Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 27 februari 2009

Baarmoederhalskanker

We lopen onder de aanloop naar de Willemsbrug toe door en zien daar The Red Apple van Kees Christiaanse van KCAP in aanbouw, op de kop van de Scheepmakershaven.

Gisteren schreef ik over polio en wat inzake inenten het standpunt is bij antroposofische artsen. Dat was nog een aardige zoektocht, maar uiteindelijk leverde het toch iets op. Vandaag kom ik terug op een onderwerp dat ik een week geleden al behandelde, namelijk HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Dat was echter in ‘Mixture’, en de naam zegt het al, dat was een bijdrage met gemengde berichten, veel gemengde berichten zelfs voor op één dag, dus dat wil je als lezer dan wel eens een beetje over het hoofd zien. Ik signaleerde het volgende:

‘De informatiefolder over HPV vaccinatie van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen. Op de ‘Actueel’-pagina van haar website staat bovenaan het volgende bericht:

“Voorlichting HPV vaccin.
Binnenkort wordt er gestart met de voorlichting over en de daadwerkelijke vaccinatie met het HPV-vaccin. Over dit vaccin is in de media en onder artsen veel te doen. Ook binnen de antroposofische geneeskunde is er een visie op vaccineren in het algemeen en dit vaccin in het bijzonder. Onze Duitse collega kinderartsen maakten daar een voorlichtingsfolder over, welke we nu voor u vertaald hebben. U vindt deze hier.”’

Inmiddels is de tekst van deze folder in een mooi jasje gestoken, waardoor het een echte folder is geworden (via dezelfde link te bekomen). Over de inhoud schreef ik:

‘In de folder wordt eerst uitgelegd wat “Humane Papilloma Virussen” eigenlijk zijn. Vervolgens gaat het over ontstaan en herkenning van baarmoederhalskanker in een vroeg stadium en in hoeverre HPV-vaccinatie daartegen zinvol is. Tot slot worden tien overwegingen genoemd die helpen om in elke individueel geval een goed besluit te kunnen nemen. Resumerend wordt gesteld:

“De genoemde overwegingen, als ook de nog onbeantwoorde vragen laten zien, dat een gefundeerde beslissing eerst na zorgvuldige afweging genomen kan worden. In dit informatieblad wordt uitgelegd dat het mogelijk is van de vaccinatie af te zien, zonder een onverantwoord risico te nemen. Het risico is mede afhankelijk van de eigen levensstijl en van de manier van omgaan met seksualiteit.”’

Zo’n soort formulering is natuurlijk koren op de molen van journalisten. Die waren er dan ook als de kippen bij om de antroposofische artsen om opheldering te vragen. Dat gebeurde gistermiddag in het radioprogramma ‘AVRO De Praktijk’, dat dagelijks van half twee tot half drie ’s middags wordt uitgezonden.

‘Breed, journalistiek gezondheidsmagazine over lichaam en geest waarin presentator Jan Mom op toegankelijke en kritische wijze gezondheid en welzijn tegen het licht houdt.’

Het item was de titel ‘Vaccineren baarmoederhalskanker onnodig?’ meegegeven. Op de website van Radio 1 werd dit als volgt ingeleid:

‘Sinds september vorig jaar wordt alle twaalfjarige meisjes vaccinatie tegen baarmoederhalskanker aangeboden. Maar de vereniging van antroposofische artsen stelt in een folder die zij uitgeven, dat het vaccineren tegen baarmoederhalskanker onnodig is. In AVRO De Praktijk een gesprek hierover met Madeleen Winkler, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen en Toos Daemen, hoogleraar Virologie Immunologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.’

In een vraaggesprek van zeven en halve minuut doet ieder zijn best om de eigen opvatting en het eigen standpunt duidelijk uiteen te zetten. Dat is hier te beluisteren: Vaccineren baarmoederhalskanker onnodig? Het begint met de provocerende en op zichzelf onjuiste bewering van Jan Mom:

‘De Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen verspreidt een folder waarin staat dat vaccineren tegen baarmoederhalskanker onnodig is.’

Aan Madeleen Winkler vervolgens de taak om dit te ontzenuwen. Maar u kunt natuurlijk ook, als u even tijd heeft, zelf het foldertje doorlezen en daarbij constateren dat dit daar niet staat.

1 opmerking:

René zei

Werden alle vacinaties maar zorgvuldig onderzocht en waren alle mensen die zich met de handel daarin, want het is natuurlijk ook gewoon business, maar betrouwbaar. Dat dit niet zo is, laat dit videootje zien.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)