Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 19 oktober 2010

Levensloop

Ha, het is eindelijk zover! De eerste echte Nederlandse Steinerbiografie in dertig jaar! Daar mag ik toch wel zeker een paar uitroeptekens achter plaatsen. Want het is niet misselijk wat ik op de website van Pentagon lees:
‘Uitgeverij Pentagon brengt een nieuwe biografie over Rudolf Steiner uit, ter gelegenheid van het jubileumjaar 2011: het 150ste geboortejaar van Rudolf Steiner (1861-1925). Wij nodigen u van harte uit op de feestelijke boekpresentatie.

RUDOLF STEINER
een geïllustreerde biografie van
Ed Taylor

Gebonden, met vele afbeeldingen
Omvang ca. 288 pagina’s
Voorwoord van Ron Dunselman
ISBN 978-94-90455-20-0

Zondag 28 november 2010, 15.00-17.00 uur
in de zaal van het Zuider Amstelkanaal Theater (gebouw Geert Groote College), Fred Roeskestraat 84, 1076 ED Amsterdam

De sprekers zijn:
Joop van Dam, arts en oud-voorzitter van de Antroposofische Vereniging in Nederland, en
Ed Taylor, auteur
De middag zal muzikaal worden omlijst.’
288 pagina’s: dat is echt serieus. De laatste echte Steinerbiografie was die van Wim Veltman in 1980 (nou ja, dan sla ik die van Jacob Slavenburg in 1990 over... Een vernieuwer van het oude weten, alleen nog antiquarisch te krijgen – en Jeroen Kraamwinkel in 2002, herdruk in 2007, tel ik niet mee, dat is een inleiding en geen biografie). En vóór Wim Veltman was waarschijnlijk Willem Zeylmans de enige echte serieuze Nederlandse gegadigde, en dat was in 1932... Kortom, dit is echt bijzonder.

Nu viel mijn oog nog op iets anders in verband met recente Steinerbiografieën. Want buiten Nederland gebeurt er natuurlijk veel meer. Christoph Lindenberg was in 1997, vlak voor zijn dood, trendsettend met zijn tweedelige biografie. Hoe is dat nu? Bij ‘Themen der Zeit’ van Michael Mentzel kwam ik een verslag tegen door Helge Mücke over de Frankfurter Buchmesse, diezelfde die ik op 7 oktober in ‘Treinen’ aanhaalde. Aan deze passage bleef ik haken:
‘Zu Steiner selbst bringen die anthroposophischen Verlage wieder Aufgegossenes. Zwei nicht-anthroposphische Verlage, nämlich DVA (Miriam Gebhardt) und C.H.Beck (Heiner Ullrich), sind da pfiffiger und bringen jeweils eine neue Steiner-Biografie. Und Zweitausendeins hat einen dicken Dünndruckwälzer mit den Grundlagenwerken bereits im Verkauf.’
Dat laatste beschreef ik ook al op 7 oktober. Maar die twee andere zijn nieuw voor mij. Ik heb het voor u (en voor mezelf) opgezocht, en vond dit:
‘Rudolf Steiner
Leben und Lehre
2010. Rund 272 S.: Gebunden
C.H.Beck ISBN 978-3-406-61205-3
Erscheint am 22. November 2010

Ob Waldorf-Pädagogik, biologisch-dynamische Landwirtschaft, ganzheitliche Medizin oder organische Architektur: Fast jeder ist schon – freiwillig oder unfreiwillig – in die Einflusszone Rudolf Steiners geraten. Heiner Ullrich porträtiert knapp und kenntnisreich den Begründer der Anthroposophie und seine umfassende, kaum einen Lebensbereich auslassende Lehre.

Rudolf Steiner (1861–1925) selbst hat sein Leben als eine geradlinige Entwicklung zu höherer Erkenntnis dargestellt. Spätere Biographen sind diesem Selbstbild gefolgt. Eine kritische Gesamtdarstellung von Leben und Lehre des Esoterikers, den Kurt Tucholsky den „Jesus Christus des kleinen Mannes“ nannte, ist dagegen längst überfällig. Heiner Ullrich beschreibt die erstaunliche Karriere Steiners vom Sohn eines kleinen Bahnbeamten in der österreichischen Provinz über den Goethe-Enthusiasten und Prediger der Theosophie bis zum weltweit beachteten Begründer der Anthroposophie. Er bietet einen verständlichen Überblick über die anthroposophische Lehre und beschreibt ihre wichtigsten Anwendungsfelder von der Landwirtschaft bis zur Medizin. Besonderes Augenmerk gilt dabei der Waldorf-Pädadogik, dem größten Erfolg Rudolf Steiners.’
Dat is dus een week voor het verschijnen van Ed Taylors biografie... Het andere boek is dit:
Rudolf Steiner
Ein moderner Prophet
Gebundenes Buch mit Schutzumschlag, ca. 300 Seiten, 13,5 x 21,5 cm
mit Abbildungen
ISBN: 978-3-421-04473-0
ca. € 22,99 [D] | € 23,70 [A] | CHF 38,90* (empf. VK-Preis)empfohlener Verkaufspreis
Verlag: DVA Sachbuch
Dieser Titel erscheint am 17.01.2011.

Lebensreformer, Mystiker, Pädagoge – Wer war Rudolf Steiner?
Miriam Gebhardt widmet sich in ihrer Biographie dem Begründer der Anthroposophie und der Waldorfpädagogik, dem Esoteriker und Philosophen Rudolf Steiner. Gebhardt bettet Steiner in den Kontext seiner Zeit ein und verortet ihn in der Reformbewegung des frühen 20. Jahrhunderts. Ausgestattet mit einem feinen Gespür für die Sorgen und Wünsche seiner Zeitgenossen, griff Steiner deren Sehnsüchte geschickt auf und goss daraus ein Sinnfindungsprogramm für das Bürgertum. Wie viele andere Propheten und Reformer wandte er sich den Themen zu, die den Menschen auf den Nägeln brannten: Erziehung, Gesundheit, Religion und die Rasanz des modernen Lebens. Aber wie kaum einem anderen gelang es ihm, bis in die Gegenwart zu wirken. Nicht nur Waldorfschulen erfreuen sich großer Beliebtheit, auch Lebens- und Pflegemittel aus anthroposophischer Produktion finden sich heute in fast jedem Supermarkt.

Erste umfassende Biographie des umstrittenen Anthroposophen und Pädagogen
Von Waldorf bis Demeter – Steiner wirkt bis heute

Miriam Gebhardt, geboren 1962, ist Historikerin und Journalistin. Neben ihrer journalistischen Arbeit unter anderem für die Süddeutsche Zeitung, die ZEIT, den STERN und für Frauenzeitschriften promovierte sie in Münster und habilitierte sich an der Universität Konstanz, wo sie als Privat-Dozentin lehrt. Sie wohnt in München.’
Dat duurt dus nog even, 17 januari 2011. Maar niet lang. Dit worden ongetwijfeld brisante boeken. Kijk alleen naar de loopbanen en de publicaties van deze twee auteurs, en je proeft meteen welke kant het zal opgaan. Zij zullen niet kinderachtig zijn. Dit is Heiner Ullrich, en dit Miriam Gebhardt. Ga er maar aan staan!
.

3 opmerkingen:

R. van Dijk zei

Aha, een nieuwe biografie van Steiner, die moet ik vroeg of laat wel hebben. Die biografie door F.W. Zeylmans heb ik een jaar of 35 geleden in een tweedehands boekenwinkel gekocht. Die is zeer goed. Verder heb ik die van Veltman wel gelezen, maar bezit deze niet. En dan heb ik nog een van Johannes Hemleben en nog een dun boekje van Gilbert Gils. Die vond ik niet zo goed. Verder heb ik nog één van Colin Wilson. Die man moest niet veel van Steiner hebben en hij snapt er ook geen fluit van. Dan heb ik ook nog die van Andrej Belyj, Mijn jaren met Rudolf Steiner. Ook nog het boek Rudolf Steiner in Nederland. Zeer interessant allemaal, u kent al die boeken vast wel. Ik beschouw u als een der grootste kenners van Steiner en de antroposofie.

R. van Dijk zei

Wel vraag ik mij af wat de biografie van Ed Taylor nog toe kan voegen aan wat er al door anderen over Steiner is geschreven en door Steiner zelf in zijn Mijn levensweg en ook in zijn brieven.
Stel ik koop dat boek en ik lees van alles wat ik ook al in andere boeken heb gelezen, dan heb ik mijn goede geld weggegooid en ik zit al niet best in de slappe was. Of het moet al zijn dat Taylor een zeer bijzondere schrijver is, zoals bijv, F.W. Zeylmans van Emmichoven, dan zou het wel de moeite waard zijn.

Rene zei

Alleen om de foto's al een 'must have'. Ik heb dit boek nu 1 dag in huis en al voor de helft uitgelezen. Prachtig! Lof voor Ed Taylor. En als je het boek koopt doe het dan bij de Haagse Boekerij, een zeer sympathieke boekhandel.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)