Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

zondag 2 mei 2010

Selectie

Hier drie daagjes vrijaf geweest. In de tussentijd, gisteren op 1 mei, het tweejarig bestaan van deze weblog kunnen vieren. Maar dat is onbedoeld op 1 maart met ‘Zeshonderd’ eigenlijk al in het vooruit gebeurd. Overigens heeft Antroposofie in de pers inmiddels al ruim 72.000 bezoeken tegemoet mogen zien. Het gaat hard, met een gemiddeld aantal van momenteel 169 per dag. Maar zo belangrijk zijn die statistieken nu ook weer niet.

Ik las op de website van de Antroposofische Vereniging in Nederland een leuk nieuwsbericht over ‘Weblognieuws (dat was afgelopen donderdag):

‘Wie op de hoogte wil blijven van antroposofie in de pers en interesse heeft in de “antroposofisch georiënteerde stem” over maatschappelijke, economische, geesteswetenschappelijke en andere thema’s zou onderstaande weblogs eens kunnen bekijken.

Het gaat om blogs van mensen met hart voor antroposofie. Kijk eens op “Antroposofie in de pers” van Michel Gastkemper (http://antroposofieindepers.blogspot.com/), “Middernachtszon” van Hugo S. Verbrugh (http://www.vkblog.nl/blog/85252/Middernachtszon), “De grote Rudolf Steiner Citatensite” van R. van Dijk (http://www.vkblog.nl/blog/127047/De_grote_Rudolf_Steiner_Citatensite), en “Een stem uit Friesland met een eigen geluid” van mijzelf (http://www.vkblog.nl/blog/65774/Een_stem_uit_Friesland).’

Het leuke eraan is dat de webredacteur van dienst die dit bericht toegespeeld heeft gekregen, het zonder blikken of blozen letterlijk moet hebben overgenomen. Want die laatste weblog ‘van mijzelf’ is natuurlijk niet van Arianne Collee, maar van ons aller Frans Wuijts, hier welbekend. Trouwens, als ik oude vrienden mag begroeten, dan ook John Wervenbos, die zich diezelfde donderdag na enige afwezigheid hier weer gemeld heeft (bij ‘Pleidooi’ van 28 april).

Ach, als ik toch bezig ben, dan ook deze loot aan de stam, hoewel in strikte zin niet behorend tot bovenstaand rijtje weblogs. Maar wel verschillende keren hier al gefigureerd hebbende, in ‘Kunstenaarsbende’ (op 16 september 2008), ‘Geesteshouding’ (op 16 februari 2009) en Verschil’ (op 7 juni van datzelfde jaar). Ik heb het over Harm van der Meulen. Dit is zijn weblog. Altijd goed om te weten. En dit trouwens zijn website. Dan is het plaatje compleet.

Drie daagjes weg betekent meteen achterlopen. Een achterstand die niet direct ingehaald is. Lezen kost tijd. En selecteren niet te vergeten, dat is pas tijdrovend werk. Daarom een eenvoudig bericht vandaag, dat u ongetwijfeld nog niet ergens anders bent tegengekomen. Ramon De Jonghe zou het vast niet goedkeuren – hem heb ik trouwens hier al een hele tijd niet meer gezien, zou hij er genoeg van hebben?; op zijn eigen website blijft hij in ieder geval onverminderd kritisch, maar in een minder hoog tempo – want dit riekt naar reclame en dat heeft hij op 9 januari in ‘Bles’ zwaar gehekeld. Boven dit bericht in ‘De Echo Van Je Buurt: Hoeksche Waard’ staat ‘Ingezonden’ door ‘Angel-a’ op 30 april, dus zal dit ook niet zijn strenge criteria kunnen passeren. Maar het informeert wel, je kunt er immers gebruik van maken als je iets de wereld in wilt zenden, en daar gaat het hier nu even om. Dit is vrijeschoolpubliciteit van onderop, door de mensen die het zelf doen, en dat willen we weten. Bottom-up, en niet top-down. Het heeft trouwens de intrigerende titel ‘Basisonderwijs voor eigen wijsheid’ meegekregen:

‘“Kinderen hebben het recht om op eigen wijze volwassen te worden. Onderwijs zou hen die ruimte moeten geven.” Dat zegt Elard Pijnaken (37), nieuwe schoolleider van de Vrije School Hoeksche Waard.

“Ouders hebben vaak een hoog verwachtingspatroon van een kind, al dan niet gecreëerd door hun omgeving en de maatschappij. Veel ouders denken dat een kind op een bepaalde leeftijd moet kunnen lezen en schrijven of klok kijken. Zij maken zich regelmatig zorgen dat hun kind niet snel genoeg meekomt met de rest en de boot mist. Kinderen worden zo blootgesteld aan een grote druk en haast om zoveel mogelijk kennis te vergaren,” aldus Pijnaken.

De vraag is of dat het kind ten goede komt. Volgens de nieuwe schoolleider moeten leraren, ouders en andere opvoeders, oog houden voor de unieke ontwikkeling van elk kind. “Ieder mens is anders en ontwikkelt zich op een eigen manier. Zowel langzaam lerende als snel lerende kinderen vinden vanzelf aansluiting als ze maar gezien worden en onderwijs op maat krijgen aangeboden. Elk kind vraagt immers iets anders.”

Volgens Pijnaken wordt in de maatschappij een te hoge waardering toegekend aan cognitieve ontwikkeling. “Kennis alleen is onvoldoende. Goede leiders zijn creatieve leiders. Mensen die vanuit bezieling hun inzichten kunnen omzetten in daadkracht. In het onderwijs is evenwicht daarom essentieel. Wat voor beroep je later ook uitoefent. Evenwicht tussen werken vanuit zowel hoofd als hart en handen. Daarom is het lesprogramma gericht op balans tussen vergroting van kennis, sociaal-emotionele ontwikkeling en toepassing in de praktijk. Ofwel: denken, voelen en doen!”

Pijnaken is al lange tijd verbonden met de vrije schoolbeweging. De afgelopen jaren werkte hij als personeelsmanager op het Rudolf Steiner College in Rotterdam. Zijn verhuizing naar het eiland Tiengemeten in de Hoeksche Waard, maakte de overstap naar de school in Oud-Beijerland mogelijk. “De vrije school is door de jaren heen steeds verder gegroeid, in Nederland en internationaal. Ik ben ervan overtuigd dat vrije school onderwijs juist in deze tijd een kans heeft. Je ziet dat ouders steeds meer weloverwogen kiezen voor onderwijs dat past bij hun kind. Daarom wil ik me de komende jaren inzetten voor het verzorgen van goed en aansprekend basisonderwijs in deze regio.”’

9 opmerkingen:

barbara2 zei

also das mit den jubiläen dieses blog habe ich nicht verstanden, aber du siehst, du kannst nicht einfach 3 tage weg bleiben;-)
und wenn jetzt die nl aag schon blogs im netz erwähnt, egal ob falsch oder richtig, dann hast du einen sichtbaren erfolg

Michel Gastkemper zei

Liebe Barbara,
Du bist ein richtige ‘Dedicated Follower Of Fashion’, oops, ‘Of Blogs’ natürlich! Und dann diese: ‘Heilsam ist nur, einige wenige Tage nicht Bloggen...’ Aber das brauche ich dir nicht zu sagen!
Herzlich,
Michel

Adri zei

Beste Michel,

Ik vind dit eigenlijk wel een bijzondere vorm van tegenstrijdigheid: 1 mei, dag van de arbeid, tweejarig bestaan van je Blog, en juist dan neem jij vrij af.
Aan de andere kant is het misschien juist wel een mooi moment is om even de pen neer te leggen. Het zij je van harte gegund. Voor eventjes dan. Want er zijn iedere dag meer dan 169 mensen die je missen. Ik kan me overigens niet voorstellen dat jij, met je enorme leeshonger en schrijversdrang, dat lang kan volhouden.

Desalniettemin: van harte gelukgewenst!

Groet,

Adri

John Wervenbos zei

Dag Michel,

Gefeliciteerd met het tweejarig van Antroposofie in de pers en complimenten voor je ijver en dienstverlening.

Berichtgeving de laatste maanden in Motief is langs me heengegaan. Dit is dus nieuw voor me. Leuk voor alle betrokkenen. Hoop voor iedereen dat het ook nieuwe lezers en reactanten genereert. (Wellicht ook nieuwe schrijvers/ bloggers.)

Hugo Verbrugh wil voortvarend te werk gaan lees ik vandaag in zijn nieuwste blogbericht: een heus digitaal dagblad 'uit de grond stampen': De Antroposofie Monitor. Lijkt me veelgevraagd.

Zelf werk ik sinds enige weken in stilte aan een weblog in het kader van mijn Faust studie: Faust - Studie op antroposofische grondslag. Een studie op eigen titel, gewoon in mijn eentje. Maar waarom niet enige resultaten, bevindingen en reflecties op het internet plaatsen? Kan een ander misschien ook wat aan hebben. Daarom dat blog.

Vriendelijke groet,
John

John Wervenbos zei

Taalcorrectie zin 1 vorig bericht: tweejarig bestaan.

Michel Gastkemper zei

Leuk, John, dat je weer zo actief bent. En met een mooi onderwerp! Je hebt het misschien wel gezien dat ik op 7 april in ‘Look’ (http://antroposofieindepers.blogspot.com/2010/04/look.html) ook aan Faust aandacht heb besteed. Ik kan je vooral het boek van Pieter Steinz aanraden; echt iets voor jou!
Hartelijke groet,
Michel

Frans Wuijts zei

Ik neem aan dat je ook de reacties op de weblog van Hugo vandaag hebt gezien. Mocht het tot een initiatief komen (wel of niet met behulp van de 7 bakens van Adriaan Bekman, hoewel dat toch wel is aan te raden), dan mag jij beslist niet ontbreken. Al was het maar in de eerste oriëntatiefase.
Geluk gewenst met het tweejarig jubileum!

Michel Gastkemper zei

Je wordt op je wenken bediend, Frans. Ik ben net bezig er aandacht aan te schenken; nog even geduld voordat ik tot publicatie overga. Heb namelijk net een interessant nieuwsitem ontdekt...

John Wervenbos zei

Dag Michel,

Dan je voor de boektip! Heb ‘De duivelskunstenaar’ van Pieter Steinz op jouw aanraden aangeschaft. Inderdaad interessant. Zal bij leven en welzijn op enig moment dieper op Steinzs boekwerk ingaan op mijn Faust weblog. Al lezende doemen dienaangaande al wat ideeën op. Kan daaraan voorafgaand al tussen neus en lippen door larderend bij andere faustonderwerpen op het blog Faust - Studie op antroposofische grondslag.

Vriendelijke groet,
John

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)