geschreven, maar geen heeft nieuwe feiten aan het licht gebracht:
Zonnehuizen op rand van faillissement (Psy, ‎30 nov. 2011‎)
Onderzoek vervolging oud-bestuurders Zonnehuizen (RTV Utrecht, ‎30 nov. 2011‎)
Inspectie extra alert op situatie Zonnehuizen (RTV Utrecht, ‎30 nov. 2011)
Onderzoek naar debacle bij Zonnehuizen (RTV Utrecht, ‎2 dec. 2011‎)
De oogst valt dus tegen.
.

1 opmerking:

matthijs zei

Wie zuchtte ook al weer dat antroposofie en geld niet goed samengaan?
De Raad van Toezicht en Bestuur kunnen uitstekend omgaan met €uroos in de richting van de eigen beurs. Good Governance?

Des te wonderlijker is de gang van zaken en de enorme imagoschade die is en wordt aangericht aan 'het merk' antroposofie en haar beweging de heil- en sociaal-therapie.
Aan imagoschade, alles van waarde is weerloos; Lucebert, hangen géén €uroos, net zo min als b.v. klimaat.

De weg naar binnen en de eigen beurs kent geen tekorten, de weg naar buiten...Waarom zijn de financiele talenten in 1 richting ingezet, wat heeft er gehindert om het naar buiten in de instelling in te zetten? Zelfs met een blind-doek op voel je toch wat je doet?

Welke krachten werken samen om het concept Zonnehuizen zo te vernietigen, en daarbij vele betrokken mensen in een vrije val te brengen?
Kun je in zo'n afgang nog aankomen met een aanzet van b.v. een deel van de avondspreuk? Gelden deze impulsen alleen voor bewoners? Nee toch!!!

Heer,
Maak mij tot een instrument van uwe vrede,
opdat ik liefde wekken mag waar haat bestaat;
vergeving, waar de ziel beledigd is.
Laat mij, waar tweedracht heerst,
de eenheid scheppen;
en in de plaats van dwaling waarheid stellen...

Waarheid??? Karma?

In de afgelopen 2 dagen ontmoette ik toevallig? 3 ex-zonnehuizen-medewerkers inclusief mij 4 mensen.
Voor het eerst sinds 3 of 4 jaar ontmoette ik deze mensen, opmerkelijk!

Van deze 4 mensen is 1 gepensio-neerd en 3 zijn er staande in de praktijk langs juridische weg de wijde wereld in gestuurd!

Inhoudelijk kan ik daar niets over zeggen omdat juridisch bij punt 13 staat; Partijen zullen geen negatieve uitlatingen over elkaar aan derden doen...'Hendig'zegt men dan in Brabant.

Zou bloggen karmische werkingen met zich meebrengen b.v. deze ontmoeting?

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)