Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

woensdag 2 september 2009

Kersvers

Vanuit de scholen nog weinig nieuws, maar des te meer vanuit de landbouw. Het is natuurlijk ook oogstmaand. Het nieuws van vandaag is eigenlijk van gister. Op 1 september opende een nieuwe Estafettewinkel zijn deuren. In Delft, of all places ...en dat is dertien. De veertiende Estafettewinkel wordt eind september geopend in Alkmaar. Het nieuws vond ik op een paar plekken: op de website van Biofood Magazine en van AGF. Daar staat:

‘Estafette de biologische eetwinkel groeit door en opent in september 2009 twee nieuwe winkels in Delft en Alkmaar. Op 1 september gaan de deuren van de nieuwe winkel in winkelcentrum De Hoven in Delft open. De opening van de Estafettewinkel in winkelcentrum De Mare in Alkmaar staat gepland voor 24 september. Met de opening van 2 nieuwe winkels komt het aantal Estafettewinkels op 14 vestigingen. De winkelformule kenmerkt zich o.a. door uitsluitend biologische en biologisch-dynamische producten te voeren. Daarbij ligt de nadruk op de versgroepen, zoals AGF, brood, zuivel, kaas, vlees en vis.

Samen met groothandel Odin, vooral bekend van het Odin Groente- en fruitabonnement maakt de Estafettewinkelformule sinds begin 2006 onderdeel uit van Estafette Associatie C.V., ketenorganisatie voor biologische en biologisch-dynamische voeding. Alle Estafettewinkels zijn filiaalbedrijven en de medewerkers zijn ofwel als medewerker ofwel als beherend vennoot verbonden aan Estafette Associatie. Het eigendom en kapitaal van de gehele organisatie is ondergebracht in een stichting en is dus niet van privépersonen of anonieme investeerders. Het bedrijfsresultaat wordt in de biologische keten geherinvesteerd voor verdere groei en ontwikkeling. Consumenten kunnen een steentje bijdragen aan de financiering van de Estafettewinkels door middel van koopzegels. Ook voor 2010 en daarna voorziet de organisatie een groei met minimaal twee nieuwe Estafettewinkels per jaar.’

Nou, dan wil je natuurlijk wel weten hoe dat eruitziet. Op naar de Estafette website! Maar helaas, daar vind ik slechts dit:

‘Welkom op de site van Estafette.
De biologische eetwinkels!
U treft ons aan in twaalf plaatsen in Nederland.
Wij zijn een nieuwe en groeiende groep van biologische eetwinkels. (...)

Wij houden u graag op de hoogte en willen u graag blijven verrassen met nieuwe, lekkere biologische producten en activiteiten. Als u zich inschrijft ontvangt u regelmatig bericht van ons, via uw emailadres. Ook als er nieuwe winkels geopend zijn.’

Nou, dan maar op naar ‘Winkels’ in het menu! Maar helaas, ook daar vind ik slechts:

‘Eens langskomen? Wij heten u van harte welkom in een van onze winkels! Er zijn Estafettewinkels in Amsterdam Westerpark, Amsterdam Zeeburg, Maastricht, Nijmegen, Ede, Breda, Den Haag-Leidschenveen, Utrecht, Dordrecht, Driebergen, Arnhem en Zutphen.’

Maar ik ben niet voor één gat te vangen. Niets is mij teveel om mijn trouwe lezers het nieuwste nieuws te kunnen brengen. Ik ga in Delft op zoek en ik vind zowaar ‘Kersvers Nieuws’:

‘Zoals jullie weten, ben ik sinds 5 jaar de eigenaar van Natuurhuis De Magneet. Gedurende vele jaren heeft De Magneet geprobeerd prachtige reform en biologisch-dynamische producten aan u te leveren. Daarnaast hebben wij samen met jullie als vaste klanten een prettige sfeer opgebouwd.

Om dit voort te kunnen zetten en jullie het beste en meest complete aan te kunnen blijven bieden, heb ik besloten met de bekende organisatie Estafette-Odin te fuseren. Per 1 september openen we onze nieuwe winkel in De Hoven Passage.

Uiteraard kunt u tot eind augustus nog gewoon bij Natuurhuis De Magneet terecht. Noteert u in uw agenda alvast: Informatieavond op 26 augustus om 19.30 uur. De locatie is: Café Boco, Papsouwselaan 482. Dit is tegenover de locatie van de nieuwe winkel. Op deze avond zal ik, Reza, afscheid nemen van De Magneet als zodanig in zijn historie en de overstap maken naar het bedrijfsleiderschap van de winkel van de nieuwe organisatie. Ik hoop van harte dat veel klanten aanwezig zullen zijn om deze gebeurtenis samen met mij te delen.

Met dank voor jullie bezoek,
Reza Hamidian
Hier vind u de link naar de website van de Estafette eetwinkels, zodat u een beetje vertrouwd kunt raken met het nieuwe concept.’

Ha, dat is mooi, kan ik alsnog het nieuwe concept aanschouwen. Maar nee, de link leidt weer naar dezelfde plek waar ik al vandaan kwam, en die leverde niets op. Ik voel me in een kringetje draaien, of is dit het bekende kastje en de muur?

Op de website van De Magneet vind ik nog wel deze informatie, onder ‘Geschiedenis van de Magneet’:

‘Natuurhuis de Magneet bestaat sinds 1984, met als doel een bijdrage te leveren aan de gezonde medemens en een beter milieu.

In de loop der jaren is de Magneet uitgegroeid tot een belangrijk aanspreekpunt op het gebied van natuurvoeding in de regio Delft. We hebben een grote groep vaste klanten opgebouwd. Sinds januari 2005 is de winkel in handen van Reza Hamidian.’

Toch kan ik nog iets meer te weten komen over de Estafettes, maar dan moet ik niet meteen de winkels induiken, maar me naar de Estafette Associatie begeven. Daar staat onder ‘Over de organisatie’:

‘Estafette Associatie CV telt op 1 januari 2006 circa 180 medewerkers die zich inzetten voor biologisch-dynamische en biologische landbouw en kwaliteitsvoeding De organisatie werkt in 2006 met een omzetbegroting van circa € 20 miljoen, heeft een gezonde balans en veel ontwikkelingskracht. Het bestuur van de vennootschap wordt gevoerd door de beherende vennoten, die uit hun midden voor de dagelijkse leiding een directie benoemen. De directie wordt gevoerd door het Management Team.

De Estafette Associatie C.V. is ontstaan uit de volgende bedrijven:
– Odin Holland C.V.
– Odin Abonnementen C.V.
– De Estafette winkels in Arnhem, Breda, Dordrecht, Ede, Maastricht en Utrecht
– De Natuurwinkel in Driebergen

Odin Holland is sinds 1983 actief als groothandel in biologische en biologisch-dynamische producten. Odin Abonnementen is het bedrijf achter de bekende groenten- en fruittassen. De Odin-bedrijven verzorgen, in samenwerking met boeren en telers, verwerkers en winkeliers, een zo groot mogelijk aanbod van biologische en bij voorkeur biologisch-dynamische producten.

De natuurwinkel in Driebergen vierde in oktober 2005 haar 25-jarig bestaan. Ook de Estafettewinkels zijn allemaal in de jaren ’80 van de vorige eeuw ontstaan.

Vanaf het begin wilden de oprichters van deze bedrijven bijdragen aan:
– een gezonde landbouw met respect en zorg voor de aarde
– een aanbod van kwalitatief hoogwaardige voeding met respect voor de mens en diens gezondheid
– een gezonde economische praktijk met respect voor mens, grondstoffen en de aarde

De ondernemers en medewerkers van bovenstaande bedrijven hebben nu de handen ineen geslagen. Deze samenwerking heeft gestalte gekregen in de Estafette Associatie C.V. - Ketenorganisatie voor biologische & biologisch-dynamische voeding, met de Stichting Vidar als stille vennoot.’

De website is gewoon niet helemaal up-to-date en loopt een jaar of drie achter. Kan gebeuren. Men heeft het natuurlijk gewoon druk met inkopen, verkopen en het hoofd boven water houden.

Maar ik kon het niet laten om tóch nog even verder te zoeken en zowaar, daar stuitte ik op ‘Estafette De Biologische Eetwinkel’ in Breda, waar zelfs twee foto’s bij staan:

‘Wij van Estafette, biologische eetwinkel zijn gespecialiseerd in het doorgeven van het stokje. In ons geval smakelijke levensmiddelen die van biologisch-dynamische kwaliteit zijn. Estafette is een teamsport; wij geven waardevolle zaken door van boer of producent naar u als consument. Aan de andere kant zorgen wij ervoor dat uw geld weer terugkomt bij de biologische landbouw. Zo gaat ons stokje 2 kanten op!

U kunt bij ons terecht voor een ruime keuze aan dagverse groente en fruit, brood, vlees, kaas en zuivel. Diervriendelijk staat bij ons hoog in het vaandel; vlees van gezonde dieren die van hun leven hebben kunnen genieten en ons hun vitaliteit doorgeven en een zeer ruim assortiment vegetarische producten. Immers als je dieren in hun waarde laat, worden hun producten zeer waardevol. Uiteraard hebben wij een bijzonder ruim assortiment droogwaren zoals tientallen soorten rijst, pasta’s, antipasta’s, olijfolie, brood, beleg e.d. Ook voor een goed glas wijn kunt u bij ons terecht.

Wij zijn zeer trots op onze winkel en samen met onze klanten hebben wij de mening dat onze winkel de mooiste en meest sfeervolle is in zijn soort. Kom gerust eens kijken, ruiken en proeven.
Bezoek onze site op www.estafettewinkel.nl

Ja en daar zijn we weer! Terug bij ons uitgangspunt. Onder ‘Kennismaking’ wordt de vraag gesteld ‘Waar staat Estafette voor?’ En dit is daarbij het antwoord:

‘De eigenlijke betekenis van Estafette is een parcours waarbij verschillende mensen onderling afspreken dat zij elk een onderdeel afleggen en het stokje aan elkaar doorgeven. Een mooi beeld van de samenwerking tussen biologische boeren en producenten, de mensen van de groothandel, de medewerkers in de winkel en u als consument! Ieder draagt zijn of haar steentje bij. Estafette staat voor het met zorg en aandacht doorgeven van producten van land tot klant en van geld van hand tot hand. Door een goede samenwerking in de keten zijn we hiertoe beter in staat.’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)