Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 11 november 2008

Bewondering

Op 1 augustus 2008 schreef ik over het Kindertherapeuticum’. Dit is nu het vervolg daarop.

Klaar staat de koets om in te stappen. Gevormd door drie jongens: de koetsier op de bok, de rijknecht aan de achterkant en het paard zelf. Passagiers nemen staande plaats alsof zij de Flintstones zijn en hop, de koets zet zich in beweging. Op naar het feest. Een tent achter het nieuwe gebouw herbergt een honderdtal feestgangers. Het Kindertherapeuticum is nu in Zeist gevestigd! Kinderen zijn alomtegenwoordig, zij lijken de touwtjes van de organisatie strak in handen te hebben. Gasten ontvangen en hun de weg wijzen, koffie schenken, voor versnaperingen en entertainment zorgen; ze draaien hun hand er niet voor om. Ja, dit is wel het Kindertherapeuticum!

De officiële opening zal op deze vrijdag 31 oktober 2008 plaatsvinden. PvdA-wethouder Albert van Kuijk van Welzijn, Jeugd en Onderwijs maakt zich sinds jaren sterk voor ‘Samen in Zeist’. De roem van de multidisciplinaire benadering van het Kindertherapeuticum heeft hem al bereikt. Zoals hier mensen uit verschillende disciplines in de gezondheidzorg samenwerken, dwingt grote bewondering bij hem af. Hun komst naar Zeist betekent een verrijking voor de gemeente Zeist.

Bastiaan Baan, priester van de Christengemeenschap, vertelt over zijn decennialange ervaring met kinderen op school en in kinderkampen. Ze kunnen fikse problemen hebben (hij noemde een top vijf van lichamelijke en psychische klachten), maar ook grote mogelijkheden. Bijzonder zijn de vragen die ze onderling uitwisselen: waar was ik voordat ik geboren werd, hoe is de wereld ontstaan, hoe gaat het verder met de aarde, welke wezens leven achter de natuur, hoe moet je omgaan met helderziendheid? Ze dragen het vermogen om gezond te zijn in zichzelf, maar moeten dat alleen wel kunnen vinden.

Als laatste neemt Roel de Groot, orthopedagoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, het woord. Hij informeert heel onderhoudend over dyslexie en dyscalculie (woordblindheid en getallenblindheid), waar hij zeer laconiek over is. Het hoeft niet blijvend te zijn en je moet er ook geen groot probleem van maken. Soms gaat het na verloop van tijd vanzelf over. En anders valt er goed mee te leven. De vrijeschoolpedagogie is bij uitstek geschikt om dit probleem goed op te vangen, laat hij vol bewondering weten.

De feestvierders betreden nu het gebouw zelf en vergapen zich stuk voor stuk aan alle ruimtes op de drie verdiepingen. De ene is nog mooier dan de andere. De medewerkers van het Kindertherapeuticum staan erbij te glunderen. Voldaan dat de verhuizing in korte tijd gelukt is; zij voelen zich al helemaal thuis in hun gebouw.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)