Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 31 maart 2009

Drank

Dit is de Maastorenflat aan de Schiedamsedijk, hoek Vasteland (was ook al te zien op 25 juli 2008 in ‘Enthousiasmerend’). Ontworpen door H.D. Bakker in 1955-56. De flat kent veertien verdiepingen. Hij markeert de grens van het ‘Venster op de rivier’ uit het Basisplan van 1946, schrijft mijn Architectuurgids:
‘Vanwege de buitendijkse situering zijn de onderste lagen bestemd voor kelders, archiefruimte en een showroom. Op deze sokkel zijn twee kantoorlagen gebouwd in een verticaal gelede uitbouw. De gevels zijn levendig door een combinatie van betonelementen en baksteen, de ritmiek en maatvoering van de herhalende elementen en de expressief vormgegeven betonnen noodtrap aan de noordgevel.’
Gisteren kwam de nieuwe De Digitale Verbreding van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uit, nummer 4 alweer. Naast het verzamelde Strategisch Nieuws van de afgelopen periode, gerubriceerd per sector, en het persbericht over de uitspraak van de tuchtraad van de KNMG die een klacht van reguliere collega’s tegen twee artsen die meewerkten aan het programma ‘Uitgedokterd’ niet ontvankelijk heeft verklaard (waar ik al eerder over berichtte), biedt deze aflevering nog veel meer:

‘Verder in deze uitgave informatie over een feestelijke bijeenkomst van Arta Verslavingszorg dat 33 jaar bestaat, een bijeenkomst van het Platform Antroposofische Gezondheidszorg over “Maatschappelijke zichtbaarheid”, een Invitational Conference over Opleidingen, de derde Bernard Lievegoed Lezing en een vooraankondiging van de Herfstconferentie 2009 met als thema “Fakkeldragers”.

Kortom, u krijgt het nog druk dit jaar.’

Er is zelfs een vacature voor een

‘Bureaumedewerker Verenigingssecretariaat (v/m)
20 uur per week (met op termijn de mogelijkheid van uitbreiding naar 36 uur)
Locatie: Lenteleven Zeist

De bureaumedewerker werkt onder leiding van de directeur en ondersteunt hem op secretarieel en administratief gebied. Tevens verleent hij diensten in de vorm van secretariële en administratieve werkzaamheden voor de organisatie.’

Als je dit allemaal zo ziet, ga je denken dat de NVAZ uit de problemen is en op volle kracht opstoomt in de vaart der volkeren. Hoe dan ook, het aangekondigde nieuws is interessant. Wat bijvoorbeeld hiervan te denken:

‘Al enige jaren worden voorbereiding getroffen voor een Behandelcentrum voor Integratieve Geneeskunde, als vervolg op de teloor gegane Zeylmanskliniek. Er is een beoogde start van een pilotproject per 1 september a.s. Projectcoördinator is Max Rutgers van Rozenburg. Financieel wordt er van verscheidene zijden bijgedragen, o.a. van de Lievegoed ZorgGroep.’

Nog meer over de Lievegoed Zorggroep (LZG), onder de titel ‘Lievegoed ZorgGroep in de schijnwerper’:

‘De Volkskrant heeft met zijn artikel “Nooit meer een kopstoot” (7/3) paginabreed aandacht besteed aan een genezingsgeschiedenis in de LZG (Arta-poot, De Witte Hul). “Vandaag het slot: vaarwel kliniek, dag alcohol”. De hoofdpersoon (Ro, 49 jaar) werkt met zijn vriendin Barbara mee aan een boek met de titel “Kopstoot”.’

Op de website van de Lievegoed Zorgroep staat een oproep naar aanleiding hiervan:

‘Nooit meer een kopstoot: ook jij!
Succesvol en aan de drank
Sinds mei 2008 volgde Hart en Ziel, een rubriek in de Volkskrant, Ro (49, regisseur, cameraman), hij is dan al jarenlang verslaafd aan alcohol.

De stap naar Arta
Na een mislukte korte opname in een kliniek meldt hij zich aan bij Arta. Inmiddels heeft Ro het Arta traject doorlopen. Hij doet verslag van de eerste weken in Hamingen en daarna de leefgemeenschap ik Zeist.

Een leven zonder drank
Ben je ook toe aan het Arta traject: bel 030 6945576. Of klik hier en stuur nu een mail.’

En dan dit nieuws:

‘Op 11 mei 2009 vindt een feestelijke bijeenkomst plaats in Antropia te Driebergen ter gelegenheid van het 33 jarig bestaan van Arta Verslavingszorg.

Tijdens de bijeenkomst zal het eerste exemplaar worden uitgereikt van het boek: “Arta, zingeving en verslaving. Een verslag van 33 jaar ervaring” aan professor Jan Walburg, voorzitter Raad van Bestuur van het Trimbos Instituut, gevolgd door een lezing van de schrijver van het boek over het fenomeen verslaving in de verschillende cultuurperiodes. Deelnemers krijgen een gratis exemplaar van het boek aangeboden.

Vervolgens brengen ervaringsdeskundigen en medewerkers hun ervaringen met Arta verslavingszorg voor het voetlicht. Zo zal Abkader Chrifi een inleiding houden. Chrifi schreef in het boek “Strijd van een vreemde” (2008) over zijn verblijf op Arta.

De bijeenkomst eindigt met een debat over “Verslaving, een ziekte?”, waarover Filemon Wesselink, BNN-presentator met de aanwezigen in gesprek gaat.

Aanmelden kan via http://www.lievegoedzorggroep.nl/ onder het kopje Arta 33 jaar.’

Dat is niet niks. Filemon Wesselink is trouwens bekend van het roemruchte BNN-programma ‘Spuiten en slikken’ (niet van LLiNK dus, zie eergisteren. Deze veel geplaagde omroep heeft vandaag zijn 150.000e lid binnen, en is daardoor gered voor het mediabestel).

Op de webpagina ‘Lievegoed Zorggroep in de media’ is ook een ‘Artikel Meppeler Courant’ van 2 april 2008 te downloaden, getiteld ‘Ex-junk geeft lessen in levenskunst. Abkader Chrifi presenteert boek op plek waar nieuw leven begon: Hamingen’.

Om door te gaan op de naam Bernard Lievegoed, hier de aankondiging van de nieuwe ontmoeting rond de Bernard Lievegoed leerstoel:

‘De kracht van ervaringskennis, de verborgen bron van de zorg: symposium op vrijdagmiddag 15 mei 2009, 14.00 tot 17.00 uur in Bosch en Duin.

Naarmate de zorgpraktijk met behulp van indicatoren en richtlijnen transparanter en explicieter wordt gemaakt, verdwijnt – vreemd genoeg – de ervaringsdeskundigheid van de professionals zelf uit beeld.

Het alledaagse handelen bestaat niet alleen uit verrichtingen en handelingen die langs de meetlat van output-indicatoren en van gevalideerde (evidence-based) kennis-standaarden kunnen worden gelegd. Het bestaat ook in het vermogen, in de concrete situatie adequaat te handelen door de juiste toon te treffen, de passende inval te krijgen, de goede draai te geven.

Het gaat in de praktijk van het zorgen niet alleen om te weten, dat in geval x de handeling y in het algemeen uitgevoerd dient te worden, maar ook te weten, hoe in situaties te handelen. Dit laatste wordt ook wel stilzwijgende kennis (tacit knowledge), praktische wijsheid of intuïtief handelen genoemd.

In dit symposium willen wij de waarde van deze ervaringskennis belichten en ook de vraag stellen hoe de praktische wijsheid binnen de moderne zorgorganisatie een structureel aandachtspunt kan zijn.

Sprekers tijdens dit symposium zijn:
– Pim Blomaard, Lid Raad van Bestuur Raphaëlstichting
– Roel Munniks, euritmietherapeut op Christophorus
– Albert de Vries, consultant en docent Academie voor Ervaringsleren
– Hans Reinders, hoogleraar Bernard Lievegoed Leerstoel VU
– Gerard Gerding, Bestuurder Gemiva-SVG Groep

Aanmelding kan per e-mail via: info@nvaz.nl

2 opmerkingen:

Adri zei

Hoi Michel,

Mooi zo'n stuk over de Verbreding!

Ik ben overigens vandaag op zoek gegaan naar wat Steiner schrijft in "De wereld van de gestorvenen" over de Norbertijnen.
Ik vond op pagina 20 zijn verhaal over Norbert als levensgenieter die door de bliksem werd getroffen. Etc.

Maar ik kwam op google ook dit bericht tegen:

Antroposofie in de pers: Nuance2 maart 2009 ... die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands ...
genoemd naar Norbert van Gennep die de orde in 1121 stichtte. ...
http://antroposofieindepers.blogspot.com/2009/03/nuance.html - 94k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

Ik kan alleen jou annotatie over Norbert niet vinden in dit stuk over Nuance.

Wanneer heb je daar over geschreven?

Groet,

Adri

Michel Gastkemper zei

Beste Adri,
Voor de meelezers even uitleggen dat Norbertijnen, maar ook hun stichter Norbertus van Gennep (of: van Zanten), ter sprake kwamen in jouw fotoweblog van 29 maart (zie hier helemaal onderaan op de blogroll: De Ontdekking van het Licht).
Nu is het de vraag op welk(e) trefwoord(en) je hebt gegoogled, want dat maakt verschil. Misschien dat er dan ook verklaring is voor de resultaten die je voorgeschoteld kreeg.
Met hartelijke groet,
Michel

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)