Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

maandag 1 maart 2010

Zeshonderd

Het is inmiddels een traditie aan het worden... 1 maart vandaag: op precies twee maanden na ben ik nu al twee volle jaren dagelijks aan het schrijven op deze weblog (exclusief de vakanties). En dit is dus de zeshonderdste aflevering. Tijd voor de statistieken!

Maar eerst dit. Op donderdag 15 oktober 2009 meldde ik in het begin van ‘Tegenstanders’:

‘Ik kan vandaag onverwacht weer helemaal naar het begin van deze weblog terugkeren. We zijn nu 468 berichten verder en meer dan 40.000 bezoeken.’

De volgende dag (dat was in ‘Winterschilder’) kreeg ik hierop een reactie die me nog altijd doet blozen, een mooier commentaar kan ik me gewoon niet wensen, bovendien van iemand die ik hoog acht. Dit gebeurde er namelijk op 16 oktober 2009 21:41:

terra canaillo zei

468 berichten, en dat sinds mei 2008! Michel Gastkemper is waarschijnlijk de grootste en meest vlijtige veelschrijver in de (Anthro)blogosfeer. 40.000 bezoekers: is dat slechts een korte klik, verbazing en dan snel verder surfen? Of wordt er echt gelezen? Voor het internetritme, voor een blog, zijn deze teksten eigenlijk te lang. Wie leest dit van het begin tot op het einde door?

Maar ook: wanneer je hier begint te lezen, blijf je doorlezen – de taalstroom neemt je mee, en aangenaam slagen de woordgolven tegen het scheepje waarin de lezer vertoeft, en voordat je het weet, ben je al op het einde van een tekst.

Teksten, die altijd goed in elkaar zitten, diepzinnig en secuur zijn.

Toch, ik kom er meestal niet toe om alles door te lezen – de teksten zijn niet alleen lang, ze verschijnen ook in een waanzinnig tempo.

Hoe doe je dat eigenlijk?

In ieder geval: verder zo, met de volgende 500, en dan alsjeblieft in slechts een half jaar! :-)

Joseph Canaillo’

Tsja, hoe ik dit doe? Nou gewoon, door steeds door te schrijven. Zodat ik korte tijd later, op zaterdag 21 november 2009, alweer op ‘Vijfhonderd’ kwam. De statistieken wezen die dag uit:

‘Visits
Total 45,629
Average Per Day 143
Average Visit Length 2:15
Last Hour 13
Today 120
This Week 1,003’

En hoe is dat dan vandaag, bij nummer zeshonderd? Hier heb ik vergelijkingsmateriaal van vanavond:

‘Total 61,939
Average Per Day 171
Average Visit Length 1:41
Last Hour 4
Today 154
This Week 1,199’

Een mooie toename dus. Zoals de commentator zich verbaasde over de hoeveelheid tekst en de frequentie van mijn berichten, verbaas ik me elke keer weer over het aantal bezoekers: gemiddeld meer dan 150 per dag, met een leesduur die kan variëren tussen de tien en dertig minuten. Niet iedereen natuurlijk, want je hebt gewoon niet altijd zoveel tijd. Mensen die tegen mij hierover beginnen, zeg ik altijd: zie het als een krant. Die sla je op en dan pik je eruit wat je aanstaat. Als je tijd en lust hebt, dan lees je wat langer door.

Goed, genoeg over de uiterlijkheden, de buitenkant. Nu weer naar de inhoud, de binnenkant. Traditie is al een beetje geworden om bij het behalen van deze honderdtallen terug te grijpen op Steiner zelf. Dat gebeurde in ‘Vijfhonderd’, en zoals ik daar schreef, ook in ‘Honderd’ (op zaterdag 23 augustus 2008) en ‘Tweehonderd’ (op maandag 1 december 2008).

En dat ga ik vandaag gewoon weer doen. Met een mooie toepasselijke tekst, afkomstig uit ‘Karmaonderzoek 1’, de allereerste voordracht in die uitgave. Op het einde van deze voordracht in Bern op 25 januari 1924, op de bladzijden 32-34, komt Steiner te spreken op wat hij ziet als een belangrijk element in de nieuwe Antroposofische Vereniging die hij kort tevoren heeft opgericht.

‘Wat op deze wijze als werkelijk esoterisch inzicht bezit kan nemen van onze harten, van ons gemoed, dat zou in de toekomst nog werkzamer moeten worden in de wereld, en daarvoor hebben wij met de Kerstbijeenkomst in het Goetheanum de impuls willen geven. Ik hoop dat wat op deze Kerstbijeenkomst gebeurd is, meer en meer tot het bewustzijn van onze vrienden, van onze leden zal doordringen. En ik zou er in dit verband speciaal op attent willen maken dat er sinds onze Kerstbijeenkomst een mededelingenblad is, getiteld Was in der Anthroposophischen Gesellschaft vorgeht, dat iedere week verschijnt en voor elk lid verkrijgbaar is. Door middel van dit mededelingenblad en door veel andere dingen die binnen de Antroposofische Vereniging in ontwikkeling zijn, moet in de toekomst deze Antroposofische Vereniging werkelijk deel gaan krijgen aan dat tintelende leven dat uit de antroposofie kan voortkomen. Het isolement van onze ledengroepen moet minder worden. De Antroposofische Vereniging wordt pas één geheel doordat iemand die lid is van een antroposofische groep in Nieuw-Zeeland weet wat er in een antroposofische groep in Bern of Wenen gebeurt; iemand die lid is van een antroposofische groep in Bern weet wat er in Nieuw-Zeeland, New York of Wenen gebeurt. Dat zal nu mogelijk zijn. En een van de vele verschillende dingen die wij tot stand brengen, of die wij tenminste in aansluiting op deze Kerstbijeenkomst tot stand willen brengen, zal nu juist zijn dat we met dit mededelingenblad werkelijk een verbindingsorgaan zullen hebben met betrekking tot alles wat in de wereld op antroposofisch gebied gebeurt. Het zal natuurlijk wel nodig zijn van dit mededelingenblad in zekere mate kennis te nemen, dan zal ook duidelijk worden wat men te doen heeft om dit mededelingenblad te laten floreren.

Terwijl ik hier spreek, wordt in Dornach het derde nummer van dit mededelingenblad gepubliceerd, waarin ik uiteenzet hoe ieder lid ertoe kan bijdragen dat dit mededelingenblad in de ware zin des woords een spiegel wordt van het antroposofische werk binnen de antroposofische beweging. Alleen omdat ik geloof dat het leven in de Antroposofische Vereniging intenser moet worden dan het geweest is, alleen omdat ik geloof dat daarvoor nodig is dat in de Antroposofische Vereniging werkelijk meer antroposofie bedreven wordt dan tot nu toe – ik bedoel niet méér wat inhoud betreft, maar wat intensiteit, enthousiasme en liefde betreft – daarom heb ik besloten, hoewel ik volgens de gangbare normen ruimschoots het recht zou hebben me te laten pensioneren – ik ben immers op de leeftijd dat mensen dat doen – alleen omdat ik daarvan overtuigd ben, heb ik besloten weer opnieuw te beginnen. Hoewel ik al in 1912 de persoonlijke leiding van de Antroposofische Vereniging uit handen had gegeven, heb ik besloten opnieuw te beginnen en me in te beelden dat ik weer jong ben en wel degelijk de handen uit de mouwen kan steken. En ik hoop, beste vrienden, dat u op deze manier ook werkelijk begrijpen zult hoezeer het mijn wens is dat er een intensere belangstelling komt voor een intenser leven binnen de Antroposofische Vereniging. Ik hoop dat van datgene wat tijdens de Kerstbijeenkomst is gebeurd, als geestelijk woord werkelijk iets doordringt tot ieder individueel lid – diegenen onder u die niet in Dornach waren kunnen het immers in Das Goetheanum en het mededelingenblad lezen. En daardoor zal bereikt worden dat er weer echt esoterisch leven in komt. Want dat is de reden waarom met Kerstmis de Hogeschool voor Geesteswetenschap is gesticht: dat er weer esoterisch leven in onze Antroposofische Vereniging komt. Dat kan werkelijkheid worden.’

Nou, ik zal er maar niet over beginnen welke indruk de websites maken die door de verschillende Antroposofische Verenigingen worden verzorgd. Want die hebben niet de florissante uitstraling van wat hier geschetst wordt. Terwijl juist een levendige uitwisseling met de technische hulpmiddelen van tegenwoordig goed mogelijk zou zijn...

7 opmerkingen:

barbara2 zei

lieber michel,
herzlichen glückwunsch! das erinnerte mich: ich blogge auch etwa seit der zeit, muss gleich nachher mal nachsehen gehen, habe nur einen bruchteil der besucher und einen bruchteil der zeitdauer pro besuch, d.h. bei dir wird immerhin auch gelesen, dass ich nicht alles gründlich lese hängt eher mit dem niederländisch zusammen und: es ist nahezu unmöglich schnell auf ältere posts zu klicken, wie in anderen blogs.
herzlich
barbara

Michel Gastkemper zei

Liebe Barbara,
Ich bewundere immer wie Du alle Blogs besuchst und fast überall etwas zu kommentieren weisst... Das gelingt mich gar nicht! Und dann auch noch die schöne Fotos bei Dir selber. Wunderbar!
Herzlich,
Michel

Frans Wuijts zei

Ook geluk gewenst met je 600ste al weer.
Laten we 'lustig en hartstochtelijk' verder bloggen. Ook met de gedegenheid waarin je een voorbeeld bent voor velen!
Hartelijke groet,
Frans

Adri zei

Beste Michel,

Van harte gelukgewenst!
Ik blijf je volgen want jouw Blogs zijn nog altijd een inspiratiebron voor me (ook al lees ik niet altijd alles).

Hartelijke groet,

Adri

PS. Ik had hier trouwens wel een vreemde woordverificatie: Mistyn.

Ik hoop dat mijn welgemeende felicitatie niet de mist in gaat.

Joep Eikenboom zei

Beste Michel,

Ook van mij de felicitaties.
Een opwekkend citaat van Rudolf Steiner op deze 600e bijdrage.

groet
Joep

Foersterliesel zei

Herzlichen Glückwunsch und herzlichen Gruß aus Wien!

AOEA zei

Oh, da habe ich ja beihnahe was verpasst:
Auch von mir die allerbesten Glückwünsche!
Es ist immer interessant, bei Dir rein zu schauen und zu lesen, wenn auch manchmal nicht alles von Anfang bis Ende!
Mir gefallen die beigefügten Fotos ganz besonders.Oft sind es fast die gleichen Aufnahmen, nur eben um ein ganz klein wenig verschieden: das gleiche Motiv aus anderen Blickwinkeln..dadurch wird alles (genau wie die Texte) unheimlich interessant!!
gefeliciteerd!! en...doe verder zo!!
groetjes van
AOEA

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)