Daar duiken de torens van de Notre Dame al op! We naderen het Île de la Cité, het eiland in het centrum van Parijs waar het Paleis van Justitie (links) op staat.
Het is weer zover. De griep waart rond. Tijd om alle alarmverhalen weer tevoorschijn te halen. En ik dacht nog wel dat we vorig jaar, na alle publiciteit rondom het aflopen van de Mexicaanse griep, hiervoor immuun waren geworden. Maar nee hoor, het circus begint weer. Met de bijbehorende verschijnselen. Sander Grootendorst van De Stentor opende er eergisteren meteen mee in ‘Griep slaat toe in paar scholen’:
‘Bij vrije school de IJssel (onderbouw) in Zutphen waren maandag 35 van de 210 kinderen ziek. Voor zover bekend hebben ze allemaal griep of griepverschijnselen.
Een steekproef langs andere basisscholen in de regio leert dat de situatie per school sterk verschilt. Ook directeur Anje Bechtel van de Theo Thijssenschool telde duidelijk meer ziekmeldingen dan dan gewoonlijk, maar bij De Waaier en de Kennedyschool (allemaal in Zutphen) valt het reuze mee. “Je kunt nooit weten, misschien bereikt de griep ons volgende week”, zegt directeur Miriam Graskamp van de Kennedyschool.
Dat grote verschillen in hetzelfde gebied optreden is toeval, zegt Erna de Vries van GGD IJsselland. “Op scholen zie je vaker in de periode na een vakantie grotere aantallen griepmeldingen. Als een of twee kinderen besmettingsverschijnselen hebben, kan het in een groep die dan voor het eerst weer bijeenkomt snel gaan.” Er is niets bijzonders aan de hand, het is de reguliere seizoensgriep, verzekert De Vries. Ze adviseert iedereen met de bekende griepverschijnselen extra goed op de hygiëne te letten: “Hoest en snuit in een zakdoek en was vaak je handen.” Bij de GGD komen verontruste telefoontjes binnen over de Mexicaanse griep. “Onrust is niet nodig, de risicogroep is ingeënt. Blijf wel alert, als zich bij een grieppatiënt snel verslechteringen voordoen, ga dan naar de huisarts.”
In de gemeenten Lochem en Brummen bleef de griep maandag beperkt tot enkele gevallen per school. Zoals op de Johanna Huiskampschool in Eerbeek. “Maar het is wel een hardnekkige griep”, stelt directeur Hans Blommaert vast. “Je bent er pas na één of anderhalve week weer vanaf.”’
Dat klonk nog behoorlijk geruststellend, eergisteren. Maar vanochtend komt BN/De Stem met ‘Griepepidemie op komst, griepfeestjes zijn nieuwe trend’:
‘Griepfeestjes komen overwaaien uit Amerika en worden straks volgens trendwatcher Gerda Jonker ook in Nederland gevierd. We staan immers aan het begin van een griepgolf en er zijn mensen die menen dat je maar beter vroeg in die golf besmet kan raken om zo antistoffen op te bouwen.
Het idee is simpel. Zodra je iemand kent die besmet is met de griep, organiseer je snel een feestje met zo veel mogelijk mensen in een zo klein mogelijke ruimte, met de grieppatiënt als stralend middelpunt. Grote kans dat alle feestgangers besmet raken.
Arts infectieziekten Bert Wolters van de GGD Groningen waarschuwt dat het onzin is en nog gevaarlijk kan zijn ook. Onzin, want ieder jaar komt er toch weer griep met een net iets ander virus. Gevaarlijk, omdat griep in sommige gevallen een ernstige ziekte kan zijn. Die ernst is aan het begin van een griepgolf niet anders dan aan het eind.
GriepepidemieNederland staat wel aan de vooravond van een nieuwe griepepidemie, zo werd donderdagochtend bekend. In de eerste week van het jaar werden er 87 griepgevallen per 100.000 inwoners gemeten, de grens voor een epidemie ligt op 50, maar er wordt pas van een epidemie gesproken als dat getal twee weken achter elkaar wordt gehaald.
GriepfeestjeHet verschijnsel griepfeestje lijkt op de rode hond- en bof-feestjes van enkele tientallen jaren geleden. Die hadden in principe nog wel wat zin. Zwangere vrouwen met rode hond kunnen een kind krijgen met afwijkingen. Mannen met bof kunnen onvruchtbaar worden. Wie op zo’n bof- of rode hondfeestje op jonge leeftijd besmet raakte, kon de ziekte later niet meer krijgen. Het nut van dergelijke feestjes verviel sinds in de jaren zeventig en tachtig vaccinaties zijn ingevoerd.
Datzelfde geldt voor de griepprik. Die beschermt in tachtig procent van de gevallen uitstekend tegen de griepvirussen die nu rondwaren: de Mexicaanse griep en Influenza B. Maar het vertrouwen in de vaccins onder de bevolking is sinds vorig jaar een beetje geschaad, daarom wordt in antroposofische en homeopathische kring “natuurlijke” bescherming aanbevolen.’
Maar wat dit laatste dan te betekenen mag hebben, wordt niet duidelijk gemaakt. ‘Antroposofie in de pers’ heeft hier een eigen label met ‘inenten’, waar het nodige is te vinden. Al op 15 oktober 2009 maakte ik in ‘Tegenstanders’ melding van ‘Vaccineren bij kinderen en volwassenen’ op de website van de Antroposofische Vereniging in Nederland:
‘Vaccineren bij kinderen en volwassenenVaccineren is niet verplicht. Er spreekt veel voor om het wel te doen. Maar er kunnen ook redenen zijn om hiervan af te zien. Om voor uzelf, of als ouders voor uw kind een weloverwogen besluit te kunnen nemen, treft u hier een aantal antroposofische gezichtspunten aan. Lees verder.’
Dezelfde tekst is overigens ook bij de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen te vinden:
‘Antroposofische visieEen goede remedie om ziekten zoals griep te voorkomen is in het algemeen te zorgen voor een gezonde weerstand. Die verkrijg je door gezond te leven: gevarieerd en vers eten, voldoende buiten komen en bewegen en voldoende slapen. Tevens door het vermijden van (ongezonde) zaken zoals teveel stress, verstoringen van het slaapritme, intellectuele overbelasting, teveel koffie en alcohol en ongezonde voeding. Een feit is dat intensieve veehouderij zoveel stress meebrengt voor dieren dat hun weerstand lager is. De hypothese is dat bij deze dieren daardoor makkelijker gevaarlijke griepvirussen kunnen ontstaan. Eet dus beperkt vlees en dan liefst van biologische (-dynamische) kwaliteit. Die dieren hebben een dierwaardig bestaan geleid.
Vitaliteit en gezondheid zijn dynamische kwaliteiten en moeten dagelijks verzorgd worden.Bij griep zijn er antroposofische middelen die de genezing ondersteunen. Raadpleeg hiervoor een antroposofisch arts. Er zijn er geen redenen om aan te nemen dat de gewoonlijk gehanteerde antroposofische therapieën nu niet werkzaam zouden zijn.
Maar ik heb er hier nog veel meer aandacht aan besteed. Zie bijvoorbeeld ‘Voorlichtingsmassa’ op 24 november 2009 of ‘Eindeloos’ op 17 oktober 2009. Die betroffen de achtergronden van deze massabewegingen. Ruim een week geleden stelde verslaggever Moeten we ons weer zorgen maken om de Mexicaanse griep?’
‘Het unieke van de Mexicaanse griep is dat kinderen hiervoor bevattelijker zijn dan ouderen. Dat kan verklaren waarom twee kinderen in de omgeving van Nijmegen eind 2010 aan de ziekte overleden.
Harald Wychgel van het Centrum Infectieziektenbestrijding (RIVM) stelt dat het overlijden van de twee kinderen “zeer uitzonderlijk” is. De kans op overlijden als gevolg van de Mexicaanse griep is heel klein. De GGD wil om privacyredenen niet zeggen of de slachtoffers ingeënt waren.
De ziekte kan in zeer bijzondere omstandigheden ernstige complicaties veroorzaken. De kans daarop is groter als iemand hartfalen, suikerziekte of een longaandoening heeft.
Jaarlijkse griepgolfVorig jaar deed de Mexicaanse griep haar intrede. Dat betekent niet, dat na een jaar niets meer van de ziekte wordt vernomen. Nu de griepgolf bezig is aan haar jaarlijkse rondgang, doet ook het h1N1 virus mee. Dat is de Mexicaanse griep.
Momenteel is nog geen sprake van een griepepidemie. “Maar de griep is wel in het land”, aldus Wychgel. “Mensen zijn vooral ziek van twee varianten van het griepvirus, één daarvan is de Mexicaanse griep.”
De jaarlijkse griepprik die veel mensen krijgen, bevat dit jaar een cocktail van drie vaccins die verschillende griepvarianten moet bestrijden. De Mexicaanse griep is dit jaar één van die varianten.
Ieder jaar overlijden een aantal mensen, óók gezonde, aan de griep. Vorig jaar, het jaar van de Mexicaanse griep, was het aantal griepslachtoffers relatief laag.
Geen abnormaal beeldTot nu toe laten de landelijke griepcijfers geen abnormaal beeld zien. Ook ziet de Gezondheidsraad nog geen reden om kinderen extra in te enten tegen de Mexicaanse griep, zoals vorig jaar wel gebeurde.
Vooralsnog is de Mexicaanse griep “gewoon” één van de griepvarianten en is er volgens het RIVM geen reden tot paniek.’
Vandaag is de toon toch wel behoorlijk anders. De Volkskrant doet het nog redelijk rustig aan met ‘Vier nieuwe doden Mexicaanse griep’:
‘De Mexicaanse griep heeft afgelopen week opnieuw levens geëist in Nederland. Vier mensen zijn overleden aan de gevolgen van H1N1. Twee van de vier waren al ziek. Het totaal komt daarmee dit griepseizoen op zeven slachtoffers. Er zijn 148 mensen met H1N1 opgenomen in het ziekenhuis, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag.
Over de identiteit van de slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan. Eerder overleden twee, verder gezonde, kinderen en een volwassene die al ziek was. De Mexicaanse griep is, in tegenstelling tot seizoensgriep, extra gevaarlijk voor jonge mensen. Volgens het RIVM zijn vooral mensen onder de 20 jaar vatbaar voor H1N1.
Naast de Mexicaanse griep waren er nog twee griepvarianten rond in Nederland. Het RIVM houdt van deze griepsoorten niet bij hoeveel mensen eraan lijden. Voor Mexicaanse griep hebben artsen een meldingsplicht.
EpidemieDe drie griepsoorten grijpen al flink om zich heen. Nederland bevindt zich op de drempel van een officiële griepepidemie. Daarvan is sprake als twee weken op rij meer dan 51 griepmeldingen bij de huisarts binnenkomen op elke honderdduizend inwoners. Momenteel zijn dat er 87 per honderdduizend, vorige week waren het er nog 36.’
Bart Hinke van NRC Handelsblad klinkt vandaag een stuk paniekeriger in ‘Nederland op drempel van griepepidemie, RIVM meldt weer vier doden’:
‘In Nederland heerst momenteel een griepgolf en de afkondiging van de griepepidemie zal niet lang meer op zich laten wachten. Dat blijkt uit data van huisartsen in heel Nederland.
In de eerste week van 2011 werden 87 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden gerapporteerd door een representatieve groep huisartsen. Dat meldt Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
Update: 15.45 uur. De RIVM maakte vanmiddag bekend dat er afgelopen week vier mensen zijn overleden aan de gevolgen van de Mexicaanse griep. Eerder dit jaar overleden al twee kinderen en een reeds verzwakte volwassene aan het influenza-virus H1N1.
Wanneer is er een epidemie?Er wordt gesproken van een epidemie wanneer het aantal gevallen van griep in een bepaald gebied gedurende een bepaalde periode veel hoger is dan gebruikelijk. Volgens Gé Donker van Nivel is dat in Nederland het geval als er gedurende twee weken:– Meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben;– In tweederde van de afgenomen monsters bij mensen met “influenza-achtige ziektebeelden” een influenza-virus aangetroffen wordt.
Dit is nu al één week, vorige week, het geval. Nivel verwacht volgende week de griepepidemie af te kondigen. Dit is vooral voor de medische sector relevant.
Opnieuw de Mexicaanse griepIn tweederde van de gevallen waarbij influenza is aangetroffen in de afgenomen monsters gaat het om het virus dat bekend is als de Mexicaanse griep. Dat maakt deze griepgolf volgens medische redacteur Wim Köhler “bijzonder”.
“Een normale wintergriep treft vooral ouderen en de toch al kwetsbaren. De Mexicaanse griep treft vooral jonge mensen. Voor een klein aantal mensen kan de komende griepgolf niettemin wel degelijk dramatisch verlopen, met opname op de intensive care of zelfs de dood tot gevolg. Dat hoeven niet perse mensen te zijn die al aan andere kwalen lijden.” – Wim Köhler, NRC
Dit beeld wordt bevestigd door gegevens van Nivel. Relatief veel jonge kinderen in de leeftijd 0-4 jaar bezoeken ter controle de huisarts.
Vorige week al kondigde de griepsite De Grote Griepmeting aan dat we op de drempel staan van een griepepidemie. De Grote Griepmeting verzamelt in Nederland en België meldingen van vrijwilligers die kampen met griepverschijnselen en loopt dus voor op de meldingen verzameld bij huisartsenposten.’
Wat blijft van zo’n bericht nu hangen? Dat zijn ongetwijfeld deze geciteerde woorden van medisch redacteur Wim Köhler:
‘Voor een klein aantal mensen kan de komende griepgolf niettemin wel degelijk dramatisch verlopen, met opname op de intensive care of zelfs de dood tot gevolg.’
Daar wil toch niemand bij horen. Dus dan ga je je maar meteen laten inenten. Nu wil ik wijzen op een recent boek van Daan de Wit, ‘Dossier Mexicaanse griep’:
‘In februari 2009 krijgt een vijfjarig jongetje in Mexico pijn in zijn keel. Anderhalf jaar later worden alleen al in Europa meer dan honderd miljoen griepvaccins vernietigd. Overheden hebben enorme verliezen geleden – de farmaceutische industrie maakte een miljardenwinst. Wat is er gebeurd? Zijn we door het oog van de naald gekropen of is er schaamteloos misbruik gemaakt van de angst voor een dodelijk griepvirus?
Door een definitieverandering kon een milde griep uitgeroepen worden tot pandemie, werden vaccins op de markt gebracht die nog niet of nauwelijks waren getest en werd de vaccinatie van de wereldbevolking één groot experiment. Langzaamaan worden de gevolgen zichtbaar. En die stemmen niet vrolijk.
Belangenverstrengelingen, miljardenwinsten, angstcampagnes, experimentele vaccins en geheime contracten: dat is het verhaal van de Mexicaanse griep.
Onderzoeksjournalist Daan de Wit duikt in het ondoorzichtige web van gezondheidsraden, overheden, corrupte adviseurs en een machtige industrie.
Het doel van dit boek is het leveren van een dossier voor een parlementaire enquête.’
Dat klinkt dan weer aardig alarmerend, maar dan op een andere manier. Wie is Daan de Wit, is hij te vertrouwen? Over hem lezen we:
‘In 1995 Daan de Wit graduated from the School of Journalism after which he started a career as a television journalist, focussing on the making of the documentary Skull & Bones for Dutch television. That documentary was censored upon release; a re-edit had to be made which was broadcast [trailer].
Later De Wit worked as an editor and reporter for television and print media. In 2000 he started up a journalistic website which later turned into DeepJournal. He was the programmer and interviewer for Docs at the Docks, a monthly series of evenings in 2007 and 2008 with critical journalistic documentaries, interviews and performing arts.
In September 2008 he published a journalistic book on the developing situation surrounding Irans nuclear program. The book, written in Dutch, is called The Next War – The Attack on Iran – A Preview. It draws parallels between the run up to the Iraq war and the run up to the possible next war, with Iran. The book is based on his series for DeepJournal and contains 1650 unique footnotes.
After completing the book De Wit started to work as a news editor at the foreign desk of the NOS Journaal – the Dutch tv news – and the NOS website. He is currently working full time on his second book, about the Swine Flu.’
Maar u kunt uzelf heel eenvoudig overtuigen. Namelijk door het volgende te lezen. Het is van 22 december 2010 en heeft de titel ‘Het grootste medische schandaal sinds WO II’:
‘Belangenverstrengeling, miljardenwinsten, angstcampagnes, experimentele vaccins en geheime contracten: dat is het verhaal van de Mexicaanse griep. Eerste deel van een tweeluik.
Dit verhaal is opgetekend door onderzoeksjournalist Daan de Wit in zijn boek Dossier Mexicaanse griep. In zijn artikel voor FTM haalt hij enkele belangrijke elementen uit het boek naar voren.
Dossier Mexicaanse griep – Een kleine griep met grote gevolgen
Voortdurend werden we eraan herinnerd: we moesten rekening houden met een nieuwe Spaanse griep. Maar inmiddels is bekend dat de Mexicaanse griep honderd maal minder dodelijk was dan de beruchte griep uit 1918. Sterker, onderzoek van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC laat zien dat de Mexicaanse griep de helft minder slachtoffers maakte dan een gemiddelde seizoensgriep. Epidemioloog Luc Bonneux: “De Mexicaanse griep is het grootste medische schandaal sinds de Tweede Wereldoorlog.”
Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Het virus dat alle records zou breken, breekt inderdaad records. Maar precies tegenovergesteld aan wat de deskundigen en de autoriteiten beweerden.
Er sterven in Nederland 63 mensen aan de gevolgen van de Mexicaanse griep. Aan de gewone seizoensgriep overlijden jaarlijks tussen de 1000 en 2000 mensen. In andere landen is het net zo: in België gaan er 19 mensen dood, in buurland Duitsland sterven 189 mensen (in contrast met de 10.000 doden die de normale seizoensgriep er eist), in Engeland overlijden 450 mensen, in tegenstelling tot de verwachte 65.000.
Omgekeerd evenredig zijn de gemaakte winsten. Vaccinproducent Novartis ziet in het vierde kwartaal van 2009 zijn nettowinst stijgen met 54 procent. Ook de elfduizend huisartsen die een bedankbriefje krijgen van minister Klink, klagen niet. Zij kregen acht euro per prik. “Ik hou er netto een wereldreis aan over,” zegt huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan den IJssel.
Het verhaal begint in februari 2009, als een vijfjarig jongetje in Mexico pijn in zijn keel krijgt. Anderhalf jaar later worden alleen al in Europa meer dan honderd miljoen griepvaccins vernietigd. Overheden hebben enorme verliezen geleden – de farmaceutische industrie maakte een miljardenwinst. Alles wat daar tussen is gebeurd en relevant is, staat in Dossier Mexicaanse griep, een boek dat het dossier wil zijn voor een parlementaire enquête naar de Mexicaanse griep.
Een belangrijke rol in het verhaal over de Mexicaanse griep is weggelegd voor viroloog Ab Osterhaus. Hij personificeert eigenlijk alles wat mis is aan de Mexicaanse griepaffaire.
Eind april 2009 schetst Osterhaus in het televisieprogramma De Wereld Draait Door wat presentator Matthijs van Nieuwkerk een “apocalyptisch scenario” noemt. De Mexicaanse griep is de eerste pandemie in 41 jaar; Nederland, België en de rest van de wereld staan historische tijden te wachten.
Later blijkt echter dat Osterhaus diezelfde ochtend heel anders tegen deze “ernstige” boodschap aankeek. “Knetterpositief!” zegt hij enthousiast tijdens een vergadering met zijn staf over het eerste geval van Mexicaanse griep dat in Nederland is geconstateerd: een kind van vier jaar. De camera van VPRO’s Tegenlicht registreert hoe Osterhaus een fles whisky laat aanrukken om met zijn team te toasten op de primeur.
“Soms krijg je de indruk dat er een hele industrie bijna staat te trappelen voor een volgende grieppandemie,” zegt griepexpert Tom Jefferson. Carrières, reputaties van instituten en vooral veel geld staan op het spel.
Na de ontdekking, in februari 2009, van “niño cero, jongen nul” – de eerste mens die ziek wordt van de nieuwe ziekte – gaat de machinerie draaien. Onderzoekers gaan aan het werk om de moleculaire structuur van het virus te bestuderen. De farmaceutische industrie begint met de voorbereidingen voor de productie van vaccins. Overheden halen hun rampenplannen tevoorschijn op advies van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat het zenuwcentrum wordt van de nieuwe griep. Het enige waaraan iedereen voorbij gaat, is dat het nieuwe virus relatief mild is.
De invloed van de industrieIn 1999 is het WHO-document geschreven waarop alle overheden hun draaiboeken baseren om een pandemie te lijf te gaan. Er staat de handtekening onder van zes mensen: vijf van hen zijn lid van ESWI en de zesde is er adviseur voor.
ESWI is de European Scientific Working Group on Influenza. Dit gezelschap van naar eigen zeggen “onafhankelijke wetenschappers” spant zich sinds de oprichting in 1992 in om de wereld te doordringen van het gevaar van een grieppandemie. Deze lobbygroep van deskundigen wordt voor honderd procent gefinancierd door de industrie. ESWI wordt dus betaald uit de winsten die worden gegenereerd als gevolg van de adviezen die het uitbrengt. Toch is ESWI een belangrijke adviseur voor de directeur-generaal van de WHO.
Twee van de tien farmaceutische producenten die ESWI financieren zijn GSK en Novartis, de bedrijven die de Nederlandse minister Ab Klink en zijn Belgische collega Laurette Onkelinx hun contractvoorwaarden hebben opgelegd. Voorzitter van ESWI is Ab Osterhaus. Hij is de ultieme vertegenwoordiger van en voor de industrie, met directe, persoonlijke toegang tot de beleidsmakers en besluitnemers van de overheid. Hij kent iedereen en iedereen kent hem.’
En dit is nog maar het begin van het artikel. Het gaat vervolgens vooral over de invloed van Ab Osterhaus, om dan in te zoomen op andere belanghebbenden:
‘Ook andere partijen dragen bij aan de promotie van de Mexicaanse griep. “In het ernstigste scenario zal er sprake zijn van 5 miljoen zieken, 80.000 doden, grote economische schade en verstoring van het dagelijkse leven. Geschat wordt dat er sprake zal zijn van 30 tot 50 procent uitval van medewerkers bij bedrijven en overheidsinstanties. Daardoor komen basisvoorzieningen voor de bevolking in gevaar”. Dit zijn geen uitspraken van een onheilsprofeet of delen van een dialoog uit een rampenfilm, maar is de officiële mededeling op de website van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken. Militairen staan paraat om op het hoogtepunt van de griepgolf compleet ingerichte noodziekenhuizen te bouwen. Ook liggen er draaiboeken klaar om patiënten met marinehelikopters uit moeilijk bereikbare gebieden zoals de Waddeneilanden te halen en onder te brengen in kazernes.
Na de paniek over sars en de vogelgriep zit de angst er bij de overheden goed in. Het gevolg is dat na de uitbraak van de vogelgriep veel overheden voorlopige contracten sluiten met de farmaceutische industrie. Het idee erachter is dat op het moment dat er een nieuwe pandemie uitbreekt, deze contracten in werking worden gesteld en de industrie de pandemische vaccins levert. Niet iedereen vindt dit een wijze beslissing.
Professor Ulrich Keil is directeur van het Collaborating Centre for Epidemiology van de WHO. Hij vindt het onverstandig de verwachtingen voor een nieuwe pandemie te enten op wat hij de “angstcampagne” noemt rond de vogelgriep. Hij haalt daarom een aantal cijfers aan: “Van de 827.155 doden die in 2007 in Duitsland vielen, overleden er ongeveer 359.000 aan hart- en vaatziekten, 217.000 aan kanker, kwamen 4.978 mensen om bij verkeersongelukken en stierven er 461 aan HIV/Aids. En er overleed niemand aan sars of de vogelgriep!”’
Dit moge wel even genoeg zijn voor dit moment. De rest kunt u zelf ter plekke nalezen, een muisklik volstaat. Het lijkt mij dat Daan de Wit een goed oog heeft voor de massabeweging achter deze moderne verschijnselen. Wie dat niet heeft, is de eerder aangehaalde medisch redacteur Wim Köhler van NRC Handelsblad. Op 11 december schreef hij een korte recensie in deze krant van het boek van Daan de Wit, en die ging zo:
‘Tragische fout in een opgewonden boek: in de twee in Nederland gebruikte vaccins tegen Mexicaanse griep zat het emulgeermiddel polysorbaat 80. Hoe gevaarlijk was dat? Heel gevaarlijk, suggereert Daan de Wit. En om dat te onderbouwen schetst hij de gevaren van EPO, niet van polysorbaat 80. EPO is het medicijn voor nierpatiënten waar wielrenners zo hard van gaan fietsen. Bij een van de EPO’s (Darbapoetin Alfa) staat in de productinformatie altijd “polysorbaat 80” tussen haakjes achter de productnaam, omdat het emulgeermiddel een noodzakelijke toevoeging is.
De Wit citeert een medische database: “Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat Darbapoetin Alfa (Polysorbaat 80) het risico op ernstige bijwerkingen vergroot (bijvoorbeeld bloedstollingen, hersenbloedingen, hartaanval, hartfalen) en in sommige gevallen tot de dood kan leiden.” De stof kan bij kankerpatiënten bovendien tot een snellere dood leiden. Die waarschuwingen hebben echt niets met polysorbaat 80 van doen, maar alles met EPO.
Waarom zoveel aandacht voor die ene fout? Hij is illustratief voor het boek. De Wit trapt zo hard mogelijk tegen alles wat WHO, farma-industrieën, virologen (zoals Ab Osterhaus) en nationale overheden deden om de pandemie in te perken. Hij ziet het als één groot complot om de winst van de farmaceutische industrie te maximaliseren.
Op de aanpak van de Mexicaanse griep is achteraf veel aan te merken, maar De Wit maakt er een wilde verzameling citaten van querulanten en critici van, gepresenteerd als onderzoeksjournalistiek.
Maar bij onderzoeksjournalistiek hoort hoor en wederhoor. De Wit houdt daar niet van. Zo schrijft hij dat de WHO op 4 mei 2009 de definitie van een pandemie plots verruimde, waardoor het gemakkelijker was om de hoogste alarmfase af te kondigen. Onzin: er was alleen een oude definitie te lang op een WHO-webpagina blijven staan. De nieuwe definitie was al lang in gebruik. De WHO had dat zo kunnen aantonen.’
Maar de kern van het boek, daar wil hij niet aan. Die discussie speelt bij Köhler geen enkele rol. Daarvoor moet je een andere blikrichting hebben en andere factoren wegen. Die evengoed waar kunnen zijn en waar je óók rekening mee moet houden. Dus hoe zal het gaan, de komende weken? Alarm en paniek, maatschappelijke onrust en weer massaal moeten vaccineren? En ondertussen even uithalen naar degenen die daar niet onmiddellijk gehoor aan geven. Gaan we alles weer opnieuw beleven?
.
3 opmerkingen:
Dag Michel,
Twee jaar geleden speelde de antroposofische beweging de hoofdrol in het organiseren van mazelenfeestjes. Zowel in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk haalde dit de kranten.
Ik schreef erover in Hype Hype Hoer@ mazelen
Beste Ramon,
Ik weet er alles van. Nog sterker: jij bent er pas op 13 augustus 2008 over begonnen nadat ik op 1 augustus 2008 over ‘Mazelen’, op 2 augustus over ‘Meer over mazelen’ en op 12 augustus over ‘Onverstandig’ had geschreven. Ik had het netter gevonden als je mijn berichten als bron had opgegeven, dan was de context duidelijk geworden. Nu deed je net alsof je het allemaal zelf had gevonden. Dat mag natuurlijk. Zo kon je er ook meteen een heel andere draai aan geven.
Dag Michel,
Ik deed helemaal niet alsof ik het allemaal zelf had gevonden (daarvoor de bronnen in mijn artikel). Waaruit maak je dan op dat ik deed alsof? Ben benieuwd.
Ik heb overigens een feedreaderprogramma en dat houdt me perfect op de hoogte van nieuws over en binnen de antroposofische beweging. Ook nieuws dat soms aan jouw aandacht kan ontsnappen. Ik veronderstel dat ook jij toch een feedreader gebruikt?
Een reactie posten