Dit nieuws werd wereldkundig gemaakt door vrijeschool Raphaël in Almere, waarvan hij een oud-leerling is. Dat gebeurde in ‘De Almare’, ‘De echo van je buurt’. In tijden waarin de gevestigde kranten hard hollend marktaandeel verliezen, is het een slim marketingconcept, toegesneden op de zelfstandige burger van tegenwoordig:
‘De Echo is een netwerk van 70 buurtgerichte websites en huis-aan-huiskranten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. De echo van je buurt staat voor nieuws en informatie uit de buurt, verteld vanuit het perspectief van de buurtbewoner. Via websites en huis-aan-huiskranten bieden wij consumenten een platform om lokaal nieuws te delen, informatie uit te wisselen en discussie te voeren. (...) De bijdrage van de buurtbewoners is daarbij zeer belangrijk. Met als uitgangspunt “nieuws maken we samen” streven we ernaar dat zoveel mogelijk lezers, scholen en verenigingen hun bijdragen op onze websites plaatsen. Iedereen die iets over de buurt wil delen met de buitenwereld, kan zijn / haar bijdrage via onze sites direct publiceren. Onze redacties hebben daarbij de rol van aanjager en zij borgen het lokale karakter van de sites.’
Dat dit niet zomaar uit de lucht komt vallen, blijkt uit wat het ANP vandaag meldt op gezag van het Centraal Bureau voor de Statistiek:
‘Iets meer dan de helft van de internetters gebruikte vorig jaar de computer om radio- en televisieprogramma’s te volgen. Iets minder dan de helft las of downloadde kranten via internet. Het mediagebruik via internet gaat volgens het CBS ten koste van de traditionele verschijningsvormen van media, zoals papieren kranten.’
De gevolgen hiervan zijn nog niet te overzien:
‘De totale binnenlandse oplage van dagbladen daalde tussen 2002 en 2008 met ongeveer 16 procent, van 4,3 miljoen tot 3,6 miljoen per dag.’
Dan is het heel interessant dat een vrijeschool zelf aan nieuwsvoorziening via internet doet. Een week geleden, op 10 mei, werd in hetzelfde orgaan ‘De Almare’ een ingezonden bericht geplaatst over ‘Informatiebijeenkomst vrijeschool Raphaël’:
‘Vrijeschool Raphaël aan de Lierstraat 7 organiseert een inloopochtend en een informatie-avond voor belangstellenden. De inloopochtend vindt plaats op woensdag 27 mei tussen 09.30 uur en 12.00 uur. De informatie-avond vindt plaats op 28 mei en begint om 20.00 uur.
Vrije school Raphaël is een gewone basisschool, die kinderen begeleidt in hun ontwikkeling en leerproces. Door onze visie op de ontwikkeling, die gebaseerd is op de antroposofie, nemen wij soms een andere route om hetzelfde doel te bereiken. Antroposofie is een begrip dat bestaat uit twee woorden: antropos (mens) en sophia (wijsheid). Vrijeschool Raphaël stelt zich ten doel kinderen een omgeving te bieden waarin ze zich zo volledig mogelijk kunnen ontwikkelen. De leerstof wordt niet gezien als doel op zichzelf, maar als middel om kinderen te helpen zich naar hun eigen mogelijkheden te ontplooien. Door het kind aan te spreken als denkend, voelend en handelend wezen proberen wij bij te dragen aan een harmonische ontplooiing van de gehele persoonlijkheid.
Zo worden bij ons groep 1 en 2 nog kleuterklas genoemd. In die klassen wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de motoriek, het spel en de fantasie. Op die manier wordt een gezonde basis gelegd voor het leren.
Bij het leren in klas 1 tot en met 6 (groep 3 tot en met 8) is het kunstzinnige een belangrijk uitgangspunt. Letters worden geleerd door het vertellen van een verhaal, waar de abstracte lettervorm uit tevoorschijn komt. De leerkracht van een klas verbindt zich voor meerdere jaren met de groep. Zo leert hij of zij de kinderen goed kennen en kan hij vanuit grote betrokkenheid met de kinderen werken.
Tijdens de inloopochtend staan de deuren van de klassen open en kan iedere belangstellende zien hoe het vrijeschoolonderwijs in de praktijk wordt gegeven.’
Dat is geen opzienbarend bericht. Alles staat er netjes in. Hoe slim is het dan om een week later een nieuw bericht te plaatsen met de titel ‘Twee films oud-leerling Vrijeschool Raphaël geselecteerd voor Cannes’. Na de inleidende alinea over Jochem de Vries die ik net weergaf, vervolgt de tekst:
‘De korte fictiefilm Missen is, samen met negen andere films, geselecteerd voor de korte film competitie en maakt kans op een Palm d’Or. “Ik ben erg trots op de korte film Missen, die mijn producent Reinette [van de Stadt] heeft ingestuurd naar Cannes. Ik kan niet geloven dat de film daadwerkelijk is uitgekozen,” aldus de Vries. Missen gaat over de 7-jarige Lotje, die het thuis nogal moeilijk heeft. Als ze op een schoolreisje gaat, blijkt het een lastige klus voor Lotje’s moeder om haar naar school te brengen.
Een tweede korte film van de Vries, Trans-Siberian Voices, wordt vertoond in het programma Semaine de la Critique en beleefde eerder al zijn première tijdens het Vladiwostok International Film Festival. “Trans-Siberian Voices is een documentaire over de reis die ik met de Trans-Siberië Express heb gemaakt. In de film zingen verschillende mensen hun volksliederen, terwijl de trein steeds verder naar het oosten rijdt. Het is onderdeel van een zesluik, die gemaakt is voor de internationale workshop Nisi Masa. De zes documentaires werden opgenomen en gemonteerd tijdens de reis met de Trans-Siberië Express van Moskou naar Wladiwostok.”
De Vries zal zelf ook aanwezig zijn bij de vertoningen van de films in Cannes. “De makers van de overige delen van Trans-Siberian Voices zullen ook in Cannes zijn, dus wordt het meteen onze reünie. En natuurlijk de slotavond, als de prijzen uitgereikt worden!”
Momenteel is De Vries bezig met een lange speelfilm, Cornea, en zijn project Droomvlucht is uitgekozen voor het One Night Stand project. Dit project, waarbij acht filmmakers de kans krijgen om een tv-film te realiseren, wordt georganiseerd door oa de VPRO en het Nederlands Film Fonds.’
Dus zo kan het ook: je eigen nieuws maken over de vrijeschool, met een interessant onderwerp en een positieve strekking, en dat ook geplaatst krijgen in een medium dat de doelgroep bereikt. En niet alleen in Almere gebeurt dit, meer vrijescholen maken gebruik van deze mogelijkheid in regionale online media. Het kan niet anders of er zit beleid achter. Is dit het werk van de Vereniging van vrijescholen dat gewoonlijk onzichtbaar blijft?
Update 24 mei: Het ANP bericht vandaag dat Jochem de Vries helaas naast de Gouden Palm heeft gegrepen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten