Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 18 september 2009

Dak

Het nieuws van vandaag is de officiële opening van het ‘Nieuw Haags kindercentrum Lisa Dak’. Al een kleine drie weken geleden, op 31 augustus, werd een persbericht verspreid met de volgende inhoud:

‘Vrijdag 18 september wordt aan de Mozartlaan in Den Haag officieel het nieuwe kindercentrum Lisa Dak geopend. Vanaf dinsdag 1 september is het in gebruik. Het antroposofische kindercentrum biedt dagopvang aan kinderen van 2 tot 4 jaar en in samenwerking met de Wonnebald school naschoolse opvang.

De opvang biedt de kinderen een programma aan gebaseerd op de ideeën van de antroposofie van Rudolf Steiner. Lisa Dak Mozartlaan streeft ernaar kinderen te stimuleren in het op eigen wijze ontplooien van hun kwaliteiten.

Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn:
– respect voor de eigenheid van ieder kind.
– ritme in dag, week en jaar.
– ritme in binnen- en buitenspel.
– gebruik maken van natuurlijke materialen.
– een warme, veilige en rustige omgeving.
– het kind volgen en begeleiden in zijn/haar ontwikkeling.
– bewuste keuze voor biologische voeding en producten.

Lisa Dak Mozartlaan is gevestigd in het gebouw van de Vrijeschool Wonnebald. Het lokaal is ingericht met natuurlijke materialen en heeft een eigen tuin. De omgeving is groen en het bos Meer en Bosch ligt op loopafstand.

Lisa Dak, behorend tot de Dak kindercentra, heeft nog enkele plaatsen beschikbaar (Caro Berghuijs, 070 325 64 80).
Kijk ook op: http://www.dakkindercentra.nl

In verschillende media was dit persbericht te vinden. Met enkele varianten op bovenstaande tekst. Zoals deze:

‘De opvang biedt de kinderen een programma aan gebaseerd op de ideeën van de antroposofie van Rudolf Steiner. Het begrip antroposofie is samengesteld uit de twee Griekse woorden “anthropos” en “sofia”, die “mens” en “wijsheid” betekenen. De antroposofische kinderopvang werkt vanuit de overtuiging dat ieder kind eigen wijsheid en kracht heeft. Lisa Dak Mozartlaan streeft ernaar kinderen te stimuleren in het op eigen wijze ontplooien van deze kwaliteiten.’

Kijk ik op de aangegeven website van ‘Dak kindercentra’, lees ik:

‘Dak kindercentra is volop in beweging! Wij willen bijdragen aan de ontwikkeling van uw kind en de maatschappij. In de missie leest u meer over onze werkwijze. Uw kind is bij ons in goede handen en beleeft bij ons een onvergetelijke tijd.’

Onder die link naar de missie vind ik bij ‘Ondernemend en innovatief’:

‘Dak is een professionele en klantgerichte organisatie die met haar samenwerkingspartners vele vormen van kinderopvang biedt. Wij dragen bij aan de ontwikkeling van het kind én van de maatschappij. We zijn vernieuwend en bieden meerwaarde. We maken het ouders mogelijk te werken. Voor haar medewerkers biedt Dak een lerende en uitdagende werkomgeving. (...)

Onze visie op de organisatie is dat die ondernemend en innovatief moet zijn. Om pro-actief te reageren op de ontwikkelingen in de markt moet een organisatie open staan voor vernieuwing. Bij Dak liggen de verantwoordelijkheden laag in de organisatie. Medewerkers werken samen en zijn als teams resultaatverantwoordelijk.

Het lijkt wel antroposofisch. Maar is het ook antroposofisch? Die gedachte dringt zich natuurlijk toch onwillekeurig op. Lisa Dak wordt immers een antroposofisch kindercentrum genoemd. Eens verder kijken. Bijvoorbeeld bij een vacature voor ‘pedagogisch medewerk(st)er dagopvang’:

‘Ieder kind is uniek. Als pedagogisch medewerk(st)er bij Dak sluit je aan bij de individuele ontwikkeling van kinderen. Je biedt een emotioneel veilige en vertrouwde omgeving voor kinderen en inspireert hen bij hun ontdekkingsreis door het leven.’

Dat klinkt inderdaad ‘verdacht antroposofisch’. Klik ik in het menu links op ‘Over dak’, komt dit tevoorschijn, notabene onder de kop ‘Oog voor verwondering’:

‘Dak kindercentra biedt professionele opvang van kinderen van 0 tot 13 jaar in ruim 70 kindercentra verspreid over regio Haaglanden. Daarbij gaan we bij Dak kindercentra verder dan onze naam doet vermoeden: naast een plek om te verblijven, willen we ook bijdragen aan de ontwikkeling van “onze” kinderen.

Bij Dak kindercentra verplaatsen we ons in de wereld van het kind en inspireren we het kind bij de ontdekkingsreis door het leven. Zo legt kinderopvang een goede basis voor de toekomstmogelijkheden in de maatschappij.’

Alle centra blijken ‘Dak’ te heten, met ervoor steeds een andere voornaam, ter onderscheiding. Eva Dak, Lisa Dak, Pien Dak, Robin Dak, Nina Dak en Timo Dak kom ik alleen al op de homepage tegen. En bij ‘Dak als werkgever’ lees ik:

‘Dak ziet medewerkers als haar belangrijkste kapitaal. Zij zijn de schakel tussen de organisatie en ouders en hun kinderen. Onze pedagogisch medewerk(st)ers hebben de ambitie de beste te zijn in hun vak. Zij zijn trots op hun organisatie en Dak is trots op hen. (...)

Bij Dak ben je regisseur van je eigen ontwikkeling; jouw inbreng wordt gewaardeerd en je wordt gestimuleerd je te blijven ontplooien door opleidingen en cursussen te volgen. Communicatie en kennisuitwisseling zijn speerpunten binnen de organisatie. Wij bieden een inspirerende werkomgeving, waarin collegialiteit en een informele werksfeer hoog in het vaandel staan.’

Nog sterker kan de indruk worden dat hier vanuit een antroposofische visie wordt gewerkt door het verslag Kyra Dak in een sprookje’ van donderdag 20 augustus 2009:

‘Kindercentrum Kyra Dak Den Helderstraat begaf zich voor een dag in een sprookje in het Sprookjeswonderland. Om 8.30 uur vertrok een enthousiaste bus vol kinderen richting Enkhuizen. Eenmaal aangekomen kon de ontdekking beginnen. Wat was er veel te zien! Zo konden de kinderen in het sprookjesbos een kijkje nemen in het kabouterdorp. In elk huisje was wel een ander verhaal te zien, de bakker rolde zijn deeg terwijl de dokter spreekuur hield. Maar ook Roodkapje, Klein Duimpje en Sneeuwwitje ontbraken niet. Ook hebben de kinderen zich uitgeleefd in de grote speeltuinen en een rondje gevaren in de Dobberbootjes. Op de kinderboerderij liepen geitjes, ezels, lama’s en zelfs kangoeroes met jongen rond. Vervolgens gingen de kinderen naar een sprookjesmusical in kasteel Violinde. De musical ging over een prinses die niks lustte. Er was ontzettend veel te doen en de fantasie van de kinderen is goed geprikkeld. Na een leuke dag keerde een bus met ietwat vermoeide, maar voldane kinderen richting Den Haag waar de ouders al vol verwachting stonden te wachten op alle mooie verhalen.’

En die indruk wordt weer geschraagd door dit verslag van maandag 10 augustus 2009 over een ‘Ridder- en prinsessenfeest. Kindercentrum Robin Dak in koninklijke sferen’:

‘Bij kindercentrum Robin Dak heerste laatst een koninklijk sfeertje. Een hele week stond in het teken van ridders en prinsessen. De 4 tot 7 jarigen konden hun geluk niet op. Naast het paraderen in prinsessenjurken en riddertenues, zijn er geweldige verhalen (voor)gelezen over ridders en prinsessen. De jongens voelden zich heuse ridders na het maken van geweldig mooie familiewapens en zwaarden. Ook het prinsessengehalte van de meisjes liep aardig op bij het passen en meten van de kronen. In de hal is een groot ridderkasteel van karton gemaakt waar nog uitgebreid mee gespeeld is. De kinderen hebben enorm genoten!’

Maar nergens wordt er expliciet bij gezegd dat het antroposofisch zou zijn. Het lijkt er echter bar veel op. Alleen bij het gedeelte over Lisa Dak zelf gebeurt dit wel:

‘Lisa Dak Mozartlaan biedt antroposofische dagopvang in de Vrijeschool Wonnebald voor kinderen tussen de twee en vier jaar. Uiteraard zijn kinderen die niet met antroposofie in aanraking zijn ook welkom. De groep zal bestaan uit maximaal 14 kinderen. Iedere dag zijn er twee vaste pedagogisch medewerkers aanwezig. Zij bieden de kinderen een programma aan gebaseerd op de ideeën van de antroposofie van Rudolf Steiner. (...)

Lisa Dak Mozartlaan biedt ook buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar van de Vrijeschool Wonnebald. Dit is een BSO met affiniteit voor antroposofie. Op deze locatie worden er veel, leuke activiteiten georganiseerd.’

Maar betekent dit dat vrijeschool Wonnebald alleen haar ruimte aanbiedt? Nee, het is toch duidelijk meer dan dat. Gek genoeg vind ik op de website van Wonnebald het bovenstaande bericht gedateerd op eind vorig jaar:

‘Laatst aangepast ( zondag, 07 december 2008 15:03 )’

Terwijl het zo opent:

‘Vanaf 1 september 2008 biedt Dak Kindercentra (Lisa Dak Mozartlaan) antroposofische dagopvang in de Vrijeschool Wonnebald.

Kinderen tussen twee en vier jaar oud zijn welkom voor een hele dag (07.30 tot 18.00 uur), óf voor een ochtend (07.30 tot 12.45 uur) óf voor een middag (12.45 tot 18.00 uur). De groep zal bestaan uit maximaal 14 kinderen. Iedere dag zijn er twee vaste pedagogisch medewerkers aanwezig. Zij bieden de kinderen een antroposofisch dagprogramma aan.’

Hoe zit dat? Weer verder zoeken. Op een pagina met ‘Open kleuterochtenden. Beleef het onderwijs aan Vrije school Wonnebald’ vind ik dit:

‘Een paar keer per jaar organiseert Vrijeschool Wonnebald een open ochtend in de kleuterklassen. (...)

Sinds 1 september jl. is er in het schoolgebouw ook hele en halve dagopvang van 2-4 jarige kinderen, op antroposofische basis. Deze kinderopvang wordt verzorgd door DAK Kindercentra. Tijdens de open kleuterochtend kunt u ook in dit kinderdagverblijf een kijkje komen nemen en informatie uitwisselen met de pedagogisch medewerkers van DAK Kindercentra.

Zaterdag 16 mei, 10.00-12.00 uur
Laatst aangepast ( donderdag, 14 mei 2009 19:04 )’

En op een andere pagina met ‘Wonnebald in het kort’ van ‘Laatst aangepast ( maandag, 02 februari 2009 22:05 )’:

‘Buitenschoolse opvang wordt verzorgd door de Stichting DAK. Sinds 1 september jl. is er in het schoolgebouw ook hele en halve dagopvang van 2-4 jarige kinderen, op antroposofische basis.’

De definitieve oplossing van het raadsel wordt gegeven in de ‘Nieuwsbrief Nr. 1’ van donderdag 27 augustus, dus drie weken geleden:

‘Op vrijdag 18 september van 17.00 uur -19.00 uur is er eindelijk een officiële opening van de naschoolse opvang en de dagopvang die sinds een jaar in ons pand huist. Iedereen is bij deze van harte uitgenodigd voor een feestelijk middag met muziek, dans en lekkere hapjes!!’

Dat was ook een van de varianten van het persbericht van 31 augustus, in ‘Officiële opening kindercentrum Lisa Dak’:

‘Op vrijdag 18 september viert kindercentrum Lisa Dak officieel haar opening. Het antroposofische kindercentrum biedt dagopvang aan kinderen van 2 tot 4 jaar en in samenwerking met de Wonnebald school naschoolse opvang. De kinderen zorgen zelf voor een spetterende, muzikale opening. Daarna is er de mogelijkheid om te genieten van een hapje en een drankje.’

Nou, hoe het ook zijn moge, Den Haag heeft er weer een goede dagopvang (en buitenschoolse opvang) bij. Ook al bestaat die al ruim een jaar.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)