Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 22 juni 2008

Echt geld

Dit is het weekend van de Open Dagen bij de biologische boer. Maar ik merk er weinig van, in de pers tenminste. Platform Biologica is hier de organisator van, maar op zijn eigen website worden deze merkwaardig genoeg niet eens apart vermeld. Behalve dan onder het vaste k(n)opje Open Dagen, rechts bovenin:

‘Op zaterdag 21 en zondag 22 juni organiseert Biologica voor de 11e keer de Open Dagen bij de biologische boer en tuinder onder het motto “Lekker naar de Boer”.’

Dat hier ook biologisch-dynamische bedrijven onder vallen, staat er niet bij. Maar dat gebeurt wel op de website van Sichting Demeter en aanpalende BD-Vereniging (Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding). Daar worden deze Open Dagen heel summier, in twee zinnen, vermeld:

‘Ook dit jaar organiseert Biologica op 21 en 22 juni 2008, voor de 11e keer, open dagen op biologisch-dynamische en biologische boerderijen. Op de website van Biologica vindt u adressen bij u in de buurt (www.biologica.nl/opendagen).’

En dat is het dan. Mede daarom laat ik dit onderwerp voor nu nog even rusten. Nee, als ‘antroposofie in de pers’ was dit weekend iets veel opvallenders: een paginagrote advertentie van Triodos Bank. Het zal ook vast geen toeval zijn dat die deze zaterdag prominent werd geplaatst.

Natuurlijk kun je er over steggelen of je een bepaalde organisatie wel ‘antroposofisch’ genoemd mag worden. Dat geldt zeker ook voor deze bank. Is het hoe dan ook mogelijk iets betitelen met het bijvoeglijk naamwoord ‘antroposofisch’? Alleen is dat dit keer het thema niet.
Terug naar die advertentie van Triodos Bank. In Trouw maar liefst achterop het eerste katern, paginagroot. Je kon haar niet missen. Hierbij waren het woord ‘goed’ en de zin ‘Ik investeer in duurzame beleggingsfondsen van Triodos Bank’ in de kleur groen gedrukt, de rest in een heel donkere kleur:

‘mijn geld gaat goed – Ik investeer in duurzame beleggingsfondsen van Triodos Bank. Goed voor mij en goed voor de aarde. Triodos Bank is de meest klimaatvriendelijke bank en dé specialist in duurzaam bankieren. Kijk op www.triodos.nl hoe Triodos Bank uw geld louter duurzaam aan het werk zet. Tot 31 juli a.s. belegt u kosteloos in de Triodos beleggingsfondsen bij ABN Amro en Triodos Bank.’

Het bleek mij dat dit weekend ook op de website van Trouw een advertentie van Triodos Bank mee rouleert in de advertenties. Hoe lang die blijft staan weet ik niet, vanavond is zij er nog. Deze advertentie verschijnt wanneer je klikt op een artikel dat op de voorpagina van de website wordt aangegeven (en staat dan tussen het artikel in, meteen na het intro). Zij kent drie opeenvolgende stadia, waarvan de tekst luidt:

(1) ‘Mijn geld gaat goed – Triodos Bank’
(2) ‘Ik spaar duurzaam met de Triodos Internet Spaarrekening’
(3) ‘Open nú een Triodos Internet Spaarrekening, en ontvang een vegetarisch kookboek met Antoinette Hertsenberg t.w.v. € 34,95 cadeau’

Wanneer je vervolgens op de advertentie zelf klikt, kom je op de website van Tridos Bank terecht waar meer wordt verteld over ‘Internet Sparen’. Dat begint met: ‘4 redenen om een Triodos Internet Spaarrekening te openen’. Enzovoort, enzovoort. U kunt zelf kijken, ik hoef hier tenslotte geen reclame te maken. Maar ik wil wel even opmerken dat dit van deze bank geen slechte marketing is. Zo mooi is alles op elkaar afgestemd. Daar kun je veel van leren. Goed, ze hebben er ook het geld voor.

Maar is het u ook opgevallen dat als je nú een internetspaarrekening opent, je een vegetarisch kookboek mét Antoinette Hertsenberg erbij krijgt? Ter waarde van € 34,95. Hoe ze dit voor elkaar krijgen is mij een raadsel. Die Antoinette Hertsenberg in haar eentje moet toch al veel meer waard zijn dan dat vegetarische kookboek, dat vast zelf al een winkelwaarde heeft van circa 34,95 euro. Ze hebben écht geld daar bij Triodos Bank.

1 opmerking:

Anoniem zei

Natuurlijk, ook wij willen duurzaam investeren. Maar geld naar de Triodos brengen is ons helemaal een gruwel. Besef dat Triodos werd opgericht en nog altijd wordt gerund door antroposofen, pseudo-wetenschap (astrologie en eurhytmie) bedrijvende Christenen. Google maar eens op antroposofie en rassenleer van Steiner. De schellen zullen u van de ogen vallen!
Nee, als u duurzaam wilt investeren zonder in handen te vallen van mensen die roepen dat "de uitroeiing van de Indianen een kosmische noodzaak was" en dat "de neger zich nog in het stadium van het kleine kind bevindt" (quotes van vice-voorzitter C. Wiegert van de Antroposophische Vereniging in 1996!), beleg uw geld dan bijvoorbeeld bij de ASN.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)