Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 7 november 2008

Toelating

Het is misschien een beetje oud nieuws (hoewel ik het eerder nog niet zo was tegengekomen), maar in het licht van wat ik op 19 september 2008 aanmerkte als ‘Voorbeeldig’, mag ik vandaag vast wel terugkomen op de website van Antroz, antroposofische ouderenzorg, die sinds vrij kort op het web te vinden is. Ik stelde die als voorbeeld. Dat was niet overhaast en overdreven, blijkt nu, bijna twee maanden verder. Maar eerst het nieuws, al is dat gedateerd op 4 juli:

‘Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aan Antroz, antroposofische woonzorggroep, toelating verleend voor nieuwbouw en verbouw. Het verzoek tot deze toelating is vorig jaar ingediend bij VWS, met een zogenaamde initiatiefaanvraag.

De toelating betekent dat het ministerie gelden gaat reserveren voor drie projecten van Antroz. Dat zijn:
– Renovatie van Huize Valckenbosch
– Nieuwbouw van kleinschalige woningen voor mensen met een meerzorgvraag
– Nieuwbouw van het Leendert Meeshuis

Antroz ziet in de toelating van het Ministerie de erkenning dat zowel Huize Valckenbosch als het Leendert Meeshuis toekomstbestendige organisaties zijn, met een stevig fundament in de maatschappij en met een zorgaanbod waar ook in de toekomst een grote vraag naar zal blijven bestaan.’

Huize Valckenbosch bevindt zich in Zeist, het Leendert Meeshuis in Bilthoven. Interessant in dit opzicht is wat op de datum van 2 september werd gemeld:

‘Vanaf 2 september kan iedereen op Kiesbeter.nl zien welke kwaliteit zorginstellingen uit de verpleging, verzorging en thuiszorg te bieden hebben. De zorginstellingen zijn ook met elkaar te vergelijken, wat voor cliënten een hulpmiddel kan zijn in het keuzeproces. Staatssecretaris Bussemaker is heel tevreden met deze stap: “Voor mij heeft het verbeteren van de kwaliteit van de zorg hoge prioriteit. Het zichtbaar maken van de kwaliteit is een eerste stap om uiteindelijk de zorg te kunnen verbeteren.”

Ook het Leendert Meeshuis en Huize Valckenbosch hebben hun kwaliteitsgegevens gepubliceerd. Huize Valckenbosch heeft op twee onderdelen het hoogste aantal sterren (vijf), en op twee onderdelen vier sterren. Het Leendert Meeshuis heeft op één onderdeel het hoogste aantal sterren, en op drie onderdelen vier sterren. Via Kiesbeter.nl zijn veel kwaliteitsgegevens en ook andere informatie over Huize Valckenbosch en het Leendert Meeshuis toegankelijk geworden, bijvoorbeeld over de huisvesting en voorzieningen. Ook is op Kiesbeter.nl een toelichtende tekst bij de kwaliteitsgegevens opgenomen, opgesteld door Hans Altenburg, stafmedewerker bij Antroz.

De informatie op Kiesbeter.nl is als volgt te vinden. Kwaliteitskaart: www.kiesbeter.nl/verplegingverzorging/kwaliteitskaart/leendert-meeshuis,bilthoven/ en www.kiesbeter.nl/verplegingverzorging/kwaliteitskaart/huize-valckenbosch,zeist/.

Algemene gegevens:
www.kiesbeter.nl/verplegingverzorging/details/leendert-meeshuis,bilthoven/
www.kiesbeter.nl/verplegingverzorging/details/huize-valckenbosch,zeist/
De kwaliteitsgegevens komen uit het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording.

De prestaties zijn gebaseerd op ervaringen van cliënten en op zorginhoudelijke metingen van oktober 2007 uit het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg. Dit Kwaliteitskader bevat meetbare indicatoren die laten zien in hoeverre een zorginstelling verantwoorde zorg levert.’

Vooruit, nog een bericht, want ook dat is mooi, maar dan weer op een heel andere manier. Dat gaat over Liza Ferschtman. Zij is ondertussen al beroemder dan haar vader geworden. Vorig jaar nam ze voor het eerst de verantwoordelijkheid van Isabelle van Keulen over voor het Delfts Kamermuziekfestival, internationaal vermaard als het Delft Chamber Music Festival.

‘De violiste Liza Ferschtman gaf op dinsdag 28 oktober 2008 een Benefietconcert in een volle Broederkerk in Zeist. Zij bracht samen met haar vader Dmitri Ferschtman (cello) en Amihai Grosz (altist van het Jerusalemkwartet) strijktrio’s van Beethoven en Krasa ten gehore. Naast de bekende Beethoven trio’s stonden twee werken van de Tjechische componist Hans Krasa (1899-1944) op het programma. Het zijn werken die hij aan het eind van zijn leven in een concentratiekamp componeerde. Karakteristiek voor de muziek van Krasa is de integratie “van het oude met het nieuwe, het serieuze met het banale, het sobere met het sentimentele”, aldus muziekcriticus Pala na een uitvoering van Krasa’s Kamer Muziek in de Manes Kunstgalerie in Praag.

De opbrengst van dit bijzondere concert wordt verdubbeld door het Nationaal Ouderen Fonds en komt geheel ten goede aan de kunstzinnige en muziektherapie aan bewoners van het Leendert Meeshuis in Bilthoven en Huize Valckenbosch te Zeist.’

Het blijft voorbeeldig, vindt u ook niet?

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)