Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 8 februari 2009

Nieuwe norm

Sinds twee weken is er een nieuwe website van Triodos Bank op internet, ‘Mijn geld gaat goed’, naar de meer dan passende slogan die de bank voert in deze tijden van kredietcrisis. In het persbericht van 26 januari legt de bank uit:

‘Triodos Bank lanceert vandaag Mijn geld gaat goed, een site waarop iedereen kan vinden welke bedrijven zij financiert. Door op de nieuwe site een postcode of onderwerp in te tikken is precies te zien waar de rente op het geld van de spaarders vandaan komt. Triodos Bank doorbreekt het bankgeheim, met toestemming van haar kredietnemers, omdat zij deze openheid onmisbaar vindt bij het houden en terugwinnen van het vertrouwen in banken. Zij roept daarom alle banken op deze nieuwe norm toe te passen.’

De website zelf geeft een kaart van Nederland te zien, met de vraag: ‘Waar financiert Triodos Bank wat?’ Met daaronder: ‘Klik op de kaart om in te zoomen naar dat gebied.’

‘Op deze website kunt u snel en eenvoudig zien waar uw geld actief is. Zoek op postcode of onderwerp of loop door alle organisaties en ontdek zelf wat Triodos Bank waar financiert.’

Door in het linkermenu te klikken op ‘Mijn geld gaat goed’ krijgt de bezoeker nadere informatie:

‘Op deze website kunt u met eigen ogen zien welke organisaties met het geld van spaarders en beleggers worden gefinancierd. Het betreft een eerste selectie. De site wordt doorlopend aangevuld om zo snel mogelijk alle door ons gefinancierde organisaties en projecten, zelfs wereldwijd, een plek te geven.’

Wie meer wil weten, kan terecht bij: ‘Overige vragen? Vraag en antwoord.’ Dit ‘vraag en antwoord’ begint zo:

‘Welke bedrijven zie ik op deze site?

1. Op de site staan bedrijven die een lening hebben gekregen van Triodos Bank, Triodos Groenfonds of Triodos Cultuurfonds en de panden waarin Triodos Vastgoedfonds heeft geïnvesteerd. We richten ons op dit moment op Nederland maar willen de site zo spoedig mogelijk internationaal maken.

2. Klanten moeten uiteraard toestemming geven voor het publiceren van hun gegevens. We zijn hard bezig om van alle klanten toestemming te krijgen en dat kost meer tijd dan we hadden gedacht. We vinden de site en zeker het idee erachter zo belangrijk dat we die toch al live hebben gezet. Eind 2009 verwachten we bijna alle zakelijke klanten op de site te etaleren.’

Terug naar het persbericht van 26 januari:

‘Triodos Bank doorstaat de financiële crisis goed. Zij heeft zich nooit bezig gehouden met complexe investeringsproducten of aanverwante derivaten om de eenvoudige reden dat het niet past bij haar missie: investeren in een duurzamere samenleving. Dat blijkt overduidelijk uit de ruim 200 kredietnemers die nu al op de site staan. Dit aantal zal gestaag groeien totdat eind 2009 alle bedrijven die Triodos Bank financiert, meer dan 1000, er op staan.

Matthijs Bierman, directeur Triodos Bank Nederland: “De aan ons toevertrouwde spaargelden zijn in 2008 gestegen met meer dan 40% tot een miljard euro. Wij kregen er ruim 20.000 nieuwe klanten bij en hebben er nu in Nederland meer dan 110 000. Dat toont aan dat de belangstelling voor Triodos Bank tijdens de kredietcrisis sterk is toegenomen. Wij groeien harder dan ooit tevoren.” (...)

Triodos Bank doet het volgens Bierman zo goed omdat haar bedrijfsmodel degelijk is en solide resultaten biedt. De duidelijke keuze voor duurzaamheid en de volledige openheid die de bank betracht zijn andere succesfactoren. “Bankieren is heel eenvoudig”, stelt Bierman, “je laat zien wie je bent, neemt spaargeld aan en leent het uit aan bedrijven waarvan je de ondernemer kent. Tegen een fatsoenlijke rente. Dat spreekt overduidelijk steeds meer mensen aan.”

In de vorige week gepresenteerde Eerlijke Bankwijzer staat Triodos Bank bovenaan als het gaat om verantwoord en duurzaam investeren van spaargeld. “Andere banken vullen duurzaamheid alleen maar in door zaken uit te sluiten. Wij zijn een ja-bank”, stelt Bierman, “en financieren juist bedrijven die de wereld een duwtje in de goede richting geven en daarmee de weg wijzen voor anderen, zoals zonne- en windenergieprojecten, biologische landbouw en microkrediet. Banken zijn al 200 jaar bezig hun klanten in slaap te sussen. Met Mijn geld gaat goed houden wij ze juist wakker door te laten zien hoe hun geld actief is.”’

8 opmerkingen:

Anoniem zei

lieber michel,
die gls hat durch die finanzkrise zulauf, weil sie nicht nur ausschliesslich mit der realwirtschaft geschäfte amcht, sondern auch die kreditnehmer benennt und sogar ihre eigene geldgrundlage
wie sieht da bei der triodos bank aus?
herzlich barbara

Anoniem zei

oh ich sehe gerade, da war ich zu schnellim überfliegen udn mein nl zu schlecht, sie haben auch um 40% zugenommen 2008 und sind profiteur der krise.

Michel Gastkemper zei

Liebe Barbara,
Aber das wichtigste ist die Website Mijn geld gaat goed, wo man das Bankgeheimnis lüftet: die konkrete Kreditnehmer werden benennt und gezeigt, so dass die Sparenden und Anleger wissen können woher ihre Zinsen kommen. Die Triodos Bank sagt zu noch im diesen Jahr alle durch sie finanzierte Projekten, Organisationen und Betrieben (auch im Ausland, mehr als Tausend) auf diese Website zu publizieren. Ich glaube nicht dass die Gemeinschaftsbank für Leihen und Schenken in Deutschland schon dasselbe tut.
Herzlich,
Michel Gastkemper

Anoniem zei

Wat ik niet begrijp is dat de bank over transparantie spreekt, maar terwijl op de website niet is terug te vinden wie Triodos beheert?

Een paar jaar geleden stonden de namen van medewerkers nog op de site.

Michel Gastkemper zei

Nou ja, in 2007 had Triodos Bank 200 voltijds banen, waarvan 65 in Nederland (dat zullen er intussen wel meer geworden zijn). En dus een veelvoud van dat aantal aan medewerkers, vermoed ik. Die allemaal uitstallen op een website wordt dan wel heel bewerkelijk. (Waar gebeurt dat eigenlijk wel, ter vergelijking? Zijn die bedrijven allemaal kleiner?)

Anoniem zei

Sinds eind 2007 geeft de Triodos bank voor haar klanten ieder kwartaal een tijdschrift uit, dat de naam Triodosnieuws draagt en online voor iedereen te lezen valt. Zie bijvoobeeld het laatste nummer: Triodosnieuws – winter 2008. Daarin kom je en passant wat namen tegen van medewerkers in verband met actviteiten van de bank.

In het februari 2009 nummer van Motief staat een interessant artikel van Peter Blom, directievoorzitter van de bank, afgedrukt: 'Bankiers: de financiers van de verandering'.

Anoniem zei

Leuke foto Michel, grappig dat uitzicht op de waslijn van Rotterdam (kunstobject over water; vergroot het maar even door op de foto te klikken).

Met betrekking tot het hier aangesneden onderwerp nog even het volgende: ben verbonden aan een organisatie van werknemers en burgers die zich inzet voor de belangen van mensen die zich aan de onderkant van de economische en maatschappelijke samenleving bevinden. Dit in zeer nauwe samenwerking met een werkgeversorganisatie, welke zich óók ten doel stelt om de in- en uitstroom van banen en leer-/werktrajecten voor mens en samenleving beter vorm en invulling te geven dan dat nu gebeurt. Iets wat zeer nodig blijkt.

Overweeg om dit jaar samen met andere mensen naar de Triodos en/of Rabo Bank te stappen met een verzoek tot (extra) financiële ondersteuning voor materiële verwezenlijking van een aantal doelstellingen. Zelf ben ik een antroposoof en in feite ook een driegeleder en besef terdege dat een mens in talloze opzichten nooit uitgeleerd raakt. Ook vind ik het heel belangrijk om met allerlei 'soorten mensen' om te gaan: samen te leven en samen te werken, dus zeker niet alleen met antroposofen en driegeleders. Moet daar niet aan denken.

Heb me onlangs kritisch uitgelaten over een relatie die onder andere door een aantal (ex) Triodos bestuurders gelegd wordt tussen enerzijds sociale driegeleding en anderzijds duurzaam verantwoord ondernemen (mvo) en triple-P in de discussietopic Interview met Jan Bart Krouwel - Antroposofie en sociale driegeleding in de 21e eeuw op het Discussieplein AviN. Niet om maar weer eens lekker dwars te kunnen liggen, maar omdat ik zaken niet zomaar op autoriteit aanneem, ook niet op basis van een (voorlopige) successtory en graag grondig onderbouwd zie.

Daarom vind ik het artikel 'Bankiers: de financiers van de verandering' van Peter Blom in het februari 2009 nummer van Motief wel interessant, maar nog niet overtuigend. Daar is meer voor nodig.

Anoniem zei

Herstel: ...'maatschappelijk verantwoord ondernemen'... (mvo)

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)