Bedoeld is: antroposofie in de media. Maar ook: in de persbak van de wijngaard, met voeten getreden. Want antroposofie verwacht uitgewrongen te worden om tot haar werkelijke vrucht door te dringen. Deze weblog proeft de in de media verschijnende antroposofie op haar, veelal heerlijke, smaak, maar laat problemen en controverses niet onbesproken.

donderdag 20 januari 2011

Innoveren


Nog steeds het Place Saint-Michel, zoals dinsdag al bleek.

Hot news regelrecht van de BioVak in de IJsselhallen in Zwolle! Tenminste, dat neem ik aan, dat het daar als eerste bekend is gemaakt. Want gisteren en vandaag vond en vindt deze jaarlijkse vakbeurs voor biologische landbouw opnieuw plaats, zoals ik dinsdag aankondigde in ‘Zeggenschap’. Wat bericht Biofoodonline heden? Dit: ‘Bert van Ruitenbeek nieuwe directeur Stichting Demeter’. En dat mag wel sensationeel nieuws heten:
‘Sinds 19 januari 2011 is Bert van Ruitenbeek als directeur (a.i.) aangesteld van de Stichting Demeter. Het bestuur heeft hem als opdracht gegeven om een sterke groei van zowel het aantal BD boeren als de omzet in producten met Demeter-keurmerk te realiseren. De afgelopen jaren heeft de biologisch-dynamische landbouw, mede als gevolg van een aantal directiewisselingen, niet van de groei in de biologische landbouw kunnen profiteren.

Bert van Ruitenbeek: “De biologisch-dynamische landbouw heeft sterk bijgedragen aan de positieve beeldvorming van EKO, maar onvoldoende van haar eigen sterke imago geprofiteerd. Dat de tijd rijp is voor Demeter, komt duidelijk tot uiting op het grote Demeter-plein op de BioVak in Zwolle. Er liggen kansen voor een schaalsprong.”

De aanstelling van Bert van Ruitenbeek als directeur is parttime (16 uur) en ad interim voor de komende zes maanden, met de mogelijkheid voor verlenging van een directeurschap voor een langere periode. Het komende half jaar wordt onder andere gebruikt om de groeimogelijkheden te bepalen en de markt in beweging te krijgen voor Demeter. Rienk ter Braake, die het afgelopen jaar tijdelijk de directietaken op zich had genomen, blijft manager certificering. Ook op dit terrein liggen grote uitdagingen om het dynamische Nederlandse systeem van intercollegiale toetsing – dat functioneert naast de SKAL controle op een aantal onderscheidende normen – ook internationaal geaccepteerd te krijgen. Demeter is het internationale keurmerk voor voedsel uit de biologisch-dynamische landbouw. In Nederland zijn er 120 gecertificeerde boeren.

Bert van Ruitenbeek (1961) was tussen 1999 en 2009 10 jaar directeur van Biologica, waar hij met initiatieven als Adopteer een Kip, Adopteer een Appelboom en de Week van de Smaak een stempel heeft gezet op de consumentencommunicatie. Ook heeft hij in die periode als woordvoerder aan Biologica en de biologische sector een landelijke uitstraling en autoriteit gegeven. Na de periode bij Biologica heeft hij zijn eigen bureau Ecominds opgericht, voor adviezen en het organiseren van debatten, onder andere in de Rode Hoed over landbouw en voeding. Hij is onder meer voorzitter van Stichting Zaadgoed en Stichting Promotiebureau Biologische Speciaalzaken en was sinds een half jaar bestuurslid van stichting Demeter. Hij is per direct uit het bestuur van Demeter gestapt, maar zal zijn overige bestuursfuncties en activiteiten voor Ecominds blijven voortzetten.

Bert van Ruitenbeek: “Nu de supermarkten steeds meer biologische producten in hun schappen opnemen, is het zeker voor de speciaalzaken tijd voor Demeter. Het moet de komende jaren niet om groei in procenten gaan, maar om een schaalsprong. Zonder de innovatieve kracht van BD boeren loopt de hele biologische sector een risico. Ik vind het een uitdaging en een eer om mij voor alle gecertificeerde boeren en verwerkers en handelaren te mogen inzetten om samen met hen en bestuur en personeel de bestaande marktkansen om te zetten in groeiende volumes voor rechtvaardige prijzen. En vooral met behoud van de dynamische en innovatieve kracht die deze landbouwbeweging kenmerkt.”’

Geen opmerkingen:

Labels

Over mij

Mijn foto
(Hilversum, 1960) – – Vanaf 2016 hoofdredacteur van ‘Motief, antroposofie in Nederland’, uitgave van de Antroposofische Vereniging in Nederland (redacteur 1999-2005 en 2014-2015) – – Vanaf 2016 redacteur van Antroposofie Magazine – – Vanaf 2007 redacteur van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, die de Werken en voordrachten van Rudolf Steiner in het Nederlands uitgeeft – – 2012-2014 bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland – – 2009-2013 redacteur van ‘De Digitale Verbreding’, het door de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) uitgegeven online tijdschrift – – 2010-2012 lid hoofdredactie van ‘Stroom’, het kwartaaltijdschrift van Antroposana, de landelijke patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg – – 1995-2006 redacteur van het ‘Tijdschrift voor Antroposofische Geneeskunst’ – – 1989-2001 redacteur van ‘de Sampo’, het tijdschrift voor heilpedagogie en sociaaltherapie, uitgegeven door het Heilpedagogisch Verbond

Mijn Facebookpagina

Translate

Volgers

Totaal aantal pageviews vanaf juni 2009

Populairste berichten van de afgelopen maand

Blogarchief

Verwante en aan te raden blogs en websites

Zoeken in deze weblog

Laatste reacties

Get this Recent Comments Widget
End of code

Gezamenlijke antroposofische agenda (in samenwerking met AntroVista)