Maar nu kan ik u toch meenemen naar Amsterdam, alwaar ‘Geitenboerderij “De Ridammerhoeve”’ staat, die u ‘een gezond dagje plezier in het Amsterdamse Bos’ kan bezorgen. Ze hebben uiteraard ook een website:
‘Welkom op de site van onze biologische geitenboerderij. Wij willen u op deze manier wat meer informeren over onze boerderij en onze biologische manier van werken. De boerderij bestaat uit een geitenhouderij/ kaasmakerij een kinderboerderij/speeltuin, pluimveehouderij, een educatieruimte/conferentieruimte, de boerderijwinkel (waar al onze producten worden verkocht) en een gezellige horecaruimte met terras waar u een kopje koffie, een gezond sapje en een lekkere lunch (o.a. biologische broodjes, soep, tosti’s, poffertjes) kunt nuttigen. Wij zorgen al voor heerlijke hapjes en drankjes dus dat hoeft u niet zelf mee te nemen!’
Ze hebben daar ook ‘Boerderij nieuws’:
‘Hier vindt u de laatste nieuwtjes over de geitenboerderij, bezoek deze pagina dus regelmatig.’
We vinden daar al wat ouder, maar niet minder relevant nieuws:
‘Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos Q-koortsvrij
Na onderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren is vast komen te staan dat de geiten van de Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos vrij zijn van Q-koorts. Preventief zijn de geiten door de veearts gevaccineerd. De melk wordt wekelijks gecontroleerd op Q-koorts. U kunt dus helemaal veilig de boerderij gewoon bezoeken. Bekijk hier de uitzending van RTV Noord Holland.’
En even verderop ook dit, ‘Boerderij educatie’:
‘Een dagje met je klas meewerken op de boerderij in het kader van boerderij-educatie. De gemeente Amsterdam heeft dit mogelijk gemaakt voor de Amsterdamse Basisscholen. De komende jaren kan de bovenbouw (5, 6, 7 en 8) van de Amsterdamse basisscholen naar een boerderij rond Amsterdam. De kinderen gaan binnen schooltijd een hele dag (van 10.00 tot 14.00 uur) daadwerkelijk meewerken op de boerderij.
De kinderen nemen zelf hun lunch mee. Deze wordt aangevuld met een glas geitenmelk of geitenkarnemelk en een geitenijsje. De boer en boerin zijn getraind om de leerlingen enthousiast en deskundig te ontvangen. Doel van het project is dat kinderen de relatie leggen tussen het boerenwerk en het dagelijkse eten op hun bord.
Na ontvangst wordt de klas in tweeën opgedeeld. De ene groep gaat beleven wat er gebeurt voordat je een plakje geitenkaas op je brood kan leggen. Dit omvat het verzorgen, voeren, melken van de geiten, kaasmaken en zuivelen van andere producten. De andere groep ontdekt wat er nog meer op de boerderij leeft en gedaan moet worden. In principe is de maandag en donderdag gereserveerd voor de ontvangst van deze schoolklassen.
Interesse? Stuur een emailtje met uw voorkeursdata en andere vragen naar info@geitenboerderij.nl. Vergeet niet de naam van de school en uw telefoonnummer te vermelden.’
Pas op de pagina met ‘Biologisch boeren op de Ridammerhoeve’ wordt meer duidelijk over de achtergrond:
‘De filosofie van waaruit we denken en doen gaat uit van natuurlijke evenwichten en kringlopen die we zoveel mogelijk respecteren en niet proberen te verstoren. De aarde, de grond wordt behandeld als een levend organisme, die bij onoordeelkundig gebruik ziek kan worden en uitgeput kan raken. Het spreekt vanzelf dat producten van sterke en gezonde grond ook gezonder zullen zijn en dat aan dieren en mensen die met deze producten worden gevoed worden dezelfde kracht en gezondheid wordt doorgegeven. En natuurlijk zijn ook die producten van deze dieren (en mensen) met diezelfde levenskracht doortrokken (de eieren, de melk, de zuigelingen maar ook de mest).
Zo zie je dat een biologisch dynamisch bedrijf letterlijk vanaf gezonde grond wordt opgebouwd. Wij helpen onze moeder aarde door ons afvalwater eerst biologisch te reinigen m.b.v. het helofytenfilter, door effectieve micro organismen, en door haar met biologische mest te voeden en door onze tractor en shovel op minder vervuilende bio diesel te laten rijden.
Dit evenwicht bereiken wij door het inzetten van effectieve micro organisme, homeopathie, helofytenfilter en bio diesel. Om onze kringloop te volmaken hebben wij een samenwerkingsoveréénkomst met het akkerbouw bedrijf van de Familie Ferket in de Flevopolder, van waaruit wij onze voederbieten, tarwe en stro betrekken en die van ons biologische mest krijgen; op deze manier vormen wij een gemengd bedrijf op afstand.’
Hier leren we ‘dat een biologisch dynamisch bedrijf letterlijk vanaf gezonde grond wordt opgebouwd’. Hetzelfde komen we tegen als we naar ‘Zorgboerderij Ridammerhoeve’ gaan, en nu wordt er niet omheen gedraaid, maar valt men meteen met de deur in huis:
‘De Ridammerhoeve is een biologisch-dynamische geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Wij melken hier zo’n honderdtwintig geiten en hebben zo’n tweehonderdvijftig legkippen. De geitenmelk verwerken we in onze kaaskelder tot kaas en andere zuivelproducten, zoals yoghurt, karnemelk, boter en ook geitenijs.
Onze zuivelproducten worden op de boerderij verkocht. Wij zijn 6 dagen per week geopend voor mensen uit Amsterdam en omgeving. Zij kunnen meekijken naar de werkzaamheden op de boerderij: het voeren, melken, het aflammeren en wat er al niet meer te zien is op zo’n boerderij. Ook kunnen zij van een heerlijke geitencappuccino of geitenijsje genieten op ons terras; terwijl ons jonge publiek zich tussen de geitjes, de hangbuikzwijntjes, de kippen en het kalfje op de speeltoestellen vermaken.
Op deze plek, waar uiteraard ook gewerkt moet worden, hebben wij ruimte voor mensen met een zorgvraag. Wij bieden hen een dagbesteding in een veilige, beschermde omgeving, midden in de natuur. Wij kunnen ook arbeidstraining bieden waardoor mensen weer in het arbeidsritme komen en sociale contacten kunnen leggen. Ook is onze boerderij geschikt voor mensen die willen bijkomen omdat ze vastgelopen zijn en zich op hun toekomst willen bezinnen.’
En dat allemaal middenin het Amsterdamse Bos! Dat is minstens een vermelding waard.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten