Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 24 juni 2008

Boergondisch

Zondag zag ik nog niks bijzonders over de Open Dagen bij Platform Biologica of de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding. Maar nu, achteraf notabene, komt Biologica met een heus persbericht:Meer dan 100.000 bezoekers gaan “Lekker naar de boer!”’ (‘gingen’ had er beter kunnen staan.)

Men had kunnen kennismaken met 375 biologische en/of zorgboeren in Nederland, onder het motto ‘zorg voor voedsel, zorg voor mensen’. De organisatie was in handen van Stichting Biologica en Steunpunt Landbouw & Zorg.

Maar er was een reden dat niet alle aandacht naar deze twee Open Dagen op 21 en 22 juni ging. Want die waren ingebed in een heel actieprogram: ‘Het “Lekker naar de boer!” weekend was de afronding van de “Lekker van de boer!” week, waarbij circa honderd restaurants in Nederland een menu bedachten met ingrediënten afkomstig van de, bij voorkeur regionale, biologische boer.’

En het was tevens het ‘Begin van “Boergondische zomermaanden”’. Boer-gondisch staat er inderdaad: ‘de start van de actie “Proef de aandacht op de boerderij”. Daarbij wordt kopen bij de biologische boer beloond met de kans op plaatsen voor een “Boergondisch feestmaal”, een culinair festijn op het boerenerf of in de stal.’

Ik word een beetje moe van al deze schreeuwerige kreten, zeker met die uitroeptekens: ‘Lekker naar de boer!’, ‘Boergondische zomermaanden’, ‘Proef de aandacht!’, ‘Boergondisch feestmaal’. Maar het is ongetwijfeld goed bedoeld.

Ik keerde weer terug naar de website van Stichting Demeter, of hier al meer over al deze happenings werd gemeld. Maar nee hoor, er stond bij de BD-Vereniging nog alleen dat ene regeltje, dat ik zondag al citeerde. Nu ontdekte ik echter wat anders; het blijft toch altijd goed om terug te keren en wat langer te kijken.

Ten eerste: de website van de BD-Vereniging brengt wel degelijk nieuws, kijk bijvoorbeeld maar naar ‘BD in het nieuws’ en ‘Jaarvergadering’. Het is kort, maar het staat er tenminste. Voor de rest is deze website wat zuinigjes met nadere informatie.

Ten tweede: Stichting Demeter en de BD-Vereniging (ik blijf het lelijk vinden staan, BD-Vereniging, met hoofdletters, ik zou zelf kiezen voor bd-vereniging, maar goed) zijn gevestigd op twee verschillende adressen. De eerste bevindt zich nog in Driebergen, maar de tweede is sinds januari verhuisd naar Warmonderhof in Dronten,de plaats waar de basis wordt gelegd voor de toekomst van de BD landbouw’.

Dan kom ik bij de derde verrassing. Want ga ik naar de website van opleiding Warmonderhof, dan word ik rijkelijk bedeeld met achtergrondinformatie. Ik heb hier echt met verbazing rond zitten kijken. Misschien later daar meer over.

Toch valt er nog wel wat op af te dingen (niet om te zeuren, maar in het kader van ‘opbouwende kritiek’ waar men zijn voordeel mee kan doen): het laatste ‘Nieuws van Warmonderhof’ dateert van 18 december en de ‘Agenda van Warmonderhof’ noemt meeloopdagen op 4 april, 16 mei en 6 juni. Maar een kniesoor die daar op let. En met de Open Dagen heeft dit ook niks te maken.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)