Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 12 december 2010

Opspringen

Ik heb vandaag eigenlijk zin om weer eens bij Juf Hetty langs te gaan. Dat is lang geleden! Op 19 januari 2009 in ‘Basisschool’, dus inmiddels bijna twee jaar terug. Afgelopen maandag 6 december schreef zij op haar weblog ‘Mijn hart springt op....!
‘Oow... wat is dat toch fijn als mijn hart opspringt. Er kunnen zoveel redenen zijn: een knuffel van je kind, een warm smsje van een geliefd persoon, de stralende winterzon, enz. Laatst dus van de reactie op dit blogje. Een reactie van niemand minder dan... een Vrije School leerkracht ergens in het land. Ik ben altijd al heel blij met bevlogen, enthousiaste en genietende mensen in het onderwijs. Daar hoef je geen Vrije School leerkracht voor te zijn. Wat is het dan wat mijn hart zo doet bewegen?

Laatst was ik op verjaardag bij een vriendin, kom ik er achter dat de gezellige meid waarmee ik zit te kletsen de hele Vrije School aan de wal heeft doorlopen. Waaah...! Wij meteen van alles uitwisselen aan gewoonten, gebruiken, feesten, perioden onderwijs en wat voor meer “Vrije Schools” er maar is. Echt, er kwam geen einde aan en het zou vast heel irritant zijn geworden ware het niet dat de glazen weer werden volgeschonken en we meededen aan een grappige gesprek over een door ons allen nieuw te beginnen bedrijf ergens in het dorp. Daar laat ik me verder niet over uit, is echt iets voor meiden onder elkaar.

Nu weer serieus want ik ben nog niet klaar. De Vrije School heeft me altijd al diep geraakt. Als kind wist ik al precies wat ik wilde worden en hoe dat er uit zou zien. Kom ik op de laatste stage van de Pabo op een Vrije School terecht en ben ik totaal verbaasd dat “mijn” ideale school al bestaat!! Wist ik veel... Ik was helemaal blij, kon er solliciteren en het werd direct mijn eerste baan voor jaren. Zoals veel zaken in mijn / jullie leven zal dit alles wel weer voorbestemd zijn...

Ook eens proeven aan de Vrije School? Wilde je al eerder maar heb je nu even een zetje nodig? Kom dan volgende week donderdagavond 16 december naar onze Michaëlschool voor een heel bijzonder Paradijsspel in het Frysk en aansluitend het Kerstspel (in het Nederlands). Tijd: 19.30, adres: Hercules Seghersstraat 3 in Leeuwarden. De kerstspelen beleven zoals ze op de Vrije School worden opgevoerd zijn een ingang om de diepe sfeer van vreugde en eerbied te ervaren. Dat hoort tot de basis van het Vrije Schoolonderwijs.

En natuurlijk kun je ook de school gewoon eens bezoeken. Je bent niet de eerste die dat via dit weblog doet. Eén daarvan is inmiddels onze nieuwste invalster geworden, is dat niet geweldig? Ik heb er een fijne collega bij. Alleen maar omdat ze het wel eens mee wilde maken en er werk van maakte.

Als de datum van de voorjaarsmarkt in zicht is zal ik er weer van berichten, ook een mooie manier om de Vrije School binnen te stappen. En vergeet de Vrije School in je eigen omgeving niet. Even bellen en je bent weer wijzer over het Kerstspel want bijna elke Vrije School in Nederland voert dit jaarlijks op.

@Ruud: dankjewel voor je mooie reactie! Als je een onderwerp weet waarvan je denkt dat het interessant is voor een nadere kennismaking met de Vrije School houd ik me aanbevolen. En ga ik er dus heerlijk over schrijven.

@ overige lezers: stel gerust je vragen over de Vrije School. Niet dat ik alles “weet” maar ik heb een boel ervaren. En zoals je nu ook weer ziet lezen er ook andere Vrije Schoolleerkrachten mee dus dat maakt het antwoord eventueel alleen maar interessanter.’
Juf Hetty is een fenomeen, dat blijkt. En ze houdt vol, met haar weblog, en ook met lesgeven. Daar in Leeuwarden mogen ze wel heel blij met haar zijn! Om in de sfeer te blijven heb ik hier een bericht van gisteren over ‘Kerstspel Caetshage’ in Culemborg:
‘Het middeleeuwse kerstspel wordt vrijdag 17 december weer gespeeld in de schuur van de stadsboerderij Caetshage. Het spel wordt verzorgd door de Werfklas en zorgboerderij Caetshage. Er zijn twee opvoeringen: om 17.00 uur voor gezinnen met jongere kinderen en om 20.00 uur.

Het kerstspel is traditioneel afkomstig uit Oberüfer, een dorpje aan de Duitse grens in Hongarije. Sinds de 12de eeuw werd het in Europa jaarlijks opgevoerd voor en door de boerenbevolking. Deze traditie heeft Rudolf Steiner in de oprichting van de vrije scholen geïntegreerd. Door het eeuwenlang culturele isolement, gevrijwaard van moderniseringen, is dit volkse middeleeuwse spel authentiek te noemen.

Het spel wordt in een Nederlandse vertaling opgevoerd en gezongen. Het verhaalt over de verkondiging aan Maria, de geboorte van het Christus kind en het herderspel.

Jong (vanaf +/- 5 jaar) en oud zijn welkom. Kom dik gekleed want de schuur is onverwarmd. Er wordt aan het einde van het spel een vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten te dekken. Locatie: Stadsboerderij Caetshage, Caetshage 1, in Culemborg.’
Maar u moet vooral op de link klikken, want daaronder zitten maar liefst drie wel bijzonder prachtige foto’s van Roberto Rizzo. Dan heb ik nog iets anders: bewegende beelden op YouTube. Ik kwam een filmpje tegen, net afgelopen week op internet gezet door RTVOOG, de lokale zender van Radio Televisie Groningen, getiteld ‘Vrije School in Lagerhuis’. Het gaat om de vrijeschool Groningen die in de kwartfinale zit van dit televisieprogramma en wordt gevolgd in een korte reportage van zeven minuten. Ik kan echter niet ontdekken van wanneer deze uitzending stamt. Wel vind ik nog een andere film op een uitzending gemist-website:
‘Op weg naar Het Lagerhuis (15-05-07) | VARA
Afl.: Tweede halve finale van de landelijke scholierendebatcompetitie. De Vrije School uit Groningen tegen het Roelof van Echten College uit Hoogeveen. Jury: Boris van der Ham (D66), Valerio (TMF) en Lars Duursma (debattrainer). Presentatie: Menno Bentveld.’
Die film duurt maar liefst 25 minuten en heb ik nog niet eens uitgekeken, zodat ik de uitslag ook niet weet. Maar duidelijk is dus wel dat dit het vervolg op de vorige is en uit het voorjaar van 2007, inmiddels bijna vier jaar geleden. Maar nog altijd de moeite van het bekijken waard!
.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)