Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

vrijdag 9 april 2010

Verstrooid

Verstrooide berichten vandaag. Om te beginnen dit op ‘maarkelsnieuws.nl’, ‘Bilderdijk speelt “Thuis”’:

‘Rederijkerskamer Bilderdijk speelt op vrijdagavond 9 en zaterdagavond 10 april de tragikomedie “Thuis” van Hugo Claus. Niek Tijink, Gerard Bakker, Hermien Hannink, Jannie v/d Veen en Fennie Nijboer zullen voor het publiek een onweerstaanbaar komisch spel spelen met de werkelijkheid. Als toeschouwer zul je er jezelf op betrappen dat je de hele avond lacht, om zaken die je tegelijkertijd ontroeren. Zoals altijd speelt Bilderdijk in hun thuiszaal bij De Haverkamp.

“Thuis” is het prachtige herenhuis waar Theo Vandaele, een voormalige slachter, en zijn vrouw Monique hun dagen slijten in het gezelschap van Lena Vergote, de achtenzeventig jarige eigenares, die langzaam aftakelt. Met haar zoon hebben ze afgesproken dat ze zijn oude moeder zullen verzorgen – maar na haar dood zullen zij dan het huis erven. Voor het echtpaar Vandaele de deal van hun leven! Als op een dag hun “verloren zoon” Rik onverwacht komt binnenvallen met zijn nieuwe vriendin maakt dat zowel bij Theo als bij Monique een massa opgekropte en verborgen verlangens wakker... En in hun uitgebluste huwelijk blijken toch Liefde en Dood erg dicht naast elkaar te liggen.

De regisseur van het stuk is Leonard Beuger. Meer informatie over Rederijkerskamer Bilderdijk kunt u vinden op www.toneelbilderdijk.nl

De wetenschap dat Leonard Beuger de regisseur is, is de trigger. Hij heeft al enkele keren op deze weblog gefigureerd. Bijvoorbeeld op 15 mei 2009 in ‘Roman’. Maar hier treedt hij dus op als de theaterman die hij eigenlijk is. Op ‘DéWeekkrant.nl’ wordt ook het adres van de locatie gegeven: ‘Zalencentrum “De Haverkamp” Stationsstraat 28, Markelo’. En wordt de tekst enigszins anders geformuleerd:

‘Het is wonderlijk hoe de in wezen treurige personages uit dit stuk door Claus niet alleen met medelijden beschreven worden, maar voor het publiek een onweerstaanbaar komisch spel spelen met de werkelijkheid. Als toeschouwer betrap je jezelf erop dat je de hele avond lacht, om zaken die je tegelijkertijd ontroeren.’

Ga je naar de website van toneelgezelschap Bilderdijk, kom je dit te weten:

‘De Rederijkerskamer Bilderdijk is een Markelose toneelvereniging die werd opgericht in 1867 en nog steeds springlevend is. Wij verzorgen toneeluitvoeringen waar zowel ons publiek als wijzelf heel veel plezier aan beleven. Daarbij proberen wij iedere keer weer verrassend te zijn in onze repertoire-keuze en presentatie.

Bilderdijk heeft uiteraard een traditie van toneel voor en door volwassenen, maar sinds 2004 hebben we ook een jeugdgroep, gesplitst in twee leeftijdscategorieën (tot 12 jaar en tot 16 jaar). Momenteel wordt door de toneelgroep gerepeteerd voor de april-uitvoering. Opgevoerd wordt dan de tragi-komedie “Thuis” van Hugo Claus. (zie “toneel” en “agenda”) (...)

De laatste wetenswaardigheden over onze vereniging leest u binnenkort onder “nieuws”. Verder wijzen wij u niet zonder trots op onze rijke historie, waarvan niet alles, maar wel veel bewaard is gebleven. De Markelose stichting Heemkunde beheert dit historische archief van Bilderdijk. In de komende maanden willen wij de belangrijkste onderdelen hiervan weergegeven onder “historie”.

In de tijd waarin Bilderdijk werd opgericht was Willem Bilderdijk een grote naam in het Nederlandse literaire landschap. Voor meer informatie over Willem Bilderdijk: klik hier

En onder ‘Toneel’ krijg je:

‘een overzicht van eerder door Bilderdijk gespeelde stukken, met recensie en filmpjes van de laatste drie gespeelde stukken: klik hier

Die ‘recensie en filmpjes’ zie ik nog niet. De website is dan ook nog lang niet volledig. Maar filmpjes (niet de beste kwaliteit trouwens) zijn ondertussen wel op YouTube te vinden.

Dan een andere uitvoering, die gisteren plaatsvond. Ton van Ingen Schenau berichtte eergisteren in De Stentor over een ‘Modeshow en veiling voor Moldavië sluitstuk vmbo-t opleiding’:

‘Joost Vennink uit Warnsveld sluit zijn laatste leerjaar aan de Vrije School in Zutphen af met een eindwerk voor het goede doel.

Morgen houdt hij in Vrije School De Berkel, Weerdslag 14A een evenement ten bate van het Moldaviëproject van deze school. Deze manifestatie bestaat onder meer uit een modeshow en een veiling. De achttienjarige Vennink zit in 12 Regge. Dat is een praktische opleiding voor het vmbo-t diploma. In het kader van een eindproject van zijn studie “eventmanagement” kwam hij op het idee een modeshow annex veiling te organiseren en dat te koppelen aan een goed doel. Omdat zijn zusje Eline deze maand een aantal weken naar het straatarme Moldavië gaat voor een maatschappelijke stage was de keuze niet zo moeilijk. Met zijn evenement hoopt Vennink geld binnen te halen om activiteiten van het Moldavië-project te financieren. Het evenement begint om 19.30 uur, de zaal gaat om 19.00 uur open en de band EXIT zorgt voor de muzikale noot.

Na een korte presentatie van Het Moldaviëproject gaat de modeshow van start die wordt gepresenteerd door leerlingen van 11 Regge. De modellen zijn allemaal leerlingen die op school vervaardigde en door derden geschonken kleding, beelden en schilderijen showen. Wat overblijft wordt om 21.00 uur geveild.’

Dit project kwam ook al op 18 januari voorbij in ‘Speeltoestellen’. – Een heel mooi artikel stond eergisteren in De Weekkrant IJssel- en Lekstreek, over ‘Het kan me niet moeilijk genoeg zijn’:

‘Er zijn van die mensen die rijk getalenteerd zijn. Ze zijn creatief en alles wat ze aanpakken, lukt hen. Zo iemand is Caroline Dekker. Haar grootste hobby is het in reliëf versieren van kaarsen, in opdracht of naar eigen ontwerp.

Min of meer toevallig kwam Dekker er mee in aanraking. “Ik zat in de kerk” vertelt ze, “waar voorin een versierde kaars stond met een boeket in reliëf. Maar het geheel had geen uitstraling, het was dof. Dat kan ik beter dacht ik. Ik ben aan de slag gegaan en mijn eerste kaars was meteen een succes, een exemplaar van 1 meter hoog en 8 centimeter doorsnee.”

En sinds die gedenkwaardige dag, nu zon jaar of acht geleden, rolt, kneedt en snijdt Dekker de wasrolletjes in diverse kleuren die naar haar ontwerp op de kaars gemodelleerd worden. De kaarsen koopt zij bij een kaarsenfabriek die goede kwaliteit levert want dat vindt zij een voorwaarde. “In een schetsboekje maak ik eerst een technische tekening want alles moet wel kloppen. Ik versier kaarsen in diverse maten, van groot tot klein, voor liturgische diensten, voor trouwerijen, geboortes, jubilea en voor Pasen en kerstmis. Ook in opdracht, mensen willen bijvoorbeeld de afbeelding op een geboortekaartje, overgebracht op een kaars.”

Uitdaging

Op verzoek staat ze soms met een kraampje in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis, de bibliotheek, op de jaarlijkse Kerkedag in Schoonhoven of op de jaarlijkse herfstmarkt van Rudolf Steinerschool in Krimpen waar zij zelf vroeger leerlinge was. De opdracht kan haar niet moeilijk genoeg zijn. “Ik zoek altijd de uitdaging, het is gaaf wanneer mensen mij vragen, kun je dit of dat maken. Zo moest ik een keer een hondje maken, dan kijk in boeken en op internet om precies te weten te komen hoe de vacht er uitziet en welke houding zon hondje heeft. Ik heb ook wel eens een fietsje en molens gemaakt, erg moeilijk om dat technisch goed te doen. Maar ik wil mezelf steeds overtreffen.”

Ze levert haar werkstukken keurig verpakt en voorzien van een glazen schoteltje, af. “Je moet het zo cadeau kunnen geven”, zegt Dekker die haar drukste tijden beleeft in de periode na de zomervakantie tot in het voorjaar.’

Als laatste heb ik nog Frank van der Lecq, die vandaag op ‘8weekly’ het artikel ‘Een visuele stoomcursus filosofie’ publiceerde. Het gaat over het nieuwe boek van striptekenares Margreet de Heer, ‘Filosofie in beeld’. Ik ken haar van haar bijzonder leuke maandelijkse stripreportages in Trouw van evenementen die zij bezoekt. Die zijn te vinden op haar website, ‘Senoeni. Strips & meer van Margreet de Heer’. Zo schrijft zij:

‘Sinds begin 2007 teken ik stripreportages – eerst theaterreportages voor NRC.Next, daarna maandelijkse reportages over filosofische onderwerpen voor Trouw. Hieronder vier van deze strips: over Wetenschapsfilosofie , over Spinoza, over het werkelijkheidsgehalte van de boeken van J.R.R. Tolkien en over de voorstelling Het Goede Lichaam van Eve Ensler.’

In de krant vallen deze nogal klein uit (Trouw is op tabloidformaat...), maar hier op de website gaat dat beter. De hele reeks van haar stripreportages wordt genoemd onder ‘Nieuws’, maar die zijn helaas verder niet in te zien. Uit haar biografie blijkt dat zij theologie en filosofie heeft gestudeerd. Ze studeerde af ‘op de relatie tussen Wetenschap en Geloof’. Maar deed nog meer. Ze werkte ook

‘bij Stripwinkel Lambiek, waar ik in een soort Strip-Walhalla terecht kwam. Hier onderhield ik vijf jaar lang de site lambiek.net en begon mijn samenwerking met Kees Kousemaker, met wie ik in 2005 het boek “De Wereld van de Nederlandse Strip” maakte.’

Ze ontplooide nog veel meer activiteiten op stripgebied, waar ik me allemaal niet bewust van was. Nu weer terug naar haar nieuwe boek. Frank van der Lecq schrijft in zijn recensie:

‘Filosofie in beeld valt in het begin vooral op door het enorme tempo waarin De Heer door de westerse filosofie dendert. Op chronologische wijze begint ze met de grote klassieke denkers: van Socrates via Aristoteles naar Plato. Daarna slaat ze een aantal eeuwen over. Via Augustinus en Thomas van Aquino komt ze uit bij namen als Descartes en Spinoza.

Ze stipt alleen de hoofdlijnen aan en laat het nodige weg. Het heeft daardoor iets weg van “bluff your way into philosophy”, maar dan met plaatjes. De manier waarop ze klassieke ideeën, zoals Plato’s grotvergelijking weet te visualiseren in haar toegankelijke tekenstijl, werkt erg goed en ontdoet het onderwerp van alle onnodige complexiteit.

Het boek is extra aantrekkelijk door de slimme keuzes die De Heer heeft gemaakt voor wat betreft de structuur van het boek. Ze plaatst zichzelf en haar man Yiri centraal en betrekt veel van de voorbeelden op zichzelf. De eeuwenoude vraagstukken krijgen op die manier een eigentijds perspectief dat met veel humor wordt gebracht.

Persoonlijk

Tegen het einde van het boek maakt De Heer een sprong die erg goed uitpakt. In plaats van door te gaan met het beschouwen van “oude” filosofen, laat ze mensen uit haar directe omgeving hun eigen denkbeelden onder woorden brengen. Daar wordt filosofie pas echt persoonlijk en ontdaan van het stof. Het levert verrassende voorbeelden van hedendaagse personen op die het denken beïnvloeden, zoals George Carlin en Rudolf Steiner. De Heers boodschap is duidelijk: filosofie is iets alledaags en binnen handbereik voor iedereen die het interessant vindt om af en toe eens stil te staan bij de zin het leven.’

En dat is dan weer verrassend. Of juist niet, als je haar stripreportages kent.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)