Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 14 december 2010

Metabool

Eerst maar eens beginnen met ‘Architectenbureau Onix gekroond tot architect van 2010’, zoals het Friesch Dagblad vandaag meldt:
‘Het Groningse/Helsingborgse architectenbureau Onix heeft afgelopen weekend de Architect van het Jaar Prijs 2010 gewonnen. Onix heeft onder andere geholpen bij het ontwerpen (samen met Leeuwarder architectenbureau Achterbosch) van de twee houten bruggen over de rondweg in Sneek en ontwierp de vrije school in Leeuwarden. Onix is opgericht door de Fries Alex van de Beld en Groninger Haiko Meijer.

Eerder kreeg het architectenbureau al de Vredeman de Vriesprijs (2006) en de Gouden Oldehove (2010) voor de DogmA-villa in Leeuwarden. De prijs is een bedrag van vijfduizend euro.’
Op 10 november berichtte ik over deze nieuwbouw van de vrijeschool en zijn architect in ‘Sint Maarten’. Dan naar ‘Onderzoek gezonde voeding’ (dit bericht stamt van een week geleden, op 7 december):
‘Vanaf januari 2011 voert het Louis Bolk Instituut onderzoek uit naar de gezondheidseffecten van voeding bij mensen met het metabool syndroom. Projectleider Miek Jong werkt hiervoor samen met onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Wageningen UR en de universiteit van Gerona in Spanje.

Metabool syndroom aanpakken
Het metabool syndroom is in korte tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste ziekten van de Westerse wereld. De aandoeningen zijn hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht. De hypothese is dat gezonde voeding bijdraagt aan het verminderen van deze aandoeningen. Bij het onderzoek eten de patiënten een vastgesteld dieet. Dat bevat méér wortel- en knolgewassen, groenten, fruit, noten, vis en vezelrijke voeding dan 'normale' gezonde voeding.

Voedingsinterventie veelbelovend
Uit eerder kleinschalig onderzoek uit het buitenland blijkt dat een dergelijke voedingsinterventie binnen enkele weken gunstige effecten laat zien. Zo zijn de bloeddruk en bloedglucosewaarden verbeterd. Het huidige onderzoek is wetenschappelijk opgezet en heeft ook een controle-groep. Het uiteindelijke doel is om te achterhalen of dit dieet bijdraagt aan een betere gezondheid en aan een beter welbevinden.

Gezondheid in brede context
Het Louis Bolk Instituut werkt vanuit een systeembenadering. Dat betekent bijvoorbeeld dat we het concept “gezondheid” breed benaderen: niet alleen vanuit gezondheidszorg, maar ook vanuit onze kennis van landbouw. Naast gezondheidseffecten van voeding bestuderen onze onderzoekers ook de effecten van complementaire en alternatieve geneeswijzen. Ook daar is de centrale vraag of dergelijke behandelwijzen een effect hebben op de gezondheid.’
Interessant is ook het ‘BD-jongerenweekend’ van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding op 15 en 16 januari 2011:
‘Op twee boerenbedrijven gaan de we oefenen met de methode van “boerenbezoek”. Het is zo ver, het eerste jongerenweekend komt eraan! De nieuwe jongerenafdeling van de BD-Vereniging heeft 15 en 16 januari een weekend gepland met als thema “boerenbezoek”. Op twee boerenbedrijven gaan de jongeren oefenen met de methode van “boerenbezoek”, onderdeel van de BD-beroepsontwikkeling.

Onder begeleiding van een ervaren coach gaan de jonge bezoekers, met hun frisse blik, de boer(in) helpen vraagstukken op te lossen; problemen waar hij of zij in de dagelijkse praktijk tegenaan loopt. Iedereen van 16 tot 33 jaar oud is welkom.

Je kunt je aanmelden of meer informatie over het programma aanvragen via bdjong@bdvereniging.nl of via het aanmeldformulier. De kosten voor dit weekend, inclusief overnachting, avondeten, enz. bedragen voor leden € 30 en voor niet-leden € 75. Als je lid wilt worden, meld je dan aan. Jeugdlidmaatschap tot 23 jaar kost € 20, gewoon lidmaatschap € 40.’
Dit leidt me bijna automatisch naar de website van Opleiding Warmonderhof. Ik had er nog geen aandacht aan besteed, maar die is al enige tijd volledig vernieuwd.
‘Warmonderhof is de plek om alles te leren over biologisch-dynamische landbouw. Warmonderhof biedt een bijzondere combinatie van wonen, leren en werken.

Deze website biedt informatie over biologisch-dynamische landbouw, de opleidingen die we bieden en de activiteiten die we organiseren. Naast de opleidingen zijn er voorzieningen voor vergaderen, overnachten en cateren.

Warmonderhof biedt opleidingen gericht op de praktijk en ondernemerschap. Je kunt als student op Warmonderhof wonen op het Binnenhof, recreëren in de Hofzaal en werken op een van de bedrijven. Er is een natuurvoedingswinkel op het erf voor de dagelijkse boodschappen en de lekkere trek.

Ook mensen die niet studeren of werken op Warmonderhof kunnen de heerlijke Warmonderhof-producten kopen in de winkel, of via de Hofwebwinkel. Voor bedrijven verkoopt Fruit & Fris speciale pakketten met BD vers fruit en sappen.’
Onder de titel ‘Warmonderhof: Opleidingen, wonen en werken’ vinden we op de homepage ook dit nog:
‘“Warmonderhof” is de verzamelnaam voor...
...een school met biologisch dynamische MBO opleidingen,
...woonruimte voor studenten,
...en een gemengd BD bedrijf met akkerbouw, tuinbouw, melkvee en fruit.

Daarnaast is er zaalruimte voor vergaderingen, lezingen of toneel, al of niet gecombineerd met catering.

Of je hier nu studeert, werkt of te gast bent, het is een plek waar lekker en goed eten belangrijk is! Daarover kun je lessen volgen, je kunt het in de praktijk telen en in de hofzaal eten.

Warmonderhof is een plek voor een vergadering van een paar uur of een opleiding van 4 jaren en alles wat daar tussenin zit. Voor een opleiding die teelt, verzorging, techniek en spiritualiteit op een mooie manier combineert.’
De website is duidelijk afgestemd op de jonge mens van nu. Hij heeft eigenlijk de vorm van een weblog. Maar, hij wordt bijgehouden! En dat kunnen we van het Bernard Lievegoed College for Liberal Arts (u weet wel, de vroegere Vrije Hogeschool) helaas niet zeggen. Die heeft nog allemaal verouderde informatie op zijn website staan. Bijvoorbeeld dit:
‘(Inschrijving voor studiejaar 2010 – 2011 is nog mogelijk!)’
Hoe is het mogelijk, denk ik dan. Bij het nieuws is het niet veel beter:
‘Op 24 september 2010 vond op het Bernard Lievegoed College voor Liberal Arts een mini-conferentie plaats over Liberal Arts in het hoger onderwijs.’
Ik had het er net over dat de Warmonderhof was overgestapt op een nieuwe website, een weblog eigenlijk. Iets soortgelijks is momenteel bij ‘Die Egoisten’ van Michael Eggert het geval. Over hem schreef ik onder meer op 2 januari in ‘Weblog’, en vanuit historisch oogpunt op 1 juni 2009 in ‘Benesch’. Hijzelf deed dit uit de doeken op 19 maart in ‘Wayback’:
‘Die Egoisten-Seite (früher auch “Anthros-online”) besteht in dieser Form seit 1996. In den Internetarchiven wie Wayback Machine (man kann natürlich dort nach jeder Website suchen) findet man noch Beispiele aus dieser Zeit, bis zurück ins Jahr 2000. Vor 1996 hatte ich zwei Seiten, eine mehr literarisch-künstlerische, eine vor allem mit Artikeln von mir, die in Die Drei erschienen waren. Das Meiste ist heute veraltet und mir mehr oder weniger peinlich. Ich habe auch keine Lust mehr, aufwändig konstruierte Vorträge zu halten oder klassische Aufsätze zu verfassen. Das Aphoristische liegt mir heute meist mehr. Das Medium selbst hat seinen Teil dazu beigetragen, der Wunsch, das Bloggen zu pflegen und nicht nur Artikel ins Netz zu setzen, aber auch direkt in Kontakt mit den Lesern treten zu können.’
Op 14 september liet hij in ‘Engel’ weten problemen te ondervinden bij een grootscheepse reorganisatie van zijn website, waarbij meteen de zorgen van een populaire blogger aan het licht kwamen:
‘Ein besonderer Dank an Wolfgang Stadler, der Übertragungsfehler auf unserer Engel-Seite entdeckt und korrigiert hat.

Wahrscheinlich entstehen solche Fehler in Bezug auf Zitate von Rudolf Steiner u.a. bei Übertragungen von Websites auf andere Betriebssysteme und Software. Ich war mehrmals gezwungen, in dieser Hinsicht “umzuziehen” und bestehende alte Seiten per Drag and Drop Stück für Stück neu aufzubauen. Eine mechanische Tätigkeit, bei der öfter ein Textstück übersehen oder falsch komponiert wird. Ich habe eine ganze Reihe solcher Seiten in den letzten Monaten gelöscht, da der Neuaufbau zu aufwändig war oder mir bestimmte Quellen nicht mehr zur Verfügung standen. In nächster Zeit werde ich auch eine ganze Reihe meiner persönlichen Aufsätze und früheren Vorträge entfernen – teilweise, weil eine notwendige Aktualisierung zu zeitaufwändig wäre. Insgesamt möchte ich den Umfang der Egoisten, der zunehmend komplex wird, deutlich reduzieren und auch in nächster Zeit weniger Aufsätze und Arbeiten anderer Autoren annehmen und bearbeiten.

Momentan habe ich das Gefühl, dass der weiter sehr hohe Besucherstrom (etwa 40.000 Besucher im Monat nach 1&1 mit bisher 617.000 aufgerufenen Seiten in diesem Jahr) zwar erfreulich ist, aber auch nicht dazu führen kann, eine Art Druck für mich aufzubauen, um diesem Interesse immer weiter zu entsprechen. Das ist nun einmal eine Hobby- Seite, die von meinen Ressourcen her an ihre Grenzen stösst. Das als persönliche Anmerkung.’
Dat is nog eens andere koek dan de bezoekersaantallen hier! Twee dagen later kondigde hij ‘Die Axt im Walde’ aan, want het werd allemaal veel te vol:
‘Als eine solche Axt im Walde sind wir bei den Egoisten schön öfter bezeichnet worden – manches Mal, in Rage geredet, wahrscheinlich durchaus zu Recht. Nun legen wir, wie bereits angekündigt, die Axt selbst an die Inhalte dieser Seite, um eine ganze Reihe von Themen zu bereinigen und die Seite insgesamt auszudünnen. Im Laufe dieser Aktivitäten wird Einiges auch umstrukturiert und unter neuen Schwerpunkten zusammen gefasst. Der Prozess ist auch bislang nicht beendet. Mancher Link wird ins Leere gehen. Bis die Sache, verschlankt, wieder komplett funktioniert, wird es eine Zeit brauchen.’
Maar dan, op 2 december, opeens een nieuwe ontwikkeling, ‘Time to say Goodbye’:
‘Zuerst – zumindest in meinen Augen – die schlechte Nachricht: Die Egoisten werden in 14 Tagen teilweise schliessen. Dies betrifft zumindest den “Club Roswitha”, d.h. unsere muntere Kommentarrunde. Die Gründe dafür liegen einfach in den Kosten. Der frühere Provider wurde aufgekauft, der neue macht nach einem Jahr des Betriebes nun Kasse und verlangt hohe Gebühren. Die Egoisten sind, wie ich schon befürchtet hatte, Opfer ihres eigenen Erfolges, denn bei der Abrechnung der Kosten geht es um die Anzahl der Leser. Jeder Leser mehr zwingt mich in einen höheren Kostenanteil. Da dieser Anbieter im System fest eingebaut ist, würde ein Wechsel eine völlige technische Neuorientierung erzwingen. Um es kurz zu machen: Es geht nicht. Wir könnten das Blog nur ohne Kommentare weiter betreiben.

Nun die gute Nachricht: Geplant ist, zumindest die einfache Bloggerei weiter bei Google zu betreiben, nämlich unter der Adresse http://www.egoistenblog.blogspot.com. Damit ist die Sache zumindest nicht ganz gestorben. Vielleicht bleibt die ursprüngliche Egoisten-Site noch eine Zeitlang parallel bestehen. Wer aber Kommentare von sich retten möchte, sollte in den nächsten 14 Tagen kopieren und bei sich speichern, denn danach wird das langjährige Archiv geschlossen werden und ins virtuelle Nirvana eingehen.’
En daarmee is het ongelooflijke gebeurd, in ieder geval voor een verstokte Apple-gebruiker: overschakelen op de minder-waardige Blogger van Google... Het gaat zelfs zover dat er tegenwoordig naast de kop ‘Die Egoisten’ vermeld staat: ‘partnerseite von egoistenblog.blogspot.com’! In het menu links wordt ‘Egoistenblog 2011’ aangegeven, en nu blijkt daar vrolijk verder te worden geblogd. Weliswaar onder veel gemopper, want hier zijn lang niet zo veel mogelijkheden om het uiterlijk naar de eigen hand te zetten. Maar het gaat. In ‘Ärgernis Anthroposophie’ van 11 december wordt zowaar het interview met Walter Kugler en Bodo von Plato uit mijn bijdrage ‘Tornado’ van 7 december aangehaald en uitgebreid besproken.

Er zijn meer websites die overschakelen op het weblog-formaat. Vandaag nog NRC Handelsblad. Dat wordt wennen, want tot nu toe was deze krantenwebsite een belangrijke bron van informatie voor mij op deze weblog, waaruit ik vaak en uitvoerig kon putten. Het lijkt erop dat die toegankelijkheid nu verloren gaat, wat ook wel te begrijpen is. Voor niets gaat de zon op tenslotte. En ook elke dag deze weblog!
.

1 opmerking:

Frans Wuijts zei

Hallo Michel,

Ik was vanavond in het nieuwe gebouw van de Michaëlschool in Leeuwarden bij de mooie opvoeringen van het paradijsspel en kerstspel.
Het architectenbureau Onix heeft afgelopen weekend de Architect van het Jaar Prijs 2010 gewonnen voor het ontwerp van dit gebouw.
Ik zou er benieuwd naar zijn hoe organisch architecten die Vrije Scholen hebben ontworpen over dit gebouw denken. Ook over de inrichting, materiaalgebruik, kleurstellingen etc. Voor mij was het even wennen.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)