Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 14 december 2011

IJskast

Het is nog altijd zondag 19 september 2010 (overigens de dag waarop de Zonnehuizen officieel 79 jaar bestonden), maar er heeft een scènewisseling plaatsgevonden. Nu bevinden we ons op de binnenplaats van het Musée de Cluny in Parijs en staan in de rij om naar binnen te gaan.

Opmerkelijk nieuws gisteravond in De Gelderlander, ‘Geen kerstcadeau bewoners Bronlaak, of toch’:
‘De ruim 200 bewoners van woon- en werkgemeenschap Bronlaak in Oploo hoeven dit keer niet te rekenen op het jaarlijkse kerstpresentje van Zonnehuizen. De kas van de hevig in geldnood verkerende zorgkoepel waar Bronlaak onder valt is helemaal leeg.

Maar de gemeenteraad van Sint Anthonis besloot maandagavond de helpende hand toe te steken. Dat deden de raadsleden door de 500 euro, bedoeld voor een eigen kerstattentie, ten goede te laten komen aan de bewoners.

Onlangs werd bekend dat Zonnehuizen bijna 20 miljoen euro schuld heeft en uitstel van betaling aanvroeg. De salarissen voor december worden nog wel uitbetaald.’
Gistermiddag was ook de SP in de weer met de Zonnehuizen, getuige ‘Kamerlid SP ontvangt petitie Zonnehuizen’ in De Stentor:
‘Personeel van Zonnehuizen heeft dinsdagmiddag in Den Haag een petitie aangeboden aan Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP. Personeelslid Ylona Vermeulen van de Michaelshoeve in Brummen heeft anderhalve week geleden een brief opgesteld voor staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van volksgezondheid. Daarin wordt de staatssecretaris om steun gevraagd om de zorg aan cliënten op peil te houden.

De brandbrief is door ruim twaalfhonderd Zonnehuizen-medewerkers ondertekend, meldt Vermeulen.

Zonnehuizen, een antroposofische zorginstelling voor volwassenen en kinderen, verkeert in acute financiële problemen. Zonnehuizen vroeg twee weken geleden uitstel van betaling aan. De instelling beheert zes huizen voor volwassenen en veertien kinder- en jeugdinstellingen. In de regio waarin de Stentor verschijnt heeft Zonnehuizen vestigingen in Zutphen, Brummen, Olst, Borculo en Loenen.’
Een brief aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten aanbieden aan SP-kamerlid Renske Leijten? Wat is daar de zin van? Uiteraard werd ook op de website van de SP zelf hiervan kond gedaan, want dit is mooie publiciteit: ‘Leijten steunt bezorgde medewerkers Zonnehuizen’. Aan de andere kant, Renske Leijten is wel actief en ter plaatse, wil zich inzetten voor de geplaagde organisatie:
‘SP-Kamerlid Renske Leijten heeft dinsdag een petitie in ontvangst genomen van 1200 medewerkers van de Zonnehuizen. Met de petitie willen medewerkers vanuit het hele land aandacht vragen voor hun patiënten en banen. De Zonnehuizen staan op de rand van een faillissement na het verdwijnen van 20 miljoen euro in twee jaar tijd onder leiding van het voormalige bestuur.

De petitie werd aangeboden door Ylona Vermeulen, een bezorgde medewerker van de Zonnehuizen. Door het wanbeleid staan niet alleen banen op de tocht, maar heeft ook de patiëntenzorg veel te leiden. “De mensen die afhankelijk zijn van hulp van de Zonnehuizen en diens zorgverleners mogen niet de dupe worden van slecht bestuur en onvoldoende toezicht,” stelt Leijten. “De staatssecretaris moet daarom het personeel steunen, zij hebben deze situatie immers niet veroorzaakt.”

Eerder werd een voorstel van de SP aangenomen om kwaliteit en continuïteit van zorg te garanderen bij de Zonnehuizen. Mede onder druk van de SP stelt staatssecretaris Veldhuijzen een onderzoek in.’
Ander nieuws vanochtend uit De Stentor, ‘Sluiting school De Zwaan in ijskast’ (zie ook ‘Toezichthouderschap’ van precies een week geleden):
‘Het plan om vrije school De Zwaan in Zutphen te sluiten, gaat voorlopig de ijskast in. Dat heeft de Raad van Toezicht van Stichting De Vrije School Noord- en Oost-Nederland besloten. De raad wil eerst een overzicht hebben van de stand van zaken bij de overkoepelende stichting.

In november maakte algemeen directeur Marijn van den Born van Stichting De Vrije School Noord- en Oost-Nederland bekend dat de drie basisscholen in Zutphen ingrijpende veranderingen te wachten staan. De stichting wilde locatie De Zwaan aan de Valckstraat afstoten en alle leerlingen onderbrengen op de locaties van de scholen De Berkel en De IJssel, die bij dezelfde stichting horen. Ook die twee scholen zouden veranderen. In feite zouden de drie huidige basisscholen op één bult worden geveegd om daarna herverdeeld te worden op de huidige locaties van De Berkel en De IJssel. De stichting wilde daarmee inspelen op de – verwachte – leerlingenkrimp en in het verlengde daarvan bezuinigingen, gaf Van den Born als argumenten. De nieuwe indeling zou per 1 augustus 2012 in moeten gaan. Onder ouders, vooral van school De Zwaan, stak een storm van protest op. Er werd onder meer een oudervereniging op de been geholpen om te onderzoeken of er alternatieven waren.

Inmiddels heeft Marijn van den Born zijn functie neergelegd. Eef Jordens, voorzitter van de in september geïnstalleerde Raad van Toezicht, neemt tijdelijk de bestuurlijke werkzaamheden over. Jordens wil geen toelichting geven over het feit dat Van den Born zijn functie heeft neergelegd.

Alle voorgenomen besluiten, inclusief de eventuele inkrimping van drie naar twee basisscholen in Zutphen, worden door de Raad van Toezicht voorlopig bevroren. “Om een gedegen en onafhankelijk overzicht te verkrijgen van de huidige situatie en om de stichting aan te kunnen sturen zal de Raad van Toezicht op korte termijn een tijdelijke, externe, directeur-bestuurder aanstellen”, staat in een brief die aan ouders/verzorgers is gestuurd.

De interim-directeur krijgt onder meer de opdracht om met voorstellen voor de toekomst te komen. De analyse moet voor de zomervakantie klaar zijn.’

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Een bewonderenswaardig gebaar van de gemeenteraad St. Anthonis. Om precies te zijn is het bedrag E 625,-

Anoniem zei

Michel,

Je schrijft: 'Een brief aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten aanbieden aan SP-kamerlid Renske Leijten? Wat is daar de zin van?'

Misschien kent iemand Renske Leijten van tijdens haar schooltijd op de Rudolf Steinerschool in Haarlem en hoopt men zo gemakkelijker toegang te krijgen tot de politiek?

Anoniem zei

Bij de vorige reactie van 18.59.

Iemand van de Zonnehuizen die Renske Leijten kent bedoel ik dan.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)