‘Komende vrijdag wordt het nieuwe gebouw voor de antroposofische basisschool Michaëlschool in Leeuwarden geopend. Het pand is ontworpen door architectenbureau Onix. Ook hangt in de school het kunstwerk “Labyrint” van Claudy Jongstra.
Onix heeft een compact gebouw willen ontwerpen met een organische structuur. Het bureau is geïnspireerd door de onderwijsvisie van de school (antroposofische leer). Dit is terug te vinden in de vorm en indeling van het schoolgebouw. Vele ruimten worden door een grote centrale ruimte met elkaar verbonden. Lichtinval vormt een belangrijke component.
In het nieuwe gebouw hangt in de centrale gemeenschappelijke ruimte hangt een kunstwerk van Claudy Jongstra. Zij heeft in haar kunstwerk gebruik gemaakt van vilt en zijde. De wol is geverfd met de organische kleurstof van woude, de oudste bekende verfplant. Over deze goudgele ondergrond zijn gesponnen draden van witte zijde bevestigd om een motief aan te brengen. Dit motief bestaat uit delen van een labyrint. Hiermee wil Jongstra de verschillende fasen in de levensjaren van kinderen uitdrukken.
De Michaëlschool is de eerste samenwerking tussen Onix en Claudy Jongstra.’
Over Claudy Jongstra schreef ik eerder, dat was in ‘Vilt’ op 1 november. Maar u moet beslist even de foto’s van Peter van der Knoop bekijken die bij het artikel staan. Die laten goed zien wat hier voor moois is ontstaan. Of het in Emmen ook zo mooi wordt, is nog niet bekend. Op zondag 7 november meldde interim schoolleider Annemarie Sijens al wel op haar nieuwspagina onder ‘Fiat voor nieuwbouw’:
‘Afgelopen woensdag kreeg vrije school Michaël Emmen fiat voor nieuwbouw aan de Stroetweg in Emmen. Een maquette van het nieuwe gebouw staat op de achterkant van de folder, die vanuit www.vrijeschoolemmen te downloaden is. De architect is Michel Klawer, die eerder ook de verbouwing van de huidige school uitvoerde. Werk van hem vindt u op www.klawerarchitecten. De verwachting is dat de nieuwbouw eind 2011 wordt opgeleverd.
Wetend dat de school nog ruim een jaar in het huidige gebouw gehuisvest blijft, hebben we in overleg met de gemeente een beperkt aantal andere herstelwerkzaamheden uit laten voeren. Bouwbedrijf Buursema heeft in de herfstvakantie reparaties aan dak, plafond en elektra verricht.’
Van Emmen naar Utrecht. Niet voor een gebouw, maar voor een feest. En wat voor een! ‘Burgemeester geeft startsein viering Sint Maarten’ wordt notabene door de Gemeente Utrecht zelf gemeld:
‘Burgemeester Wolfsen hijst op donderdag 11 november de Utrechtse vlag ter gelegenheid van de feestdag van de Utrechtse stadspatroon Sint Maarten. Hij krijgt daarbij hulp van kinderen van Utrechtse basisscholen.
De burgemeester hijst om 09.00 uur de stadsvlag bij het stadhuis en wordt daarbij begeleid door tweehonderd zingende kinderen van de Utrechtse basisscholen De Twijn (locatie Pieterskerkhof), de Vrije School Utrecht en de Kathedrale Koorschool. Na afloop trakteert het college van b en w op mandarijnen.
Op de Domtoren wapperen de hele dag stadsvlaggen. Burgers, instellingen, winkels en overige bedrijven worden uitgenodigd om ter gelegenheid van de feestdag van de stadspatroon de stadsvlag uit te steken.Voor meer informatie over de feestdag van Sint Maarten: www.stmaartenstadutrecht.nl’
Dat gehijs van de burgemeester is dus morgenochtend, want morgen is het Sint Maarten. De genoemde website levert een heleboel informatie. Op de homepage wordt van het ‘Sint Maartensberaad’ gewag gemaakt:
‘Sinds april 2001 is in Utrecht het Sint Maartensberaad actief. Hierin zitten mensen met verschillende achtergronden uit culturele en maatschappelijke organisaties. Zij delen een gemeenschappelijk belang: Utrecht te promoten als dè Sint Maartenstad van Nederland. Het beraad tracht de Sint Maartensviering in Utrecht te stimuleren en daaraan impulsen te geven. Daarbij staat de viering in de wijken centraal. Het beraad adviseert graag bij het opzetten en de aard van de activiteiten.
Uiteraard neemt het Utrechtse centrum een belangrijke plaats in alle festiviteiten rond deze viering/herdenking van de Utrechtse schutspatroon op en rond 11 november van elk jaar. Ieder jaar publiceert het beraad een programma met Sint Maartensactiviteiten. Lees meer hierover op deze website.’
In ‘De stad Utrecht en Sint Maarten’ wordt een tipje van de sluier opgelicht:
‘Sint Maarten, ook wel de heilige Martinus van Tours genoemd, is nauw met de stad Utrecht verbonden. Toen de Frankische vorsten in de zevende eeuw een kerkje lieten bouwen op de plek waar nu het Domplein ligt, wijdden zij dit gebouwtje aan hun belangrijkste heilige: Sint Maarten. Deze heilige zou dat kerkje en de later verrezen stad Utrecht moeten beschermen.’
Het gaat verder onder ‘Sint Maarten in Utrecht’:
‘De stad Utrecht en Sint Maarten zijn aan elkaar verbonden. Hierdoor zijn in het centrum van de stad Utrecht veel voorstellingen van Sint Maarten te vinden. Hiernaast ziet u een foto van de top van de Domtoren, waarbij de vergroting de afbeelding op de top zelf laat zien: inderdaad Sint Maarten!
Op de hoek Vismarkt-Sint Maartensbrug: een lampionoptocht van zingende kinderen. Aan de Oudegracht westzijde, tussen Geerte- en Vollersbrug: Sint Maarten te paard, zijn mantel delend met de bedelaar.
Ook ook in namen van verenigingen, in logo’s, op schilderijen, in het stadsvaandel, in het roodwit van F.C.Utrecht, op wandkleden, in hout en glas in lood, is Sint Maarten te vinden. Meestal is het verhaal van de manteldeling voorgesteld. Als je er op let, kun je de beeltenis van Sint Maarten in Utrecht heel wat keren tegenkomen.
Zo verbeeldt het wandkleed in de oude trouwzaal van het stadhuis ook Sint Maarten. De bijbehorende tekst geeft goed weer waar het om gaat: “Kijkt wat Sint Maarten Utrecht doet zo in leven en in echt.” Ofwel: deel aandacht en gaven met elkaar en... leef ernaar!’
Ook nog mooi zijn de ‘Sint Maartensartikelen’:
‘Er zijn diverse Sint Maartensartikelen te koop. De opbrengst dient als ondersteuning van de activiteiten van het Beraad.
Naast ansichtkaarten met daarop Sint Maarten zijn er in Utrecht ook speciale Sint Maartenskoekjes, Sint Maartenslikeur en Sint Maartenswijn te koop. Ook is er een Utrechts stadsvlag met de afbeelding van Sint Maarten en is er de nodige lectuur over de schutspatroon van Utrecht verkrijgbaar. Er is voor kinderen van 4 tot 10 jaar een speciale rondleiding in de Domtoren: “Op zoek naar Sint Maarten” (www.domtoren.nl). Gilde Utrecht en de Utrechtse VVV kunnen voor groepen een Sint Maartenswandeling door de binnenstad verzorgen.’
Maar er is nog meer: een cd en kaarsen. U vindt het allemaal daar bij elkaar.
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten