Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de verdrukking. Want antroposofie is niet eenvoudig te grijpen en te begrijpen. Dat geeft snel een vertekend beeld. In deze weblog wil ik ruimte geven om antroposofie, zoals zij in de media verschijnt, op haar merites te beoordelen. Vanuit een positieve instelling. Maar niet kritiekloos.

zaterdag 5 juli 2008

Strategiewijziging

De Vereniging tegen de Kwakzalverij houdt zich op haar website nu al ruim een maand ijzig stil. Wat zouden ze in hun schild voeren, vroeg ik mij enige tijd geleden al af. Die stilte is nu doorbroken, meldt Jan Keppel Hesselink op de website van Iocob. Op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is dat nog steeds niet terug te zien (of ik kijk niet goed?), maar wel in haar verenigingsblad. Iocob-voorzitter Keppel Hesselink citeert namelijk uit het laatste nummer voorzitter Cees Renckens van deze vereniging:

‘(...) er valt in onze tak van sport – de bestrijding van alles wat vies en voos is in de gezondheidszorg – niet te ontkomen aan het noemen van namen, en daarbij af en toe een persoonlijke noot toe te voegen (...)’

Onder die namen zitten er een paar die hier ook al gevallen zijn: Ines von Rosenstiel, Arine Vlieger en Guus van der Bie. Ook antroposofisch huisarts Guus van der Bie? Inderdaad, hij ook. Keppel Hesselink vindt het ‘misselijk makend’. ‘Het is afgunstig, onder de gordel en te min voor woorden.’ Hij wil een nieuwe opstelling kiezen tegen deze vuilspuiterij en zich niet langer passief tonen.

‘Sommigen van onze Iocob-lezers en vrienden zeggen: zwijg ze dood, het is de energie niet waard. Ze lasteren toch maar door. In de laatste uitzending van “Uitgedokterd?!” heeft heel Nederland gezien hoe verzuurd, belerend en negatief hun stellingname was. Daar is wat voor te zeggen. Die strategie had Iocob enkele jaren geleden. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat de Nederlandse ontwikkeling rond de patiënt door de infiltratie van de VtdK [Vereniging tegen de Kwakzalverij] in de media, de journalistenwereld, de KNMG en het kabinet steeds verder afglijdt naar sektarisme en fundamentalisme. Zo komt de nieuwe, Geïntegreerde Geneeskunde, die onafhankelijk van uitgangspunten het beste selecteert voor de patiënt uit beide werelden (alternatief en regulier) niet tot ontwikkeling.’

Update 25 juli: de tekstblokken met citaten heb ik nu laten inspringen.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – Hoofdredacteur a.i. van ‘Motief, maandblad voor antroposofie’, uitgegeven door de Antroposofische Vereniging in Nederland – – Bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland 2012-2014 – – Redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – Voormalig lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – –Voormalig redacteur van het inmiddels ter ziele gegane ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ , uitgegeven door een onafhankelijke stichting en niet meer verschenen sinds september 2006 – – Voormalig redacteur van ‘de Sampo’, het in 2001 opgeheven tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het eind 2006 in een fusie opgegane Heilpedagogisch Verbond (HPV)

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Laatste reacties

Recent Comments Widget

Zoeken in deze weblog

Wordt geladen...

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)