Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 22 november 2009

Omhoog zitten

De ons inmiddels bekende vrijeschool Raphaël in Almere (zie ‘Geschorst’ op 20 november) had vandaag andere zaken aan zijn hoofd: een herfstmarkt. Zo berichten zowel de website van Vrije Opvoedkunst als AntroVista (geen wonder, want ze zijn aan elkaar gekoppeld), op hun Agenda onder de titel Herfstmarkt’:

‘Een leuke gezellige en warme markt, vol met mooie kramen, heel veel prachtige edelstenen, wolvilten-spullen, mooie handgemaakte kerstkransen, biologische wijnen, sieraden uit de hele wereld en nog veel meer!!!

Leuke kinderactiviteiten zoals: geursinaasappel maken, schat zoeken, je laten schminken, timmeren, broodje bakken bij de vuurkorf en nog veel meer. En de cadeautjesfee loopt ook weer rond...

Ook is er een gezellig restaurant vol met heerlijk eten en drinken, er wordt muziek gemaakt door kinderen van school.

Buiten op het plein staan de vaders weer verse pannekoeken te bakken en er brandt een heerlijk vuur met daarboven heerlijke warme chocomelk of glühwein.

Kortom, een leuk uitje op een koude zondag? Kom gezellig Sint- en Kerstinkopen doen bij ons (van 11 tot 16 uur) op de Vrije School Almere,

Tot dan, Vriendelijke groet, het Herfstmarkt team’

In Bergen (N-H) noemden ze het gisteren een Sint Nicolaasmarkt. In ‘De echo van je buurt’, ‘Weekblad De Duinstreek’, werd deze al sinds 11 november door ‘margret2502’ mooi aangekondigd:

‘De Adriaan Roland Holstschool voor Vrije School basisonderwijs organiseert zaterdag 21 november de jaarlijkse Sint Nicolaasmarkt. Op deze markt zijn leuke activiteiten voor jong en oud en er is een groot aanbod voor betaalbare cadeau’s te vinden.

De Sint Nicolaasmarkt heeft een lange traditie: al meer dan 30 jaar wordt deze kleurrijke, sfeervolle markt georganiseerd waar kinderen, ouders en leerkrachten altijd met veel plezier naar uitkijken. Maar ook opa’s en oma’s, buurtbewoners en anderen belangstellenden weten de weg te vinden naar de gezellige markt. Voor de kinderen zijn er vele activiteiten zoals het bakkersklasje, de knutselklas of de “midgetgolfbaan” buiten. Erg populair is al jaren lang het pietenparcours! Er is een portrettekenaar en ook de traditionele dame met de grabbelrock zal niet ontbreken.

Deze markt wordt door de ouders georganiseerd. Velen zijn zeer actief met het knutselen, het opbouwen van de kramen, het sfeervol inrichten van de klaslokalen, het zingen in het ouderkoor, het uitvoeren van een poppenkastspel en niet vergeten het afbreken van alles na afloop. Zij bemannen een aantal kramen en runnen samen met de kinderen de twee restaurantjes die er zullen zijn. Maar er is nog veel meer!

Naast kramen met edelstenen, sieraden, boeken, vilt- en wolartikelen, verzorgingsproducten, verkleedkleren, speelgoed en biologisch-dynamisch brood is er ook een kraam waarbij informatie wordt aangeboden over het vrije schoolonderwijs.

De opbrengst van de markt wordt goed besteed aan nieuw materiaal voor de kinderen. Een deel wordt geschonken aan het Internationale Hulpfonds voor Vrije Schoolonderwijs, die dit doorstuurt naar de Vrije Scholen in ontwikkelingslanden. En het derde gedeelte zal geschonken worden aan funcare4kids, dat is een Stichting die kinderen in een moeilijke thuissituatie ondersteund als gevolg van een gezinslid dat ernstig gehandicapt is, langdurig ziek is of daaraan overleden is.

Iedereen is van harte welkom 21 november 2009 van 10.00 tot 15.00 uur aan de Prins Hendriklaan 56-58 in Bergen.’

Het is een traditierijke gebeurtenis, zo’n herfst-, sinterklaas- of adventsmarkt. Meer over die traditie vind je op de website van ‘het Zonnejaar’:

‘De Zonnejaargroep droeg tussen 1990 en 2002 de gedachten van de Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (www.vrijeopvoedkunst.nl) door via intensieve cursussen over het vieren van de jaarfeesten.

Vanaf 1980 verzorgt ze studiedagen voor ieder die zoekt naar achtergronden en nieuwe ideeën om zelf de feesten vorm te geven. De inhoud voor deze dagen – bijeengebracht uit christelijke traditie, volksgebruiken en antroposofie – werd in jaarfeestenboekjes vastgelegd.

De volledige inhoud van de boekjes zal de komende tijd gepubliceerd worden in deze website. U heeft met deze site weliswaar geen mooi boekje in handen, maar wel kunt u kris-kras door de inhoud van alle boekjes zoeken. U kunt zoeken via het menu aan de linkerkant of door het ingeven van zoekwoorden.

De Zonnejaargroep bestaat uit:
Sylvia Bourdrez
Mirjam Chamuleau
Fusien van den Ent
Christja Mees
Juul van der Stok
Alice Woutersen’

Meteen daarna wordt, met datum van zaterdag 7 november 2009, onder ‘Mededeling’ bericht:

‘Op termijn zullen op deze site de oorspronkelijke jaarfeestenboekjes allemaal te vinden zijn. Op dit moment staat het grootste deel van het Sint Maartenboekje en het Sinterklaasboekje al online, en ook items uit het adventsboekje, uit “Moeder Aarde, Maria Lichtmis, Carnaval”, “Pasen, Hemelvaart, Pinksteren”, “Pinksteren” en uit “Sint Jan”.’

Bovendien:

‘Er zijn nog enkele oude boekjes (met heel veel achtergrondinformatie, knutsels, liedjes etc.) te bestellen (...)

Leverbare boekjes zijn:
– Sint Jan (1982, aangevuld in 1994)
– Michaël (1981 en 1994)
– Sint Maarten (1997)
– Sinterklaas (1989 en 1990)
– Advent (1995)
– Moeder Aarde, Maria Lichtmis, Carnaval (1992 en 1993)
– Pasen, Hemelvaart, Pinksteren (1996)’

En onder de datum van 5 november is er dit bericht over ‘Nieuwe uitgave van de boekjes’:

‘Uitgeverij Nearchus is bezig met een geheel herziene uitgave in aantrekkelijke meerkleurendruk.
In oktober 2007 verschenen de deeltjes Sint Maarten en Sinterklaas. De overige boekjes volgen. Ze zijn te bestellen bij iedere boekhandel en online o.a. verkrijgbaar bij ABC Kinderboeken: www.abc-kinderboeken.nl.’

Maar dat is nog lang niet alles op deze website; er is nog veel meer te vinden. Het linkermenu biedt het volgende:
– de jaarfeesten
– rubrieken
– onderwerpen
– artikelen per auteurs.
Kortom, u kunt op alle mogelijke manieren naar geschikt en gewenst leesmateriaal zoeken.

De jaarfeesten zijn weer onderverdeeld in:
– Sinterklaas
– Kersttijd
– Winter/Carnaval
– Vasten
– Paastijd
– Hemelvaart/Pinksteren
– Sint Jan/zomertijd
– Michaël
– Sint Maarten

De rubrieken bevatten:
– Achtergrondinformatie
– Spreuken-versjes-verhalen
– Spel, liedjes en muziek
– Knutselideeën
– Recepten
– Handwerken

De onderwerpen bestaan uit:
– de vier elementen
– elementenwezens
– planten
– dieren
– mensen/heiligen
– engelen
– God/Christus

Alleen al over Sinterklaas blijken er 21 items te zijn:

‘Sint Nicolaasspel
Poppenkast of toneel
Klik hier...
Sint Nicolaas en de appeltjes van oranje
Beweegbare plaat
Auteur: Christja Mees
Klik hier...
Beweegbare Sint Nicolaasplaat
Auteur: Christja Mees
Klik hier...
Schimmeltje op het dak
Klik hier...
November
Muziek: J. Nijkerk
Klik hier...
Zwarte Piet als acrobaat
Auteur: Fusien van den Ent
Klik hier...
Het heerlijk avondje is gekomen...
Auteur: Juul van der Stok
Klik hier...
Sinterklaas transparant
Ontwerp Sigrid Brandligt
Klik hier...
Het Sinterklaasfeest als levenskunst
Auteur: Christja Mees
Klik hier...
Beelden en symbolen
Auteur: Alice Woutersen
Klik hier...
Speculaas uit de plank
Klik hier...
Koek versieren – een bespiegeling
Auteur: Christja Mees
Klik hier...
Het Sint Nicolaasfeest voor de kleinsten
Auteur: Juul van der Stok
Klik hier...
Waarom Sinterklaas een Zwarte Piet heeft
Auteur: Juul van der Stok
Klik hier...
Sinterklaas en Zwarte Piet, wie kent ze niet?
Auteur: Alice Woutersen
Klik hier...
Sinterklaas en de dichtkunst
Auteur: Christja Mees
Klik hier...
Peperkoek
Klik hier...
Sinterklaas in Nederland (deel 2)
Auteur: Alice Woutersen
Klik hier...
Schoen zetten
Auteur: Juul van der Stok
Klik hier...
Sinterklaas in Nederland (deel 1)
Auteur: Alice Woutersen
Klik hier...
De bisschop van Myra
Auteur: Mirjam Chamuleau
Klik hier...

Als je nou omhoog zit of om verhalen verlegen... dan kun je hier je hart ophalen.

5 opmerkingen:

barbara2 zei

nanu? nikolaus ist doch noch nicht.
was bei euch nikolaus und/oder herbstmakrt ist, sind hier in detushcland die martinimärkte an den ws. die sind jetzt aber fast alle herum
herzlich
barbara

Ramon zei

Hallo Michel,
Omhoog zitten. Ik had wel een vermoeden wat het betekent, maar ik heb het voor de zekerheid toch maar opgezocht, want we gebruiken die uitdrukking in België niet. Nu je nog eens over de steinerschool schrijft, zou ik van de gelegenheid gebruik willen maken om je attent te maken op een onlangs verschenen boek over steinerpedagogie waarin ik aan het lezen ben: 'Eine Klasse voller Engel' van Mieke Mosmuller. Het schetst zowel het ideaalbeeld als de dagelijkse praktijk van de steinerschool. Interessant om lezen, want geschreven door iemand die zelf vele jaren betrokken was bij de steinerschoolbeweging.
Mieke Mosmuller

Eine Klasse voller Engel
Isbn 9783000275562
Occident
€ 19,90

Hartelijke groet,
Ramon

Michel Gastkemper zei

Beste Ramon,
Ja, sorry, ik geloof niet dat de vertaalfunctie dit probleem kan oplossen... Iemand heeft me eerder al eens aangeraden dat boek van Mieke Mosmuller te lezen. Maar ik heb het nog steeds niet.

Liebe Barbara,
Du musst wissen, dass in den Niederlanden Sankt Nikolaus schon drei Wochen vorher mit einem Schiff (quasi aus Spanien) im Lande ankommt. Das wird auch landesweit im Fernsehen ausgestrahlt. Also, jeder Kind weiss, dass er jetzt seinem Schuh beim Ofen hinstellen kann (vielleicht nicht jeder Abend, aber driemal pro Woche, dass muss möglich sein...) für Süssigkeiten oder sonstiges. Am 5. Dezember wird dann das richtige Fest gefeiert mit grossen Geschenken.
Herzlich,
Michel

barbara2 zei

lieber michel,
eure kinder haben es gut, 3 mal pro woche den geputzten stiefel rausstellen für süssigkeiten, das würde es bei uns nie geben, eher was mit der rute:-)
herzlich
barbara

Michel Gastkemper zei

Liebe Barbara,
Ist es wirklich so schrecklich bei Dir? Ziehe um nach Holland!
Herzlich,
Michel

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)