Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 8 oktober 2010

Stroeten


Ik heb hier eerder bericht over de vrijeschool Emmen (zie Sigaretten’ op 5 september). Nu heb ik echter de beschikking over een artikel uit het Dagblad van het Noorden van een maand geleden, 14 september, door Marc Bootsgezel en getiteld ‘Het nieuwe elan van de vrije school’, dat het allemaal nog eens mooi op een rijtje zet. Ik kom eraan via de website van Annemarie Sijens, ‘Peripatos’, die op haar nieuwspagina meldt:
‘Van medio augustus 2009 tot en met 31 december 2010 werk ik als interim-directeur op de Vrije School Michaël in Emmen, met de opdracht om te werken aan een bloeiende, eigentijdse vrijeschool met een gezond leerlingenaantal. Hieronder staan de belangrijkste nieuwsberichten van de afgelopen maanden.

Vrije School Michaël Emmen blijft zelfstandige school
2010-10-3. Op de teldatum van 1 oktober had de school precies 50 leerlingen: het minimumaantal voor een zelfstandige school. Dat dit voor de zomervakantie nog niet het geval was, leest u in het bijgevoegde interview in Motief juni 2010.

Nu de onderwijskwaliteit weer in orde is en het leerlingenaantal weer stijgt, is het moment aangebroken om als interim-directeur afscheid te nemen. Mijn opdrachtgever heeft de werving voor mijn opvolger gestart en verwacht dat deze per 1 januari 2011 in dienst zal treden. De vacaturetekst vindt u hieronder. vacature directeur
Al op 18 september schreef zij onder de titel ‘Vrije School Michaël Emmen in het nieuws’:
‘Afgelopen dinsdag stond er een reportage over de school in Dagblad van het Noorden. Uit dit verslag blijkt dat de positieve beoordeling van de onderwijsinspectie, de nieuwbouwplannen en de vernieuwde uitstraling van de school tot een stijging van het leerlingenaantal hebben geleid. De tekst van de reportage vindt u via de link Het nieuwe elan van de vrije school. Dankzij deze reportage kwam de school deze week ook op de kabelTV en de radio.’
Door deze link kan ik ook hier die tekst presenteren:
‘Het waren spannende tijden voor de vrije school Michael in Emmen. De school die een paar jaar geleden nog 85 leerlingen telde, dreigde dit jaar onder de 49 leerlingen te duiken. Met als gevolg dat de zelfstandigheid in gevaar kwam. Maar in de aanloop naar het nieuwe schooljaar liep de teller weer op tot vijftig leerlingen. En de voortekenen zijn gunstig, vertelt interim-directeur Annemarie Sijens. “De aanvraag voor onze nieuwbouw is de deur uit en we hebben een gunstige beoordeling van de onderwijsinspectie ontvangen.”

De vrije school maakt deel uit van de stroom onderwijsvernieuwers, waartoe bijvoorbeeld ook het daIton- en montessori-onderwijs behoren. “We nemen allemaal het kind als uitgangspunt”, vertelt Sijens. “Ieder kind is uniek en heeft een eigen levenspad. Wij onderscheiden ons door de aandacht die we aan kunstzinnig en motorisch onderwijs geven. Lezen en rekenen zijn natuurlijk belangrijk, maar wij vinden ook handwerken belangrijk, gaan met kinderen de natuur in en doen veel aan kunstzinnig onderwijs.”

De school verkeerde de laatste jaren in zwaar weer. Zo werd de geplande verhuizing naar het pand van de Praktijkschool in Noordbarge ernstig vertraagd door brandstichting in dat gebouw. Het gevolg was dat de vrije school langer in het schoolgebouw aan de Prinsenlaan moest vertoeven. Dat gebouw barst zowel van historie als van achterstallig onderhoud. “Ik merk dat nieuwe ouders daar soms van schrikken”, merkt Sijens droogjes op.

En dan was er nog de beoordeling van de onderwijsinspectie, die in 2007 het stempel “zeer zwak” op de school drukte. “Dat had onder meer te maken met het moment waarop wij de leerlingen toetsten en het soort toetsen dat wij gebruikten”, vertelt Sijens. De school nam de kritiek ter harte en voerde veranderingen door, waarop de inspectie in mei van dit jaar het stigma weer verwijderde. “We zagen meteen een stijging in het aantal aanmeldingen”, vertelt de interim-directeur.

Onder haar leiding poetst de school het wollige imago weg, onder meer door samen met leerlingen een nieuwe huistijl te ontwerpen. “Vroeger was ons promotiemateriaal wat dromerig, met kabouters en feeën erop. Ouders van nu zijn zakelijker en rationeler. Ze willen weten wat de uitstroomcijfers van een school zijn. En terecht”, stelt Sijens. Voor die cijfers hoeft ze zich niet te schamen. Landelijk gaat ongeveer 40 procent van de basisschoolleerlingen naar havo of vwo. “Bij de tien vrije scholen van onze koepelstichting Athena lag dat percentage de laatste vijf jaar gemiddeld op 54 procent”, stelt ze.

Het wachten is nu op de nieuwbouw aan de Stroetweg in Noordbarge. Daar gaat de vrije school straks als basisschool De Stroeten verder. Een droomlocatie voor een school die leerlingen veel met de natuur in aanraking wil brengen, pal langs het Oranjekanaal en op een steenworp afstand van het Noordbargerbos.

Volgens Sijens past het ontwerp de vrije school als een tweede huid. “We hebben het ontwerp met architect Michel Klawer helemaal naar onze hand gezet”, vertelt ze. Dat uit zich in een speels gebogen gebouw, dat drie klaslokalen telt. “We hebben de gang relatief veel ruimte gegeven, maar daar is ook ruimte voor werkplekken”, vertelt ze. De gang loopt uit op een grotere zaal, waar ruimte voor een podium is.

De verwachting is dat de school rond de jaarwisseling van 2011 de nieuwbouw betrekt. Die heeft volgens Sijens, helemaal in lijn met het nieuwe elan, nog een belangrijk voordeel. “Het gebouw is zo ontworpen dat we gemakkelijk kunnen uitbreiden.”’
Dat dromerige imago met kabouters en feeën is nog terug te zien op de website van de Vrije School Michaël, die nog altijd ‘Under construction’ is. Het filmpje dat er wel op staat, signaleerde ik al op 13 mei in ‘Interim’.
.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)