Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 8 maart 2010

Handelingsbekwaam

‘Op maandag 8 maart wordt jaarlijks de Internationale Vrouwendag gehouden. Het is van origine de actiedag van de vrouwenbeweging en staat in het teken van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Landelijk en lokaal worden allerlei activiteiten op deze dag gehouden en dat is ook het geval in Westerbork.’

Zo begon afgelopen vrijdag een bericht in ‘de krant van Midden-Drenthe’, bovendien ‘lokaal, betrokken en betrouwbaar’. Daar bleef het echter niet bij – anders zou u zich afvragen wat dat bericht hier doet. Maar eerst even naar NRC Handelsblad, die mij vandaag in zijn hoofdredactioneel commentaar feiten aanlevert die ik niet paraat heb. Dat vertelt namelijk onder de titel 8 maart blijft actueel’ dat het vandaag de honderdste Internationale Vrouwendag is:

‘Internationale Vrouwendag werd in 1910 in Kopenhagen in het leven geroepen. Kiesrecht was een van de belangrijkste thema’s. Toen dat was gerealiseerd, verloor de 8ste maart zijn mondiale karakter.

Eind jaren zestig kwam daar verandering in. Formele gelijkwaardigheid voor de kieswet bleek toch niet genoeg. Zo werd in Nederland de gehuwde vrouw pas in 1957 bij wet “handelingsbekwaam”. Binnen het huwelijk was de man toen nog het “hoofd van de echtvereniging”. De les was toen dat formele emancipatie toch onlosmakelijk is verbonden met materiële vrijmaking op tenminste drie niveaus: integriteit van en zeggenschap over het eigen lichaam, gelijke kansen in het onderwijs en een eerlijke positie op de arbeidsmarkt.

Die emancipatie blijft aan de orde. (...)

De Internationale Vrouwendag heeft momenteel minder allure dan pakweg dertig jaar geleden. Dat is onterecht. De 8ste maart is, net als een eeuw terug, nog hyperactueel.’

Terug naar Midden-Drenthe en naar Westerbork (titel van het bericht is trouwens Vrouwen van Nu en Passage werken samen’):

‘Daar hebben Vrouwen van Nu afdeling Westerbork en de christelijke vrouwenvereniging Passage Westerbork samen de schouders onder een evenement gezet. Het gaat om een kennismakingsochtend met aansluitend twee spreeksters, de fysiotherapeuten Annelies Kok en Alyt van Dijk. De lezing van beide dames heeft als thema “Worden wie je bent”. Annelies doet het via een haptonomische benadering en Alyt bespreekt het vanuit een antroposofische hoek. Een en ander vindt plaats in buurthuis, het Annie Londohuis van 9.30 tot 11.30 uur.’

Het blijkt om iets heel bijzonders te gaan. Het heeft vanochtend plaatsgevonden, u kunt er dus nu niet meer getuige van zijn. Maar nog wel dit lezen:

‘Volgens Marja van der Leest, vice-voorzitter van Vrouwen van Nu is deze samenwerking met Passage een primeur en mogelijk het begin van een verdere samenwerking tussen de vrouwenverenigingen: “We waren met wat bestuursleden bij elkaar en toen vroegen we ons af waarom we niet wat dingen samen konden doen. We hebben toch veel overeenkomsten. Als opwarmertje voor deze samenwerking kwamen uit op deze 8 maart-activiteit. Eens kijken hoe dat bevalt en misschien krijgt het een vervolg.” Ze hoopt op een flinke aanloop op 8 maart en verwacht een interessante ochtend: “Het onderwerp gaat over hoe je als vrouw met jezelf bezig kan gaan en dat lijkt me heel boeiend. Vooral die combinatie van lijf en geest.”

De oproep van Marja aan alle vrouwen van Westerbork en omgeving is dan ook: “Kom eens langs. Alle vrouwen zijn welkom om eens hun licht op te steken. Het gaat een gezellige en zinnige ochtend worden.”

De ochtend is vrij toegankelijk.’

In vroeger jaren was het vaste prik, het thema ‘vrouwendag’ onder antroposofen. Tegenwoordig merk ik er niet zo veel meer van. Geen bijeenkomst georganiseerd bij Antropia, voor zover ik weet. Ik kom het alleen tegen in de Nieuwsbrief van Therapeuticum Aurum uit Zoetermeer van juni 2007. Te vinden op de website van de Antroposofische Vereniging in Nederland onder de titel ‘Het mysterie van de wil’, ‘Beschouwingen i.v.m. de conferentie van de Medische Sectie 2007’. Op bladzijde 17 lees ik over ‘Doe mee vanuit je hart en talent, door Sarah Goudsmit’:

‘Bewerkte en verkorte tekst van een lezing gegeven op 8 maart 2007 op de internationale vrouwendag die als overkoepelend thema had: Doe mee. Sarah Goudsmit werkt als zelfstandige coach en geeft cursussen op het Aurum. Op dinsdag 18 september start een nieuwe cursus “Koers vinden vanuit je eigen waarde en talent”.’

Daarin zegt zij onder meer:

‘In mijn persoonlijke begeleiding en in de cursus “Koers vinden in je leven”, die ik nu tien keer heb gegeven, is een belangrijk onderdeel dat een ieder zijn talent benoemt. Het is heel belangrijk dat je je eigen talent kent en het gebruikt. Het is zonde om je talent onbenut te laten, voor jezelf en voor de wereld.

Je talent is iets unieks, niemand kan het op precies dezelfde wijze als jij. Stel dat je talent, efficiënt organiseren is. Overal waar je komt zie je hoe dingen anders kunnen, efficiënter. Je ziet in een winkel waar je komt hoe ze het anders kunnen inrichten, hoe ze beter de klant hulp kunnen bieden. Op je werk, thuis, bij vriendinnen overal zie je het. Het is een soort innerlijke drang die je moeilijk kan uitzetten. Als dit talent gewaardeerd wordt door anderen in je werk of thuis, in je sociale omgeving is het prachtig. Je krijgt de mogelijkheid om er in te groeien, je doet ervaring op, je wordt er helderder en scherper in en zo wordt je talent steeds meer dienstbaar. Stel je komt met je talent van efficiëntie in een organisatie, waarin ze gezelligheid, rustige werksfeer, morgen is er weer een dag mentaliteit hebben, dan kan het zijn dat mensen je talent reuze irritant vinden. Ze gaan zich opgejaagd voelen, hebben het gevoel dat ze het niet goed doen, vinden je lastig etc. en dat krijg je te horen ook, ze willen er niet aan en werken je tegen. Als je niet oppast denk je dat er iets mis is met jezelf en wordt je gefrustreerd of zelfs depressief. Dit is niet terecht, je zit alleen niet op de goede plek.

Ik heb mensen gezien met grote talenten, die burnout raakten, depressief, aan zichzelf gingen twijfelen omdat ze niet op de goede plek zaten. En ook mensen die hele anderen dingen gingen doen dan waar hun talent lag en dan ook zich klein gingen voelen, onzeker, vage klachten kregen enz. enz. Ook hier kun je mensen zien opbloeien als ze wel hun talent kunnen uitoefenen. Als talent en bedding samen komen dan ontstaat er levensvreugde. Een talent is als een zaadje, krijgt het genoeg water en voeding van de bodem dan kan het groeien, krijgt het niet genoeg water dan verkommert het.’

Verder ben ik de Vrouwendag nog tegengekomen bij Femke Klein, maar dan de vrouwendag van 2008. Femke Klein is de jongerenwerker van de Antroposofische Vereniging, tegenwoordig samen met Kirsten Flierman. Op haar eigen website ‘Zonnekunst, Praktijk voor kunstzinnige therapie en cursussen in Nijmegen en Dieren’, staat over haar te lezen:

‘Femke Klein werd in 1981 geboren te Delft. Gedurende haar basisschooltijd woonde zij in Gouda en ging naar basisschool De Cirkel, waar zij het erg naar haar zin had. Haar middelbare schooltijd bracht zij door in Breda, alwaar zij het Mencia de Mendoza Lyceum doorliep. Met een exact vakkenpakket slaagde zij in 1999 voor haar eindexamen. Hierna koos zij voor een tussenjaar, het Algemeen Propedeutisch Jaar op de Vrije Hogeschool in Driebergen en ging op kamers wonen. Na dit fantastische jaar verhuisde zij naar Leiden, waar zij de opleiding Kunstzinnige Therapie volgde aan de Hogeschool Leiden. Zij liep stage in het speciaal onderwijs op een basisschool voor langdurig zieke kinderen en daarna op de somatische en psychogeriatrische afdeling van een verpleeghuis. Haar afstudeeronderzoek en scriptie richtten zich op kenmerkende beeldelementen in vrij nat-in-nat schilderwerk van vrouwen met borstkanker.

Na in 2006 te zijn afgestudeerd zocht zij naar een passende baan als Kunstzinnig Therapeut. In die tijd ging zij verder met het vele vrijwilligerswerk dat zij tijdens haar studie was begonnen en werkte daarnaast enige tijd op een kinderdagverblijf en bij een buitenschoolse opvang. Hierna begon zij met Zonnekunst en zij werkt nu als freelance Kunstzinnig Therapeut bij Stichting de Vrolijkheid (met kinderen in een asielzoekerscentrum) en in haar praktijk Zonnekunst in Nijmegen en Dieren. Ook werkt zij één dag per week in loondienst als Jongerenmedewerker bij de Antroposofische Vereniging. Zij woont in Nijmegen en is onder andere vrijwilliger bij Stichting Kunstwens. Kunst en de natuur zijn haar inspiratiebronnen en zij houdt van tekenen, schilderen, boetseren, wandelen, gedichten schrijven, verhalen lezen over de jaarfeesten en afspreken met vrienden.’

Daar vind je onderaan, onder ‘Exposities’, ook dit:

‘Drieluik “Vrouwen: de stralende, krachtige en zorgzame vrouw”
Pastelkrijt op papier, 10 x 15 cm, in lijst
Expositie Internationale Vrouwendag
8 maart 2008, Activiteitendag Kolpinghuis, Nijmegen’

Maar dit was 2008. Verder heb ik dus niks gevonden over de internationale vrouwendag in antroposofisch verband in 2010.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)