Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

dinsdag 25 januari 2011

Politicus


De blik op het westen vanaf de Seine, op de brug ten zuiden vóór het Île de la Cité; het is 17 september 2010 om elf minuten voor zes in de avond.

Dit nieuws moet echt inbreken, want het hakt erin. Op de website van NRC Handelsblad meldde Bart Hinke anderhalf uur geleden ‘Oud-senator en Paars-informateur Jan Vis (D66) overleden’:
‘Staatsrechtgeleerde Jan Vis is gisteravond op 77-jarige leeftijd onverwacht overleden. De Groningse ex-hoogleraar is behalve lid van de Eerste Kamer voor D66 ook lid van de Raad van State geweest.

Vis werd veelvuldig door journalisten geraadpleegd als er staatsrechtelijke zaken speelde, bijvoorbeeld bij formatiebesprekingen. Van 1969 tot 1973 was hij politiek redacteur van NRC Handelsblad. Naast zijn hoogleraarschap staatsrecht in Groningen was hij van 1980 tot 1995 lid van de Senaat. Tien jaar was hij voorzitter van de D66-fractie. Vis was lange tijd in zekere zin een a-typische D66’er omdat hij niet al zijn pijlen richtte op het politieke bestel. Later werd zijn gematigde opstelling in staatsrechtelijke kwesties gangbaarder binnen D66, zo schrijft onze Haagse redactie.

Eenmaal is hij zelf tijdens een kabinetsformatie op de voorgrond getreden. Als informateur in 1994 speelde hij een belangrijke rol bij het tot stand komen van het eerste Paarse kabinet. Andere informateurs waren toen Klaas de Vries (PvdA) en Gijs van Ardenne (VVD).

Samen met Joop van den Berg schreef hij in 1977 Parlement en Politiek.

Vis, die zoon was van een kunstenaar die directeur werd van de Rietveld Academie, toonde zich bijzonder ongelukkig toen de Tweede Kamer in 1992 een nieuw gebouw betrok. Dat ontbeerde “duistere hoekjes”, iets waar het parlementaire bedrijf juist behoefte aan heeft. Het nieuwe gebouw “met de gladde gangen en de kale commissiekamers” deed hem eerder denken aan een luchthaven of een ziekenhuis dan een parlementaire huisvesting.

In 1973 werd zijn aanstelling tot lector aan de Groningse universiteit enige tijd opgehouden: toenmalig minister Van Veen (Onderwijs, CHU) was tegen zijn benoeming, omdat hij destijds niet gepromoveerd was.

Morgen verschijnt in NRC Handelsblad een necrologie over Jan Vis.’
Ik besteedde op 2 september 2010 uitgebreid aandacht aan hem, ook aan het feit dat hij antroposoof was, in ‘Minderheidskabinet’.

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)