Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 2 juni 2008

Niet volgen maar leiden

Kent u ‘de belangrijkste drie praktijkproblemen van de antroposofische gezondheidszorg op dit moment’? Dit zijn: ‘het leveren van voldoende bewijzen van effectiviteit en veiligheid, het leveren en het ontwikkelen van optimale kwaliteit en de communicatie over de antroposofische gezondheidszorg’. Ze staan vermeld op de website van Hogeschool Leiden.

Woensdag 4 juni houdt Erik Baars hier zijn officiële lectorale rede. Sinds voorjaar 2007 is hij in Leiden werkzaam als lector antroposofische gezondheidszorg. Nu zal hij ‘verschillende actuele maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken [schetsen] die aansluiten bij het streven naar een integratie van reguliere en antroposofische gezondheidszorg.’ Ook geeft hij ‘een overzicht van de projecten waarmee het lectoraat een bijdrage gaat leveren aan het oplossen van deze problemen’.

Verder lezen we hier over het lectoraat:

‘Het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg van Hogeschool Leiden is het eerste in Nederland in haar soort. Met (praktijk)onderzoek, kennisuitwisseling en begeleiding van onderzoekers, docenten en studenten wil het lectoraat de wetenschappelijke basis van de antroposofische gezondheidszorg versterken en het kennisdomein verder ontwikkelen en vergroten. Het lectoraat wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van diverse organisaties uit het antroposofische werkveld. Lector Erik Baars (arts-epidemioloog) werkte meer dan vijftien jaar in de antroposofische gezondheidszorg en is senior-onderzoeker en thematrekker “Gezondheid” bij het Louis Bolk Instituut in Driebergen. Hij is voor twee dagen als lector verbonden aan Hogeschool Leiden.’

Hé, is Erik Baars dan geen hoofd meer van de sectie ‘Mens’ van het Louis Bolk Instituut? Inderdaad, dat wordt bevestigd door de website van dit onderzoeksinstituut. Bij ‘Organisatie’ wordt vermeld dat er in totaal drie secties zijn (Bodem en Plant, Dier, en Mens) die onder leiding staan van een uit drie personen bestaand managementteam. Erik Baars zit hier niet meer bij. Miek Jong gaat de onderzoekssectie Mens leiden per 1 augustus 2008.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)