Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 24 maart 2010

Koopje

Een maand geleden (dat was op 21 februari) schreef ik over een Mysteriedramaboek’,

‘waarin vanuit verschillende invalshoeken een beeld geschetst wordt van de vier Mysteriedrama’s, zowel wat betreft achtergronden als wat betreft ervaringen uit de opvoeringen door spelers en andere betrokkenen. En onder ervaringen verstaan we ook impressies van mensen omtrent de doorwerking van de drama’s in hun dagelijkse leven. De Mysteriedrama’s als actuele werkelijkheid dus! En het geheel wordt prachtig geïllustreerd met foto’s uit de vier opgevoerde drama’s.’

Dit boek is een productie van Het Drempeltheater, dat aanstaande zaterdag ‘Het ontwaken van de zielen’, het vierde mysteriedrama van Rudolf Steiner, opvoert in Theater Zuidplein in Rotterdam. Er schijnen nog kaartjes voor te krijgen zijn, dus haast u als u erbij wilt zijn! Het is de allerlaatste mogelijkheid. Anderhalve week geleden was de opvoering in Turnhout, in België. Meteen de volgende dag stond er een enthousiast bericht van Aoea op haar weblog, in het Duits, zodat buitenlanders ook mee konden lezen. ‘Der Seele Erwachen im “KUUB” = Kubus Turnhout’ heette het. Ze had zelfs (uniek!) foto’s weten te maken. Haar verslag begint zo:

‘Turnhout hat einen neuen, modernen Theaterkomplex, mit verschiedenen Bühnenmöglichkeiten. Für die Aufführung des Mysteriendramas “Der Seele Erwachen”, aufgeführt vom “Drempeltheater”, wurde nach einer “kompakten Saalgröße” gesucht. Belgien, ein kleines Land mit einer relatief kleinen Gruppe von “Anthroposophen” (und dann nur der flämische Teil der Bevölkerung), würde sicher kein Megatheater füllen können. De KUUB, der Kubus, war ideal; ein modernes Konzept, mit einem polyvalenten Bühnenraum der alle erdenklichen Ansprüche von Raumaufteilung ermöglicht.’

Aoea schrijft over de bezoekers, de muziek, het licht, de scènes zelf en de gebezigde taal op het toneel; en toont foto’s van het decor, vooral de draperieën vond ze bijzonder intrigerend. Ze bleek nog nooit een mysteriedrama van Steiner gezien te hebben. Ja, dan is het even wennen. Maar ze doorstaat de test glansrijk en komt tot de conclusie:

‘(...) ich fand es eine gigantische Leistung über Stunden hinweg solche Qualität zu zeigen. Mir hat es grossartig gefallen. Und alle, die ich hier und da befragte, waren der gleichen Meinung.’

Helemaal op het eind komt er nog een aap uit de mouw, maar die ga ik hier niet verklappen... Nog even terug naar het in het begin genoemde mysteriedramaboek. Dat is tegelijk een jubileumboek, na 21 jaar Drempeltheater en 100 jaar mysteriedrama’s. Op de website van het Drempeltheater is over dit alles vandaag te lezen, van de hand van Corrie Hendriks:

‘Graag stuur ik u hierbij een bericht over onze voorstelling in Turnhout en over ons jubileumboek. We waren blij verrast met een bijna volle zaal in de Kuub in Turnhout op 13 maart j.l. Er was een intense aandacht van het publiek, die de spelers stimuleerde tot een soms adembenemend spel. De inhouden werden diep beleefd, zo bleek uit de diverse mondelinge en schriftelijke reacties die we mochten ontvangen.

De eerste honderd exemplaren van het jubileumboek werden in Turnhout bezorgd en het was een spannend moment om het eerste boek met de titel: Hoe Karma werkt te openen. Met dankbaarheid en trots konden we het allereerste exemplaar ’s morgens vroeg aan Laura Bargmann, onze eindredacteur, in kleine kring aanbieden en het eerste exemplaar aan Marc Nauwelaerts ten overstaan van de aanwezigen in de zaal. Een heugelijk moment, dat mede dankzij de genereuze schenkers, leners en kopers van het boek mogelijk is geworden. Wij danken u allen uit het diepst van ons hart, want er zijn inmiddels 205 boeken verkocht, en de beide rekeningen voor de drukker en de vormgeefster kunnen betaald worden uit de ontvangen geleende bedragen en uit het schenkgeld. Als we nog 200 boeken verkopen voor de intekenprijs kunnen we alle leningen terugbetalen! Zodra dit geld binnen is, zullen we aan het terugbetalen van de renteloze leningen beginnen. We houden u op de hoogte.

We gaan ons vanaf begin april richten op de verdere verkoop van de boeken en we hopen voor het eind van het jaar alle 1000 boeken verkocht te hebben. Uit de reacties die we nu al ontvangen hebben, blijkt dat het boek ook voor vrienden en belangstellenden uit de kennissenkring interessant genoeg is om het aan te schaffen en we vertrouwen erop dat de Mysteriedrama’s daardoor in de toekomst een nieuw publiek zullen aantrekken.

We verheugen ons op de laatste opvoering van het vierde drama op zaterdag 27 maart aanstaande. De samenwerking met het Theater Zuidplein verloopt goed. We mochten weer twee dagen repeteren (zonder licht en technici). De sprekers voor de euritmie staan nu meer naar voren en we hebben extra geoefend om hun verstaanbaarheid te verhogen. We gaan vrijdag het licht inprogrammeren en de decors klaarzetten zodat er zaterdag geen verrassingen meer zullen zijn, zoals vorig jaar (er zijn altijd wel weer nieuwe verrassingen).

We rekenen in ieder geval op een volle zaal. Tot besluit deel ik u mede dat er een klein fondsje gevormd is voor mensen die heel graag willen komen, maar voor wie de kosten (reiskosten, toegang en maaltijd) werkelijk te hoog zijn. Wij hopen dat zij de moed hebben kenbaar te maken voor een bijdrage uit het fonds in aanmerking te willen komen (06-22 16 4005). De kaarten kunnen dan op naam bij de kassa klaargelegd worden.

De bestelde boeken gaan vandaag op de bus. Het begeleidend schrijven wordt, voor zover mogelijk, per email verstuurd.

In de herfst nodigen wij u graag als onze gast uit voor een themadag over “Het sprookje van de groene slang en de schone lelie” van Goethe en de samenhang met het eerste Mysteriedrama De poort van de inwijding door Rudolf Steiner. Datum volgt.’

Eronder staan dan nog deze zeer praktische gegevens:

‘Tot 1 april 2010 is het boek verkrijgbaar voor de intekenprijs van € 24. Na deze datum zal het € 29,95 bedragen.’

Voor de 232 bladzijden vol met vierkleurenfoto’s en interessante bijdragen – van ik meen in totaal 48 mensen – is dat een koopje. Dus ook voor dit boek geldt: haast u, voordat het uitverkocht is!

1 opmerking:

AOEA zei

Wat leuk! nu kan ik het boek hier toch nog bestellen, want ik had op de avond zelf de gelegenheid "verpasst", ik was te laat...

ik wens jullie "alles Gute" voor de voorstelling van 27 aanstaande!

groetjes
AOEA
Woordverificatie:
pumimpt---grappig!

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)