Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 1 februari 2009

Biografie

‘Weer een Steiner-biografie? Nu ja, die zullen wel blijven verschijnen, in alle soorten en maten. Maar dit is wel een aparte.’

Zo staat te lezen in de eerste Nieuwsbrief van de Haagse Boekerij, waar ik op 18 januari over schreef in ‘Owen Barfield’. Ik sprak toen het vermoeden uit dat de bespreking van het boek dat ik toen weergaf van de hand van Herman Boswijk zou zijn. Ik heb daar nog geen bevestiging van gekregen. Maar dat weerhoudt me niet om een tweede boekbespreking over te nemen. Nu het boek ‘Rudolf Steiner’ van Gary Lachman:

‘De auteur, Gary Lachman, werd rond 1980 bekend als bassist en componist van de populaire popgroep Blondie, toen onder de naam Gary Valentine. Maar serieuze belangstelling voor filosofie en occultisme bleek niet goed samen te gaan met het het leven “on the road”, dus de wegen scheiden al snel.

Het boek is in een vlotte stijl geschreven. De inleiding schetst Lachmans eigen voorgeschiedenis en de aanvankelijke moeite die hij had met Steiners werk en de wat sektarische sfeer rond zijn persoon. Maar gaandeweg wordt hij gegrepen en dat vooral is me bijgebleven na het lezen: het enthousiasme en de authentieke eigen toon. Daarmee kan het boek een waardevolle ingang zijn voor iedereen die meer wil weten over Steiner, maar wordt afgeschrikt door de aanblik van de kasten vol Steiner in de winkel.

Ongetwijfeld is er van alles aan te merken op dit boek. Lachmans sympathie ligt duidelijk bij Steiner als revolutionair denker: “I formulated the cognitive challenge I was presenting myself with in this way: How can I account for the fact that, on one page, Steiner can make a powerful and original critique of Kantian epistemology – basically, the idea that there are limits to knowledge – yet on another make, with all due respect, absolutely outlandish and, more to the point, seemingly unverifiable statements about life in ancient Atlantis?” (p. 19)

In het Goetheanum [het internationale weekblad dat wordt uitgegeven door de Algemene Antroposofische Vereniging in Zwitserland, MG] stond kortgeleden een recensie van de onlangs verschenen Duitse vertaling (Die Rudolf Steiner-Story. Edition Info-3). De recensent vond het boek maar half geslaagd, omdat Steiner niet als ingewijde uit de verf kwam. Ondanks (of juist dankzij) die eenzijdigheid een interessant boek.

Andere boeken van Gary Lachman:
Into the Interior: Discovering Swedenborg;
In Search of P.D. Ouspensky: The Genius in the Shadow of Gurdjieff;
A Dark Muse: A History of the Occult;
A Secret History of Consciousness.

Floris Books. Paperback, 278 p. € 16,95’

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Boeiend dit blogbericht. Deze biografie ga ik lezen, ik herken mezelf in deze schrijver (de combi filosofie en muziek).

Anoniem zei

Zo besteld ... uiteraard bij De Haagse Boekerij :)

Bedankt voor de tip!

Anoniem zei

Ja, het is mij ook sympathiek René. Ook jongens van 'de gestampte pot', laten we zeggen 'rebels whit(out) a cause', kunnen zich op eigen en toch serieuze wijze tot Steiner en de antroposofie wenden, hoe 'liederlijk' ze in de ogen van menig ander ook mogen schijnen.

Aan dat boekenlijstje van geschreven werken van Lachman mag er nog één worden toegevoegd: The Dedalus Book of Literary Suicides: Dead Letters. Weet niet of het inmiddels al vertaald is in het Nederlands. Lijkt me ook zeer interessant.

Anoniem zei

die biographie habe ich gelesen, es war ein reines lesevergnügen und lachmann stellt zu beginn dar, welche probleme er mit dem lesen steiners schriften hatte, sie hat auch den vorteil eine aussenansicht darzustellen

Anoniem zei

Ja John, ik ben zelf muzikant/songwriter en tevens een groot Steiner-liefhebber :)

Anoniem zei

Heel mooi Renè! Ha,ha. Hier even een muzieknummer erbij: Blondie: Call me (Klassieker.) Hoop dat er speakers op je computer aangesloten zijn.

Songera.com is een leuke muzieksite, als je je er registreert, kun je er zonder problemen allerlei muzieknummers downloaden of streamen en zelfs op een eigen pagina een eigen play-list samenstellen. Maar misschien wist je dat al.

Fijn om je commentaar op de biografie van Lachman te lezen Barbara. Dat Duitse woord 'Außenansicht' kom ik niet in Duden tegen, ook niet in de van Dale; een Duits-Engelse vertaling (Babylon) luidt: outward appearance, facade; deceptive appearance. Nu nog even een passende Nederlandse term of uitdrukking bedenken.

Anoniem zei

Oh, het heet Songarea.com. Nou ja, de snelkoppeling werkt.

Anoniem zei

Ha John, bedankt. Ik ga het checken.

Anoniem zei

Hoi Michel,

die teksten zijn inderdaad van mij.
In de volgende Nieuwsbrief zullen we initialen plaatsen.

Anoniem zei

Prima idee die nieuwsbrief Herman, handig dat er naast een papieren ook een web-editie is ontworpen en valt in te zien. Ga De Haagse Boekerij bookmarken op mijn Volkskrant Weblog Polyhymnia.

Songerea.com bevat meer dan alleen popmuziek René. Naast pop en naar ik aanneem ook nog andere muziekvormen vind je er ook klassieke muziek.

Beluister bijvoorbeeld: Mahler: deel vijfde symfonie

Anoniem zei

Dank John, Mahler is mooi! Ik hou van heel veel soorten muziek: van Bach tot en met Roll Over Beethoven :)

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)