Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 18 april 2010

Musis

De vrijeschoolgebouwen in Zutphen zijn echt multifunctioneel. Ze worden voor allerlei activiteiten gebruikt. Neem nou de ‘Meezingdag van Toonkunst Zutphen’:

‘Toonkunst Zutphen houdt zaterdag 24 april een Meezingdag in de Vrije School De Berkel in Zutphen. Deze is bedoeld voor iedereen die van zingen houdt en overweegt bij een koor te gaan. Toonkunst Zutphen heeft de naam de lat hoog te leggen, maar bij zo’n meezingdag hoeven belangstellenden absoluut niet over een drempel heen. “Je hoeft niet per se goed te kunnen zingen,” zegt voorzitter Jolien Wilmar van Toonkunst. “Overigens leer je zingen bij Toonkunst”, zegt ze met een goed gevoel voor pr.

Op deze dag kan men meedoen aan workshops. Ook wordt een aantal scratchliederen, hoogtepunten uit het klassieke repertoire, ingestudeerd. Dat betekent ’s ochtends oefenen en ’s middags uitvoeren in aanwezigheid van publiek. De dirigent is Hans Lamers.

Toonkunst heeft een aantal grote projecten op het programma staan. Zo gaan de leden in het najaar Händels Messiah uitvoeren, terwijl volgend jaar de Carmina Burana van Carl Orff op de lessenaar staat. Dat stuk wordt uitgevoerd samen met het Gelders Philharmonisch Orkest uit Arnhem. Het Music Sacrum is een van de twee locaties waar de Carmina zal klinken. In Zutphen staat de locatie nog niet vast. “De Buitensocieteit is te klein, we denken aan een fabriekshal”, zegt Jolien Wimar.

Meezingdag Toonkunst Zutphen 24/4, De Vrije School De Berkel: 9.30 tot 16.00 uur. Aanmelden: 0575-545616 of info@toonkunstzutphen.nl

Op de website van de Parcivalschool in Arnhem staat in dit verband nog interessante informatie.

‘De Parcivalschool is een vrijeschool en heeft bijna 200 leerlingen. Ons schoolgebouw ligt in de rustige wijk Malburgen-Oost en grenst met de achterkant aan de bouwspeelplaats “De Hakkebrak”.’

Maar verder naar onderen wordt geschreven over ‘Rudolf Steiner in Arnhem’:

‘In 1924 bezocht Rudolf Steiner Arnhem. Hij hield een twintigtal lezingen in Musis Sacrum en in het Oolgaardhuis aan de Klingelbeekseweg. Er kwamen affiches in de stad en artikelen in de landelijke dagbladen! Honderden mensen uit binnen- en buitenland woonden de lezingen bij. Hier sprak iemand filosofisch getinte woorden over de zingeving van het bestaan en koppelde die moeiteloos aan het praktisch werken in de samenleving, met name voor de medische zorg, het onderwijs en religieuze beleving.

De Arnhemse voordrachten uit 1924 blijven voor vele mensen over de gehele wereld, dus ook in Arnhem, een verruiming in denk- en blikrichting voor het eigen handelen en het kijken naar hedendaagse maatschappelijke verschijnselen.’

Gisteren stond in De Stentor een aankondiging van de ‘Tweede editie van festival De Ontmoeting’, in dat andere vrijeschoolgebouw in Zutphen:

‘“Op weg naar een nieuwe werkelijkheid.” Dat is het thema van festival De Ontmoeting, dat onder auspiciën van de stichting “bewust Zijn in Zutphen” (bZiZ) van woensdag 21 tot en met zondag 25 april wordt gehouden. Enkele elementen van de succesvolle eerste editie in 2008 staan opnieuw op het programma.

De centrale festivalplek is de Buitensociëteit aan de Coehoornsingel. Daar zijn lezingen, muziek en theater. Voorts heeft in de Walburgiskerk een Tibetaanse cultuurmanifestatie plaats, met onder meer een klankschalenconcert. In de Burgerzaal staat het werk van de schilder Kandinsky centraal. In vrije school De IJssel aan de Dieserstraat zijn drie bijeenkomsten onder het motto “in waarheid samenzijn”. Voorts zijn er speciale stadswandelingen en is er een swingavond gepland. Volgens bZiZ-voorzitter Nico Vlaar biedt het festival volop “inspiratie voor een duurzame economie, voor een veranderend bewustzijn en voor leven in en met de natuur”. www.bewustzijninzutphen.nl

Vandaag was er een ‘Rudolf Steiner in Elburg’ lezing:

‘Zondag 18 april zal drs. H.F. Schuwirth, theoloog en antroposoof in Gemeenschapscentrum ’t Huiken in Elburg een lezing verzorgen over leven en werk van Rudolf Steiner, stichter van de antroposofie. De antroposofie is inmiddels een wereldwijde beweging, vooral actief op de gebieden onderwijs, geneeskunde en landbouw. Aanvang van de lezing 10.15 uur. Toegang gratis. Een initiatief van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB Elburg.’

En gisteren beleefde men een ‘Open dag de Vrije School “De Zwaneridder” Wageningen’:

‘Vrije School “De Zwaneridder” in Wageningen houdt zaterdag 17 april open dag. De school aan de Arboretumlaan 1 is open van 10.00 tot 13.00 uur en alle ouders, kinderen en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Deze dag kunt u kijkje nemen in school en de sfeer proeven in de verschillende klassen. Peuterspeelzaal “de Zwanekindjes”, neemt ook deel aan de open dag. Peuters en hun ouders zijn van harte welkom, om koekjes te bakken en te spelen. Om 12.00 uur is er een tafelverhaal. In de kleuterklassen kunnen ouders en aanstaande kleuters kennis maken met de juffen, het klaslokaal, het speelgoed en andere kinderen en ouders. Er vinden in beide kleuterklassen verschillende knutsel- en bakactiviteiten plaats.

In de hogere klassen (groep 3-groep 8) worden aan de leerlingen een aantal korte, open lessen gegeven, waarbij ouders en kinderen mee kunnen kijken in de verschillende klassen. De open lessen geven dit jaar zicht op de driedeling van ons onderwijs: denken, voelen en willen. Zo kunnen ouders meekijken naar de hoofdvakken rekenen en taal. Daarnaast zijn er lessen vormtekenen, euritmie en muziek. Tussentijds is er gelegenheid om werkstukken en leerboeken in te kijken en om vragen te stellen, ook rondom het zorgbeleid, remedial teaching en toetsmomenten.

De dag start gezamenlijk om 10.00 uur, met een openingswoord van de schoolleiding. Van 10.15 tot 12.30 uur worden de open lessen gegeven.’

Maar dat is inmiddels dus oude koek.

3 opmerkingen:

lenn cox zei

Beste Heer, Mevrouw!

Een vreemde vraag, die al een tijd in mijn onderbewustzijn spinselt…
Rudolf Steiner gaf in 1924 diverse lezingen in Arnhem bij Musis Sacrum geloof ik, waarin hij schijnbaar vertelde dat ‘alles wat in Arnhem wil groeien, van binnenuit naar beneden wordt gehaald’zo iets dergelijks in deze strekking.
Nu ben ik heel nieuwsgierig naar wat hij precies zei, zouden jullie mij verder kunnen helpen?

Alvast dank en groet,
Lenn Cox
info@lenncox.nl

John Wervenbos zei

Beste Lenn,

Een dergelijke uitspraak is me onbekend. Je kunt het ook zelf nalopen in Engels- en Duitstalige documenten:
a. On-site Lectures for Arnhem, Netherlands
b. GA 240; GA 310; GA 319.

Michel Gastkemper zei

En ik ben bang dat die ook niet te vinden zal zijn in het boek ‘Rudolf Steiner in Nederland’ of op de panelen van de tentoonstelling door Herman Boswijk (zie daar onderaan) op basis van dit boek.

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)