Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zaterdag 7 februari 2009

Verweven

Op 30 januari mopperde ik er in ‘Subcategorie’ nog over dat er op de website van Demeter en van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding niets te vinden was over de BioVak ’09, de gespecialiseerde vakbeurs voor de biologische sector op 21 en 22 januari in Zwolle. Inmiddels is daar toch verandering in gekomen. De nieuwspagina van Demeter weet zelfs een nieuwtje te melden, iets wat ik in ieder geval eerder niet was tegengekomen:

‘Ekoland Innovatieprijs 2009 voor Piet van IJzendoorn

Piet van IJzendoorn, van biologisch-dynamisch bedrijf Zonnehoeve, kreeg op 21 januari tijdens de Bio Vakbeurs in Zwolle de prijs uitgereikt. Jury: “De Zonnehoeve is een schitterend voorbeeld van een bedrijf waar alle afzonderlijke onderdelen met elkaar verweven zijn en elkaar versterken. Het gemengde landbouwbedrijf, de zorg, de bakkerij. Het sluit allemaal op elkaar aan.”

In 1981 stichtte Piet van IJzendoorn de Zonnehoeve. Een gemengd bedrijf met akkerbouw en een melkveehouderij, een paardenfokkerij en manege, natuurbeheer, een tak voor jeugdzorg en een webwinkel. In 1991 vestigde bakkerij Het Zonnelied zich op het terrein, nadat Zonnehoeve de bakkerij al zes jaar van Demeter-tarwe had voorzien. Zonnehoeve wil als bedrijf midden in de samenleving staan met een breed cultureel doel voor ogen: niet alleen een duurzame en rendabele landbouw, maar veel breder: een duurzame samenleving. U kunt meer lezen over dit bijzondere bedrijf op www.zonnehoeve.net

Als je klikt op die laatste link en dan bij het nieuws rechtsboven naar ‘Zonnehoeve wint innovatieprijs!’ gaat, dan kun je daar een pdf-document downloaden van een artikel door Peter de Waard in de Volkskrant van 26 januari: ‘Natuurboer en zorgverlener’. Daaruit blijkt dat deze Innovatieprijs wordt uitgereikt door het tijdschrift Ekoland (oplage 2350 staat erbij).

Maar er is meer bij Demeter te vinden. Meteen hieronder staat dit (inclusief foto’s), alsof men mijn weblog heeft gelezen:

‘Stichting Demeter op de BioVak

Op de vakbeurs voor biologische landbouw stonden Warmonderhof, BD-Vereniging en Stichting Demeter gebroederljik naast elkaar in een stand. Opleiding, ontwikkeling en garantie. Wat wil je nog meer?

Er was veel aanloop en interesse. Van doorgewinterde bd-boeren tot enthousiaste leerlingen en van geïnteresserde imkers tot sceptische biologische boeren. Echt voor elk wat wils. Een hele goede gelegenheid om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen.

De BioVak heeft zich ontwikkeld tot een vakbeurs die je als medewerker of ondernemer in de biologische sector niet kunt missen.’

Nu ik toch bezig ben, kan ik ook wel dat oudere bericht weergeven (want dat stond er al wel een tijdje) over een gebeurtenis waaraan ik nog geen aandacht heb besteed. En dat is jammer, want het is de moeite waard. Daarbij is het ook al lang geleden dat ik het over Odin (en de groentetas) heb gehad (op 9 november 2008 in ‘Groentetas’ en 8 juli 2008 in ‘It’s the economy’).

‘Open Huis bij Odin

Op 9 november jongstleden vierde Odin haar 25e verjaardag als groothandel in biologisch-dynamische en biologische voeding. Bijna tweeduizend consumenten, winkeliers en relaties brachten een bezoek aan het bedrijf in Geldermalsen. Tijdens deze feestelijke dag kon er bij de vele kraampjes van leveranciers van alles geproefd en gevraagd worden. Workshops en lezingen gingen in op een breed palet van onderwerpen en ook voor de kinderen waren er speciale activiteiten.

Bij de informatiestand van de Stichting Demeter was het de hele dag een drukte van belang. We kregen diverse vragen maar ook kwamen veel mensen vertellen dat ze al heel lang genoten van producten met het Demeter-keurmerk.

Tijdens deze dag werden door ons enquête-formulieren uitgedeeld, uit de ingeleverde formulieren werden een aantal winnaars getrokken die een pakket Demeter-producten mee naar huis mochten nemen, Gefeliciteerd!’

5 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Prima artikel Michel, dank je wel. Verwevenheid van anthroposofische met niet-antroposofische organisaties en initiatieven hoeft natuurlijk lang niet altijd negatief te zijn of negatief uit te pakken, ook per saldo niet. Integendeel zelfs. Toch blijven hierbij wel aandachts- en zorgpunten bestaan, zoals die onder andere hier op Antroposofie in de pers in eerdere blogberichten (wel of niet met commentaren/reacties) aan de orde gekomen zijn.

Belangrijk zorgpunt ondermeer is in mijn ogen de kennelijke besmuiktheid waarmee een aantal mensen/organisaties (hoe verhoudt zich dit tot elkaar en wat hangt er verder mee samen?) zich tegenwoordig van aanduidingen en trefwoorden als 'antroposofie', 'antroposofisch' en 'antroposofen' bedient.

Stichting Sleipnir lijkt me een prima initiatief. Opvallend daarbij voor mij is de positie van bestuurslid Jan Saal, kennelijk een duizendpoot, ook directeur geweest van de Triodos bank als ik het wel heb, nu ook actief meedenkend en zich profilerend op de website Spiritueel Ondernemers Netwerk. Een ieder kan zich bij deze site laten registreren en meedoen, is mijn indruk. Opmerkelijke man deze Jan Saal.

John Wervenbos zei

Blijft mooi trouwens die Willemsbrug. Houd ook van dat menierood.

John Wervenbos zei

Bijstelling: Jan Saal is ex kredietmedewerker en adviseur van de Triodos bank geweest, tref ik aan op het internet. Zijn verdere relatie met de bank is me niet bekend.

barbara2 zei

irgendwie sind anthros hinsichtlich medienarbeit noch zirück, nur wenn wer einen preis bekommt, tut sich etwas. in deutschland ist das leider ähnlich, obwohl der demeterbund eine pressesprecherin hat,
in zürich ist übernächste woche die wissenschaftstagung zum ökologischen landbau
und danach hier in nürnberg die deutsche biofach 2009.
guck mal bei tdz, der dottenfelderhof hat den fachschulstatus für seine b-d landwirtschaftsausbildung bekommen.

John Wervenbos zei

Sie meinen dies Barbara: Themen der Zeit - Fachschule Biologisch-Dynamisch? Sehe auch: Dottenfelderhof Startseite.

Das hessische Kultusministerium hat jetzt die Landbauschule die staatliche Anerkennung verlieht. Das ist gut!

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)