Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 5 mei 2009

Schandaal

Heel Italië is in rep en roer. Als je De Telegraaf van vandaag tenminste mag geloven. En wie wil die nu niet geloven? Het nieuws is in ieder geval om van te smullen:

‘Van onze correspondent ROME – Heel Italië houdt zich bezig met de aanstaande scheiding van premier Berlusconi en zijn echtgenote Veronica Lario. De meningen zijn sterk verdeeld. Ter rechterzijde is er steun voor de “playboy-premier”, terwijl links sympathie koestert voor Lario.’

Waar gaat het allemaal om, wat is er aan de hand? De Telegraaf meldt het uitgebreid:

‘Toen zijn scheidende vrouw twee jaar geleden via een brief in de krant “la Repubblica” van hem openbare excuses verlangde omdat hij enkele dames het hof had gemaakt, ging Berlusconi door het stof. Dit keer wil hij zich niet meer excuseren. Integendeel, dit keer is de maat voor hem vol. Berlusconi meent dat ze in de val is getrapt van de linkse pers, die onjuiste informatie zou hebben verstrekt over zijn contacten met Noemi Letizia en de pikante jongedames van de tv, die hij vanwege hun intelligentie voor de Europese verkiezingen kandidaat wilde stellen.’

Dit keer draait het om de vraag:

‘wat is de relatie van Berlusconi (72) met de 18-jarige Noemi Letizia? Een verjaardagsbezoek aan de onlangs volwassen geworden Letizia was voor Lario de druppel die de emmer deed overlopen. Het gerucht doet in Italië de ronde dat de beeldschone tiener een onwettig kind van de miljardair is, omdat zij hem “pappie” noemt. De parlementariër Antonio Borghesi heeft daarentegen vragen gesteld in de Kamer of de twee misschien een verhouding hebben gehad terwijl zij nog minderjarig was. In dat geval zou Berlusconi de wet hebben overtreden.’

Nu vraagt u zich natuurlijk af waarom ik dit hier zou moeten melden. Daar is een reden voor. Marc Leijendekker, correspondent van NRC Handelsblad in Italië, voerde vrijdag vanuit Rome een reden aan voor de reactie van Veronica Lario. Zij zei namelijk:

‘De zaak heeft me erg verrast, ook al omdat hij nooit naar de achttiende verjaardag van zijn kinderen is gekomen, ook al was hij daarvoor uitgenodigd.’

Maar hij meldde ook dit:

‘Berlusconi reageerde sussend op de uitbarsting van zijn vrouw (overigens ook een voormalige actrice, die hun drie kinderen opvoedt volgens antroposofische principes, waaronder vrijwel geen tv-kijken). Ze heeft gewoon de linkse pers geloofd, zei hij. Om daar aan toe voegen dat de kandidaten van zijn partij in ieder geval niet zo slecht gekleed zouden zijn en zo onprettig zouden ruiken als sommige kandidaten van andere partijen.’

De Volkskrant schreef gisteren:

‘Berlusconi en Lario zijn 19 jaar getrouwd geweest. Bij Lario heeft hij drie kinderen. Twee kinderen uit zijn eerste huwelijk spelen de belangrijkste rollen in zijn zakenimperium.’

Nieuwsmedium Z24 weet hierover nog veel meer te melden:

‘Lario en Berlusconi hebben samen drie kinderen. Barbara (24), Eleonora (22) en Luigi (20). Daarnaast heeft “Il Cavaliere” twee kinderen uit een eerder huwelijk, Marina Elvira (42) en Piersilvio (40).

In 2006 werd in familiekring besloten de vijf kinderen een gelijk aandeel te geven in Berlusconi's belangrijkste holding: Fininvest. Hieronder hangen onder meer tv-bedrijf Mediaset, uitgeverij Mondadori en de financiële group Mediolanum. De totale waarde van Fininvest wordt geschat op zo’n zes miljard euro.

Bij de huidige verdeling is elk van de vijf kinderen voor iets meer dan 7 procent aandeelhouder in Fininvest, terwijl Berlusconi de overig 63 procent controleert. In 2008 werd voor 285 miljoen aan dividenden uitgekeerd aan de aandeelhouders van Fininvest, een slordige 20 miljoen euro per kind.

De twee oudste kinderen uit Berlusconi’s eerste huwelijk bezetten managementposities binnen Fininvest. Marina is president van de holding en Piersilvio vice-president bij tv-bedrijf Mediaset. De kinderen van Veronica Lario bekleden nog geen uitvoerende bestuursfuncties.

Mevrouw Berlusconi heeft zelf geen direct belang in Fininvest. Of ze aanspraak kan maken op alimentatie is vooralsnog onduidelijk. Achterliggend is van belang of een scheiding de positie van haar eigen kinderen binnen Fininvest zou benadelen. Zo is het de vraag of het trio Barbara, Eleonora en Luigi, in de Italiaanse pers afgekort tot “BEL”, bij een scheiding kansen verspeelt om leidinggevende posities te verwerven binnen Fininvest.

Belangrijker nog is wat er gebeurt met de verdeling van de 63 procent van de holding die Berlusconi zelf controleert. Gaat die uiteindelijk in gelijke delen naar de vijf kinderen, of krijgen de twee oudste uit Berlusconi's eerste huwelijk samen 50 procent en daarmee de controle?’

Goed, we laten Berlusconi en zijn vrouw (en de Italiaanse politiek) dit netjes met elkaar uitvechten. Maar wel kunnen we de vraag stellen welke beroemdheden er nog meer op een vrijeschool hebben gezeten. Daar is ook een website over: ‘The International List of Famous Waldorf Alumni’.

‘Why did we create this list?
First of all it is very interesting to read such a list. We like to show how former Waldorf students have achieved recognition in their home countries or internationally for positive contributions to the arts, science, politics, commerce, industry and other fields. It seems that a diversified and interesting picture will be formed – there are names which really surprise!’

Het initiatief komt van Christof Jauernig in Frankfurt, Duitsland:

‘Although we add the names to the best of our knowledge and after best possible investigation, we cannot guarantee for the accuracy of the given information. If you have reason to believe that any part of information published in the list is incorrect, please let us know. Should one of the listed alumni have objections to his/her appearance on the list we will remove the entry immediately upon being informed. We thank the people worldwide who are participating in collecting the names of Waldorf alumni. The list shall be extended. If someone knows a Waldorf alumni who meets the above mentioned criteria but is not on the list yet, please let us know.

This initiative is independent and in no way initiated or influenced by any official Waldorf related institution.’

In België hebben ze de bekendste mensen mooi op een rijtje gezet:

 • ‘Barbara Becker actrice, vrouw van Boris Becker Duitsland
 • Sandra Bullock actrice USA
 • Andreas Carlgren parlementslid Zweden
 • Kenneth Chennault Chief Executive Officer van American Express USA
 • Michael Ende Schrijver Duitsland
 • Katharina Enzensberger Schrijfster Duitsland
 • Werner Fassbinder regisseur Duitsland
 • Rutger Hauer acteur NL
 • George Hume BBC-journalist, columnist bij de “Herald” UK
 • Daniel T. Jones co-auteur van de management-bestseller “The machine that changed the world” UK
 • Natasja Kinski actrice Duitsland
 • Karl Otto Pöhl president v.d. Deutsche Bundesbank Duitsland
 • Veronica Webb supermodel USA
 • Carry Tefsen actrice NL

Ook de kinderen van volgende bekende figuren gaan naar de Steinerschool:

 • Mikhaïl Baryshnikov, danser en acteur
 • Silvio Berlusconi, politicus
 • Josef Beuys, kunstenaar
 • Klaus Dohnanyi, voormalig burgemeester van Hamburg
 • Friedrich Dürrenmatt, auteur
 • Harrison Ford, acteur
 • Glen Frey, popzanger (Eagles)
 • Max Frisch, auteur
 • Hans-Dietrich Genscher, politicus
 • Nina Hagen, punkzangeres
 • John Paul Jones, bassist van Led Zeppelin
 • Udo Jürgens, schlagerzanger
 • Helmut Kohl, bondskanselier
 • Jessica Lange, actrice
 • Paul Newman, acteur
 • Hein Nixdorf, computerpionier
 • Carly Simon, zangeres
 • Martin Walser, auteur’

Ik mis er nog een aantal. Bijvoorbeeld Jennifer Aniston onder de leerlingen, en Jean Paul Belmondo, Clint Eastwood, Harvey Keitel, Nena, Alan Parsons en Tom Waits onder de ouders (maar deze zijn er misschien intussen bijgekomen). Inderdaad opvallend veel mensen uit de wereld van de showbiz.

6 opmerkingen:

Joep Eikenboom zei

Nog een paar Nederlandse oud-vrijeschool-leerlingen?
Mini (Karel de Rooy) - van het duo Mini & Maxi,
Nadja Hüpscher - actrice
Waldemar Torrenstra - acteur,
Friedwart Barfod - TV producer
Er zijn er nog veel meer.
Wei vult aan?

De vrijescholen zouden de namen eens moeten verzamelen (of ze zouden zichzelf eigenlijk moeten melden) en eventueel vragen te vertellen hoe zij terugkijken op hun schooltijd. Ik zou benieuwd zijn wat zij te vertellen hebben, want als leerkracht probeer je zo goed als je kunt te zaaien, maar de oogst maak je niet mee.

John Wervenbos zei

Marc Leijendekker: "...antroposofische principes, waaronder vrijwel geen tv-kijken." Onzin natuurlijk. Er zijn genoeg antroposofen die gewoon TV kijken en hun kinderen dat ook niet ontzeggen. (En trouwens, niet alle vrijeschool ouders zijn toch antroposofen?) Selectief (laten) kijken wellicht, maar niet per definitie 'vrijwel geen'. Of is het echt zo erg binnen antroposofische kringen? Heb zelf geen kinderen. Zo direct voetbal kijken: Manchester - Arsenal!

Politiek dier Femke Halsema doorliep een tijdlang de bovenbouw(?) van de Vrije School en daar was / is ze best wel over te spreken. Hieronder een citaat (uit het artikel waarnaar via de snelkoppeling boven het citaat verwezen wordt):

Femke Halsema:
'Ze wilde naar de circusschool, toen de toneelschool te hoog gegrepen bleek.' "Mijn ouders wilden niet dat ik de rest van mijn leven drie ballen in de lucht zou houden. Ze stelden me voor de keuze: je wordt au pair, of je gaat naar de Vrije School in Driebergen. Met kinderen omgaan leek mij niet alles. Het is heel goed geweest, Driebergen. Een antroposofische school, bedoeld voor mensen die eigenlijk nog niet weten wat ze willen. Ik kwam in een zachtaardige omgeving terecht, met interesse voor de menswetenschappen, voor filosofie, voor allerlei creatieve vakken. Allemaal mensen van mijn eigen leeftijd die, gedwongen door het systeem waar je in gegoten werd, op een aardige manier met elkaar omgingen. Ik voelde me opgenomen. Op dat moment ben ik mezelf ook meer gaan waarderen."Moedig van Veronica Lario, enough is enough nietwaar? Berlusconi denkt zich alles te kunnen veroorloven. Dat oudere mannen en zelfs bejaarden op jongedames kunnen vallen is een bekend gegeven, maar deze man maakt het wel heel bont. Een compleet circus, hij kijkt gewoon hoe ver hij kan gaan en rekt graag grenzen op. Desnoods door wetten te veranderen... Iemand met pit gaat daar tegenin. Dat getouwtrek om geld is natuurlijk weer treurig, maar ook dat is een realiteit des levens.

Tja, ook Johann Wolfgang Goethe had op oudere leeftijd nog zijn worstelingen en hartstochten, maar niet op een wijze als deze Italiaanse Emperor. Aan de laatste liefde van Goethe besteedde ik vorige maand een kort artikel op mijn weblog Polyhymnia: Mooie vrouwen worden steeds jonger.

Mooie foto Michel. Ja, het is duidelijk lente.

Ramon DJV zei

Al die ronkende namen, dat lijkt een beetje op reclame. Maar als de boot te veel naar rechts helt, heb ik de neiging om naar links te leunen. In België is de populaire presentator Tom Lenaerts naar de steinerschool geweest. En de kinderen van de zanger Raymond van het Groenewoud, net zoals de kinderen van de bekende mediafiguur en strafpleiter Jef Vermassen.

Ook een bekende die oud-leerling van de steinerschool was, maar die niet vlug in zo'n lijstje zal opduiken:

Sigmund Rascher (München, 12 februari 1909 - Dachau, 26 april 1945) was een Duitse nazi-arts.

Rascher volgde een opleiding in de medicijnen toen hij in 1933 lid werd van de NSDAP. In 1936 voegde hij zich bij de Sturm Abteilung (SA). In 1939 werd hij naar de SS gehaald. Door een goede relatie met SS-leider Heinrich Himmler maakte hij snel carrière. In 1942 werd Rascher arts in het concentratiekamp Dachau.

Ja, het is een beetje stout, maar je mag niemand discrimineren als er lijstjes worden gemaakt.

Frans Wuijts zei

De CV van Femke Halsema laat zien dat ze niet naar de bovenbouw ging van de Vrije School in Driebergen (deze school heeft geen bovenbouw), maar aan het oriëntatiejaar of Algemeen Propadeutisch Jaar van de vrije Hogeschool in Driebergen deelnam:

Opleiding

* Havo, Enschede (1978-1984)
* Opleiding Vrije Hogeschool, Driebergen (1984-1985)
* Nederlands en geschiedenis (niet voltooid), Stichting Opleiding Leraren Utrecht (1985-1988)
* Algemene sociale wetenschappen: criminologie en rechtssociologie, Rijksuniversiteit Utrecht (1988-1993)

In een tv-documentaire van enige tijd geleden is ze te zien in een hartelijke hernieuwde ontmoeting met Michel ter Horst die ze tijdens dat oriëntatiejaar had leren kennen.

Frans Wuijts zei

Zie ook:
http://vrije-school.hyves.net/forum/1125182/FDFn/bekende_vrijescholers/

John Wervenbos zei

Bedankt voor de aanvullende en correcte informatie Frans.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Volgen op Facebook


Translate

Volgers

Herkomst actuele bezoeker(s)

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)