Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 28 november 2008

Nederlaag

En dan zijn we nu bijna aan het andere eind van het Noordereiland gekomen en bereiken we zo zoetjesaan opnieuw de Maas. Die twee bakstenen gebouwtjes markeren volgens mij de Maastunnel, die de spoorwegbrug vervangt en onder dit alles door gaat.

De NCRV heeft een persbericht uitgebracht over haar programma ‘Uitgedokterd?!’, volgens de website van Iocob tenminste. Die website is mijn enige bron, want ik kan er verder nergens iets over vinden. Wat daar in staat, is wel relevant, ook voor hier. Ik hoef alleen maar de volgende bijdragen in herinnering te roepen, en dat zijn niets eens de enige: ‘Uitgekomen’ op 25 oktober 2008, Voortgaande strijd’ op 1 september 2008 en Journalistiek’ op 6 juli 2008.

Waar het over gaat? Over wie anders dan de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die bij de Raad voor de Journalistiek een klacht indiende tegen het NCRV-programma ‘Uitgedokterd?!’ (Terwijl zij notabene zelf in de laatste en langste uitzending was opgetreden.) Intussen had ze deze publieke omroep al de eerste prijs gegeven van haar eigen Meester Kackadoris-wedstrijd. De Raad voor de Journalistiek heeft volgens de NCRV nu uitspraak gedaan. En hoe is het mogelijk: ten ongunste van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Nu zult u misschien zeggen: nou en? Zo wereldschokkend is dat toch niet? Toch wel, het journalistieke landschap in aanmerking genomen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij weet de media als geen ander te bespelen. Daar kunnen de complementaire organisaties nog een puntje aan zuigen, hoe zij journalisten voor haar karretje weet te spannen.

Nu is het de vraag, die ik hier al verschillende keren eerder aan de orde heb gesteld, of dit de kentering tekent die in de Nederlandse publieke opinie gaande is. Want daarmee zou veel gewonnen zijn. Eerst maar eens de inhoud van het persbericht:

‘De Raad voor de Journalistiek heeft de klacht, die was ingediend door de Vereniging tegen de Kwakzalverij inzake het NCRV-programma Uitgedokterd?!, ongegrond verklaard. De Raad voor Journalistiek stelt dat de NCRV de kijkers niet eenzijdig heeft bericht en dat er geen sprake is van misleiding, zoals door de Vereniging tegen de Kwakzalverij [‘bij voortduring en luidruchtig’ werd hier trouwens vandaag aan toegevoegd, maar dat lijken me niet de woorden van de NCRV of de Raad, MG] werd betoogd.

De Raad komt tot de conclusie “dat verweerder geen grenzen heeft overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is”.

De NCRV heeft de serie Uitgedokterd?! eerder dit jaar uitgezonden op Nederland 2. In zes afleveringen zijn patiënten gevolgd die buiten de gangbare paden van de geneeskunde op zoek gingen naar alternatieve of experimentele geneeswijzen.

De verhalen werden beknopt becommentarieerd door prof. dr. Jan Keppel Hesselink, voorzitter van de Stichting IOCOB. Deze stichting geeft informatie over en doet onderzoek naar alternatieve geneeswijzen. De reeks werd afgesloten met een tv-debat tussen voor- en tegenstanders van niet-reguliere geneeskunde, waarbij bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij aanwezig waren.

In oktober weigerde de NCRV de Mr. Kackadorisprijs die jaarlijks door de Vereniging tegen de Kwakzalverij wordt uitgereikt.’

En in de triomfantelijke woorden van de Iocob, die natuurlijk niet kan nalaten dit de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) eens flink in te peperen (het zij ze gegund, gezien de smerige drek die zij steeds over zich krijgt uitgestort):

‘Ze waren zo uitgesproken, de bestuursleden van de VtdK. Uitgedokterd?! was vreselijk. Misleiding, valse hoop... De Kackadorisprijs voor de NCRV. De Raad van de Journalistiek gaf deze club van rechtlijners ongelijk! Op woensdag 26 november 2008 kunnen we stellen: “Uitgedokterd?! niet eenzijdig over alternatieve geneeswijzen”.

Journalisten van Nederland: Nuanceer de VtdK!
Eindelijk een groep specialistische kenners van de media die de Vereniging tegen de Kwakzalverij geen gelijk geeft. Dit oordeel van de Raad voor de journalistiek moet voor de hele journalistieke professie in ons vaderland een duidelijk signaal zijn om bij elke openbare uiting of oprisping van die club ook IOCOB om commentaar te vragen, zodat de berichtgeving van de VtdK van haar notoire onjuistheden wordt gezuiverd. Want het is te gek voor woorden dat alles wat vanuit die vereniging in de publiciteit wordt gebracht, meteen in de media serieus wordt genomen en breed uitgemeten wordt.

Onze stichting is steeds bereid om de openbare uitingen van de VtdK in een zodanig kader te plaatsen dat patiënten en artsen er werkelijk wat aan hebben, waardoor de mogelijkheid ontstaat om het beste uit de reguliere en complementaire sector met elkaar te verenigen, en dit met geen ander doel dan om patiënten zo goed mogelijk te helpen.

En de Vereniging tegen de Kwakzalverij?
Op hun site geen woord van deze kwestie, alleen wel het bizarre artikel van Frits van Dam dat gisteren (dinsdag 25 november) in de Telegraaf gepubliceerd werd, onder de titel “Zelfreinigend vermogen”. We zien het: het zelfreinigende vermogen van de VtdK is nihil, maar dat wisten we al...

Berichtgeving in de kranten
Nu zijn we benieuwd: het nieuws dat de VtdK de Raad voor Journalistiek inschakelde om die vreselijke uitzendingencyclus Uitgedokterd?! te bestraffen kwam in alle kranten. Komt de uitspraak dat de VtdK ongelijk had en dat de NCRV de Kackadorisprijs niet verdiend heeft nu ook morgen in alle kranten... we zijn benieuwd.

Berichtgeving van de Vereniging tegen de Kwakzalverij
Op de site van de Vereniging tegen de Kwakzalverij alleen het armzalige wapengekletter van emeritus-professor Frits van Dam over het zelfreinigende vermogen van de reguliere geneeskunde, maar geen woord over het oordeel van de Raad voor de Journalistiek. En dat is opmerkelijk omdat dit de eerste keer is dat hun ontluisterende Kackadorisvoorstelling getoetst wordt door een maatschappelijk belangrijk orgaan. Die voorstelling is nu dus afgebrand. En nu kijken of het zelfreinigende vermogen ook bestaat binnen de Vereniging tegen de Kwakzalverij! En of de Vereniging de kwakzalverij binnen de eigen gelederen schoon schip gaat maken!’

Dit nieuws stond deze dagen nog niet in alle kranten. Zo snel gaat het nu ook weer niet. Ik ben het tenminste nog nergens tegengekomen. Maar dit is al weer wel een belangrijke stap in de goede richting.

2 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Geachte meneer Gastkemper,

Mijn complimenten voor uw alleraardigste fotoreportage van Rotterdam. De foto's zijn mooi en het is ook leuk dat ze uitgeklapt kunnen worden. De achtergrondinformatie is ook fijn.

Van de kwestie die u in deze blog aan de orde stelt ben ik niet goed op de hoogte. Dank u voor de informatie.

De NCRV serie 'Uitgedokterd' valt op het internet nog altijd te bekijken. Inclusief het TV-debat. Misschien is het een idee om een snelkoppeling naar de webpagina van de NCRV, welke het mogelijk maakt om deze uitzendingen (weer) te bekijken, op uw blog te plaatsen.
Zie internetadres:
http://www.volkskrantblog.nl/blog/4451

Een andere website die bericht doet over de recente uitspraak van de Raad voor Journalistiek is Radio.nl
Zie internetadres:
http://www.radio.nl/2003/home/medianieuws/010.archief/2008/11/137496.html

John Wervenbos zei

Eratum:

Met het doorgeven van de snelkoppeling naar de NCRV Webpagina 'Uitgedokterd' is per abuis wat misgegaan.

Hier het juiste internetadres:
http://www.ncrv.nl/ncrv?nav=jolmoDsHtGATmKnJorCjsC

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)